Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '17

 
Kategori
Güncel
 

Zirveden Serbest Düşüş

Zirveden Serbest Düşüş
 

Bir şey tanımlanırken en iyi şekilde zıddıyla tanımlanır. Çalışkanın tersi, tembel, başarılının tersi başarısız, erkenin geç, güzelin çirkin…

Doğa olayları da birbirlerini tamamlarlar. Bir denge söz konusudur. Ağaç bolsa yağmur bol olur, yağmur varsa yemyeşil ormanlık bitki örtüsü yeniden yağmur yağışını sağlar.

Bir denge unsuru devam eder, durur. Pazarlar da böyledir. Alıcı artar mal az kalırsa fiyatlar yükselir. Mal artar, alıcı azalırsa fiyatlar düşer.

Bir nesne tanımlanırken çoğunlukla yapılanlardan birisi, zıddıyla tanımlamaktır. Bu, budur veya bu değildir veya şudur şeklinde ifade edilebilir. Zıtlıklar birbirini tanımlamaya,  yaşatmaya  yarayan en önemli araçlardır. Zıddını ortadan kaldırırsan, asıl anlamsız kalır. Birbirinin zıddı düşünce ekollerinden biri yükselirken, diğeri değer yitirir. Bir bütünü tamamlar. Normal şartlarda etkin olan güç, düşünce ekolleri taraftarlarınca yapılan bariz hatalar o düşünce yapısındaki insanların bir müddet sonra kendi içinde kendi ile tartışmasına neden olur.  Bu da içeriden bölünmeye yol açabilir. Böyle durumda da dışarıdan içeridekilerin kendi hatalarını sorgulamamaları için bir dış düşmanın güçlü saldırısı gerekir.

Kardeşler çoğunlukla dışarıdan bir saldırı anında birbirlerini boğazlıyor vaziyette olsalar dahi çok kısa sürede kendilerinin biraz sonra av olabilme ihtimaline karşı, birbirleriyle kenetlenir ve düşmanı başlarından savmak isterler. Dışarıdan gelen saldırı içeriden gelen saldırıdan güçlü olması durumunda genellikle birleşme şeklinde bir tepki ortaya çıkarken, kardeş düşmandan daha saldırgan olduğu durumda hayatta kalamayacağını anlayan kişiler bu durumda ise düşmanlarından gerekli garantiler alınması, ikna edilmeleri durumunda birbirlerinden sonsuza kadar ayrılmış olurlar. Akıllı bir düşman önce kardeşlerin ayrı, ayrı güvenini kazanır daha sonra da onları birbirlerinden ayırıp, yutulmaya hazır lokma halinde getirir. Uyanık bir düşman asla kendi içinde kavga eden kardeşlere elinde sopayı göstere, göstere üzerine yürümez. Bu durum, kardeşlere kavgayı unutturup bir anda kavgalarını unutmalarına neden olur.

İnsanlar arasında da aynı durum geçerlidir. Bir aile içeriden yanıyorsa düşman başka bir aile uzaktan onlara bakmak, onları kendi haline bırakmakla da yetinebilir.  Yüzyıllar boyu hazırlanan savaş taktikleri kendi içinde birlik ve beraberliği olan bir gruba atom bombası ile tüm üyeleri yeryüzünden silinmedikçe yok edilemez. Güçlü gelen her dış darbe birbirine kenetlenen aile üyelerini birbirine bağlarken, dış tehdit algısı sıfıra düştüğü anda ise aile üyelerinin eski düşmanlıklarını hatırlamak için en uygun zaman oluşur.

Zıt görünenler her zaman zıt olmazlar. Zıt görünürler birbirlerini yok etmek üzere değil, birbirlerini var etmek üzere ortada olduğu aşikâr olan zıtlıklar birbirlerini tamamlarlar. Bu durumda en zayıf zıt olan devreden çıktığında onun güçlendirdiği zıt da otomatik olarak savunma ve kenetlenme pozisyonundan serbest duruma geçer ki, çözülme o zaman başlar. Osmanlı zirvede rakipsizken çöküşe geçmiştir. Roma aynı şekildedir. Amerika da Rusya’nın devreden çıkmasıyla tek en etkin süper güç olarak ortaya çıkmıştır ki, serbest düşüş için zirveden mükemmel bir yer yoktur.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..