Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '07

 
Kategori
Güncel
 

Zor demokrasi

Zor demokrasi
 

Şu sıralar gündem yoğun ve sancılı. Malumunuz konu cumhurbaşkanlığı ama demokrasi kavramı daha sık tartışılır hale geldi. Ülke, demokratlar ve darbeciler diye ikiye ayrıldı. İlginç olan demokrasinin en büyük savunucusu olması gereken CHP’ nin darbeci sıfatıyla anılır olması. Bize özgü bir durum olsa gerek.

Demokrasi kavramını herkes ayrı ve kendine göre yorumluyor. Cumhurbaşkanı adayını 3 kişi arasında belirleyen AKP, Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklamayı demokrasiye uygun bulmuyor. Nasıl bir çelişkidir anlamak mümkün değil.

Gelelim diğer çelişkiye. Bu çelişkinin mimarları ise demokrat aydınlarımız. Sosyal demokratlığın bir gereği olan demokrasiyi savunan aydınlarımız Genelkurmay Başkanlığı’nın “muhtıra” niteliğindeki açıklamasını kendisine tanınan yetkiler çerçevesinde demokratik buluyor. Demokrasi bu kadar subjektif bir kavram mı?

Son bir çelişkiden daha bahsetmek istiyorum. Demokratik yönetimlerde partiler temsil işlevi için kullanılan araçlardır. Bizde ise demokrasiyi savunanların, millet tarafından onlara verilen temsil yükümlülüğünü yerine getirmemeleri bile hoş görülebiliyor.

Bir başka konu da Genelkurmay’ın açıklamasını sivil demokrasiye vurulan bir darbe olarak görenlerin, Genelkurmay’ı bu noktaya getiren olayları görmezden gelmeleri ve şimdiye kadarki sürecin demokratik işlediğini ima etmeleri. Uzlaşmanın olmadığı bir ortam ne kadar demokratik ise cumhurbaşkanlığı seçim süreci de o kadar demokratik olmuştur.

Genelkurmay’ın açıklaması sivil demokrasiye bir darbedir ama ülkemizde bu gibi muhtıralar bize özgü bir durum olarak algılanmalıdır. Avrupa’da süre gelen demokrasinin aynısının Türkiye’de uygulanması imkansızdır. Herkesin demokrasiyi kendine göre yorumlaması, demokrasinin ülkemizde nasıl işlediğinin en açık göstergesidir.

Önemli bir sorun da krizi aşmak için gösterilen erken seçimin işlevini yitirmesi. Seçimden çok bir referandum havasında geçecek olsa da ortamı sakinleştireceği bir gerçek. Bu olayların en fazla kime yaradığını zaman gösterecek.

Demokrasi, bu kadar çelişki içinde olsa bile her zaman gereklidir.

Zor bir coğrafyada yaşıyoruz ve zor demokrasi ile yönetilmeye alışmalıyız.

 
Toplam blog
: 5
: 3099
Kayıt tarihi
: 14.03.07
 
 

23 yaşında, İşletme bölümü öğrencisiyim. Okuldan arta kalan zamanlarda yazmanın ve paylaşmanın en fa..