Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '17

 
Kategori
Tarih
 

Ziya Gökalp Kürt müydü?

Ziya Gökalp Kürt müydü?
 

Hani sadece sempati duysan anlarım, bir de kalkmış Türkçülüğün esaslarını yazıyorsun, Türk’ün kendisi bile yapmıyor bunu.

Gerçi ben de Kürtleri seviyorum yani Kürtçülüğün esaslarını yazabilirim, insan fıtratında var böyle şey. İlginç olan, Kürtlerin Ziya Gökalp’a sahip çıkmamaları; Türkçülüğün esaslarını yazmış ya o bakımdan, aslına bakılmıyor yaptığı önemli.

Elbet o devirdeki milliyetçilik rüzgârının etkisi var ama bunu açıklamaya yeterli değil. Gerçi Osmanlının son zamanları, Kürt Kürt değil Türk de Türk, kimlik yok yani. Ama yani bir ırkın alfabesini yazıyorsun.

Ziya Gökalp’ın Kürt olması milliyetçileri hiç rahatsız etmiyor ki zaten inanmıyorlar, hem Türk olmayan öyle Türkler var ki Akif Arnavut olsa ne yazar. Kürt olabilir ama Kürt olduğunu kabul edemiyoruz doğrusu, bize mal olmuş.

Belki Türk’tür tereddüt var çünkü. Modern Tarih “Diyarbakırlı Ziya Gökalp yarı Kürt’tü.” (Kaynak: Turkey, A Modern Hıstory. Erik Jan Zürcher. I.B. Tauris. 2004. pp. 132), “Ziya Gökalp Türk-Kürt kökenli halkın karışık yaşadığı bir bölgede büyüdü”(Kaynak: History of the Ottoman Empire and Modern Turkey) Bu halde bile bunları yapması yadırganır. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..