Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '14

 
Kategori
Basketbol
 

Zor da olsa Türkiye

         Dünya Kupası C Grubu'nun ilk maçında Türkiye son beş dakikasına 11 sayı farkla geride girdiği maçta Yeni Zelanda'yı 76-73'lük skorla geçti.
 
 
 
                       Maçın Hikayesi
 
 
             Türkiye maça hazırlık maçlarında kullandığı beşin aksine bir beşle başladı, Ergin Ataman özellikle pota altında Yeni Zelanda'yı yormak için Gönlüm-Aldemir ikisini tercih etti. İlk beş, Ender-Sinan-Emir-Kerem-Furkan şeklinde oluştu.
 
 
           Maçın ilk basketi Furkan Aldemir'den geldikten sonra Türkiye ısrarla pota altından oynamaya çalıştı ve bu çabalar top kayıplarına neden oldu. Yeni Zelandad ise dış şutlarla hücum etti ve Abercrombie-Tai Webster'ın dış şutları isabetli olunca üstünlüğü ele aldı. İlk dört dakikada Türkiye'nin faul problemine girmesi de YZL'nın işine yaradı ve fark açıldı: 4-12 (6.dk) İlk çeyrekte TR'de Sinan dışında iyi oynayan bir oyuncu çıkmayınca fark kapanmadı ve ilk çeyrek 8-17 ile sona erdi.
 
 
            TR ikinci çeyreğe Emir Preldzic'i dört numara olarak kullanarak başladı, ilk pozisyonda fark 12 sayıya çıksa da, sonra kısa sürede yakalanan 7 sayılık seri Ataman'ın doğru tercih yaptığını gösterdi. Bu seri uzun sürmedi ve 15.dkda skor 20-30 oldu. Bu dakikadan sonra Cenk Akyol'un hücumda ipleri eline alması Türkiye'yi skor bulma açısından rahatlattı ama savunmada YZL'yi durduramayınca fark kapanmadı ve ilk yarı 28-38 bitti. YZL'de kenardan gelen Corey Webster ilk yarıda 12 sayıda kaydetti.  
 
 
 
            TR ikinci yarıya Barış Hersek-Kerem Gönlüm değişikliğiyle başladı. Emir-Hersek'in aynı anda oyunda olmaları etkili oldu, ilk üç dakika sonunda 9-5'lik bir seri yakaladık, 28.dkda 50-49'la maçın başından beri ilk kez öne geçtik. Uzun süre sonra ilk kez öne geçtik ama uzun süremedi, son dakikayı iyi oynayan YZL hakemlerin de katkısıyla son çeyreğe 52-56 önde girdi.
 
 
             Üçüncü çeyreğin sonunda Ender'in turnikesi inişe geçmişken bloklanmıştı, hakemler sayı vermemişti, son çeyreğe girerken bu pozisyona itiraz eden Ergin Ataman'a teknik faul çalındı. Son çeyreğin ilk dakikasında YZL Corey W.'nin etkili oyunuyla farkı tekrar çift hanelere çıkardı: 62-52 Sonraki dakikalar Corey'nin tek adamlık şovu ve Türkiye'de Tunçeri-Savaş'ın gayretlerine sahne oldu. Son beş dakikaya YZL 72-61 ile önde girdi. TR sonraki iki buçuk dakikalık bölümü tek kelimeyle 'mükemmel' oynadı, bu bölümde 'tecrübe faktörü' ön plana çıktı. Öncelikle Oğuz'un pota altındaki üstünlüğü, sonra Corey'nin hücum faulu ve sonrasında gelen teknik faul, son olarak da Tai'nin Tunçeri'ye topu kaptırması ve sonrasında yaptığı sportmenlik dışı faulle Türkiye uzun bir seri yakaladı, son 2.5'a girerken skor 76-72 oldu. Son pozisyonda YZL'ye birçok kez şans tanımamıza rağmen dış şut isabeti bulamadılar ve maç uzamadı.
 
 
 
 
                 İstatistikler
 
 
            Türkiye'de maçın en skorer oyuncusu Oğuz Savaş oldu. Sadece 12 dakika sahada kalan Oğuz Savaş maçı 16s-2r-1a ile tamamladı, Oğuz üç kez basket-faul yaptı. Sahada en fazla kalan oyuncu olan Emir Preldzic maçı 14s-6r-3a ile tamamladı. Barış Hersek 11s-3r-3a ile oynadı, Cedi sadece beş dakika sahada kalırken, Barış Ermiş süre almadı.
 
 
           Yeni Zelanda'da Corey Webster 22s-2r-3a, Tai Webster 7s-5r-2a ile oynadılar, Kirk Penney sadece 9 sayı bulabildi, 6 ribaundla oynadı.
 
 
 
           Genel Yorum
 
 
         Türkiye ilk maçında beklenenin aksine çok zorlandı, maç başlamadan önce yapılan 'Haka dansı'nın ve o sırada Türkiye A Milli Basketbol Takımı'nın sahayı terketmesinin de maçın gidişatında önemli olduğunu düşünüyorum, muhtemelen bu davranışın Yeni Zelanda'yı olumsuz etkilemesi bekleniyordu ama tam tersi oldu ve aşırı derecede hırslanarak maçın ilk dakikasından itibaren müthiş oynadılar. Son beş dakikada ne değişti derseniz, Türkiye'nin tecrübe üstünlüğü ortaya çıktı, Yeni Zelanda da tecrübesizliğine yenildi diyebiliriz. İlk maçların zorlu geçmesi şaşırtıcı değildir ama bugün Türkiye gerçekten beklenenden çok zorlu bir maç oynadı, maç sonunu iyi oynamamız hazırlık maçlarında görmediğimiz birşeydi, hazırlık maçlarının aksine Cedi Osman bugün çok az süre aldı.
 
 
 
 
 
 
 
 
sahinarif88@hotmail.com
 
twitter: @arifsahin1
 
www.abcspor.com
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..