Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '09

 
Kategori
Kitap
 

Zirveye Yükseliş

Zirveye Yükseliş
 

"Üniversitedeki derslerim esnasında, sevgili öğrencilerimin bana sık sık sordukları bir soru vardır: "Hocam, kendinizi geliştirin, diyorsunuz; bu nasıl olacak? Neler yapmalıyım ki kendimi geliştirebileyim?" Ben de bu soruyu soranlara, "İşte kendini geliştirme yolundaki ilk adımı attın, " diye cevap veririm.

Hızla geçen zaman, eşyayı çekip götürdüğü gibi, toplumun yaşam biçimlerini, değer ölçütlerini de değiştirmekte gecikmiyor. Her nesil kendi zamanını, kendi toplumsal normlarıyla yaşıyor. Ama her şeye rağmen değişmeyen bazı evrensel değerler var. Ahlâk, erdem, insanlık .... gibi. Onlar bin yıl önce de öyle idi, bin yıl sonra da aynı olacak.

Onun için diyoruz ki, mühendis olmadan önce insan olun. Avukat olmadan önce insan olun. Öğretmen olmadan önce insan olun... Ne iş yaparsanız yapın, ama önce insan olun..."

Bu sözler, bu blog yazımda paylaşmak istediğim kitabın yazarı Sn. Gülbin Göral'a ait. Benim kendi blog sayfamı başlıklandırdığım gibi, "Önce insan olun." diyor. Yukarıdaki paragraflar, yazarın "Zirveye Yükseliş" adlı kitabının sunuş bölümünden alıntıdır. Burada geçen "Ahlâk, erdem, insanlık gibi değişmeyen evrensel değerler bin yıl önce de öyle idi, bin yıl sonra da aynı olacak" görüşüne karşın belki akıllardan şu soru geçebilir: "Olur mu hocam görmüyor musunuz, o evrensel değerler nasıl da değişti? Şimdilerde üçkağıtçılık gözde, üstelik bu ve benzeri şeylere herkes gözyumuyor. Aile kavramı deseniz, saygı ve bağlılık neredeyse kalmadı. Hele eğitime, eğiticiye verilen değer, eskisi ile kıyaslanamaz bile." Tüm bunlar doğru mu? Belki karamsar bir tablo çizdim ama doğruluk payı var. Günümüzde ülkemizde yaşananlar en temel değerlerin değiştiğini gösterir gibi. Oysaki bence bu, sözkonusu değerlere verilen değerin değişimidir. Kitapta vurgulanan nokta da bu değerlerimize sahip çıkmamız, sürdürmemiz gerektiği.

Bu değerlerle birlikte kişinin kendi mutluluğunu bulması, olgunlaşması ve bu yolla önce ailesine sonra yakın çevresine ve içinde yaşadığı topluma anlam katmasının önemi ve yolları vurgulanmış. Belki bu yüzden kitabın adı "Zirveye Yükseliş."

Kitabın içinde hepimizin kendimize yakın birşeyler bulabileceği, zaman zaman işyerindeki müdürümüzü, ebebeynlerimizi, eşimizi, çocuğumuzu, komşularımızı, arkadaşlarımızı görebileceğimiz yaşama dair örnekler mevcut. Kitabın anlatı tarzı tıpkı bir sohbet kaleme alınmışcasına akıcı ve sıcak. Büyüklere değerlerimizi hatırlatıcı; çocuklara ve gençlere ise öğretici olan bu kitaptan iki güzel alıntı daha:

"Lokman'a sormuşlar? "Edebi kimden öğrendin?" diye. "Edepsizlerden", demiş. "Neden" demişler. "Çünkü onların yaptığı yanlışları yapmamaya çalıştım, dolayısıyla edebi buldum." diye cevap vermiş."

"Anlama önem ver, insana saygı duy. Kıymet atfettiğin değerler güzel olsun; yiğitlik, cömertlik, arkadaşlık, gerçek dostluk... Bunlar sevgi dolu yüreğin ürünleridir. Dünyadaki haneler geçici, sen bir sevgihane inşa et."

-Gülbin Göral-
Zirveye Yükseliş
Altın Kitapları
1.Basım/Ocak, 2004

 
Toplam blog
: 83
: 998
Kayıt tarihi
: 05.01.09
 
 

 "İnsan olmak başka bir şeydir. Ne dil, ne din, ne de milliyet ayırır. Ne seni, ne de beni kayırı..