Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Zorlu Holding/Necmi Kavuşturan Röportajı

Zorlu Holding/Necmi Kavuşturan Röportajı
 

Konuğum, Zorlu Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü ve İcra Kurulu Üyesi Sayın Necmi  Kavuşturan… ‘İyi Yönetici’ modelini hayata geçirmiş iyi bir insan…
 
 
SAYIN KAVUŞTURAN; ÜLKEMİZDE İNSANLAR EĞİLİMLERİNE, EĞİTİMLERİNE VE BECERİLERİNE YÖNELİK İŞ ALANLARINDA MI ÇALIŞIYORLAR?
 
Bu şekilde çalışan insanlar vardır mutlaka. Ama sanırım böyle çalışmayanların sayısı daha fazladır. Bu da eğitim sisteminden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Belki Orta öğrenim sırasında başlaması gereken yeteneklere uygun planlı eğitim bir yana, günümüzde gençler üniversite ve bölüm seçimlerini dahi bilinçli yapamıyorlar. Sonuç olarak da, yetenekleri ve mezun olduğu bölüm ile ilgili olmayan işlerde çalışan insanlar çıkıyor ortaya. Bunun yarattığı ruh hali ve insanların bu durumdan ne kadar mutlu olduğu ise ayrı bir tartışma konusu.
 
 
ÖZGEÇMİŞ, İŞ ARAYANIN KADERİNİ NE ÖLÇÜDE DEĞİŞTİRİR?
 
İyi bir özgeçmişin oldukça etkili olduğuna inanıyorum. Bilgi beceri ve niteliklerin doğru ifade edildiği etkili bir özgeçmiş, pek çok adayın önüne geçmenizi sağlayabilir. Bir diğer husus da, iyi özgeçmişin sayfalarca süren özgeçmiş olmadığıdır. Basit, yalın, belli bir sistematik ile özgeçmiş hazırlamak gerekir.
 
 
KLASİK BİR ÖZGEÇMİŞTE BULUNMASI GEREKEN TEMEL  ESASLAR NELERDİR?
 
Klasik bir özgeçmişte bulunmasını istediğimiz temel bölümler; İletişim Bilgisi, İş Tecrübesi/Stajlar, Sosyal Aktiviteler/İlgi Alanları/Hobiler, Yabancı Dil, Bilgisayar Bilgisi, Kişisel Bilgiler ve varsa Referans Bilgileri’dir.
 
 
BAŞARIYA GİDEN YOL HIRSTAN MI, ANLAMAKTAN MI GEÇER?
 
Başarıya giden yok hem anlamaktan hem de hırstan geçer. Bu hırsı dengelemek, iş yaşamındaki başarı için çok önemlidir. Hem kendinize hem çevrenize zarar vermeyecek, aynı zamanda sizi gelişmek ve sonuç almak için motive edecek düzeyde bir hırsa sahip olmalısınız.
 
 
DOĞRU ANLAMAK VE DOĞRU ANLATMAK KARDEŞ MİDİR?
 
Doğru anlamak ve doğru anlatmanın  kardeş olduğu fikrine kesinlikle katılıyorum. İkisi birbirini tamamlayan unsurlar aslında. Biri olmadan diğeri eksik kalır, bu da problem doğurur. Ama ikisi aynı anda sağlanırsa işler inanılmaz ölçüde kolaylaşır. Bu kural hem iş hayatında, hem de özel hayatta geçerli aslında…
 
 
İYİ BİR YÖNETİCİ NASIL OLMALIDIR?
 
Yöneticilerimizde aradığımız en önemli özellik, ‘İnsani değerler’dir. Yönetici kendisiyle ve çevresiyle barışık, komplekssiz bir insan olmalıdır.
 
Yöneticilerimizin şova, kamuoyunda bilinirliğe v.b. düşkün olmamalarını, diğer bir deyişle tevazu sahibi olmalarını isteriz. Aradığımız diğer bir önemli özellik de, ekibin başı değil, aynı zamanda bir parçası olabilmelidir. Yöneticilerimizin, işin sahibi olmalarını bekleriz. Aynı zamanda yöneticilerimiz disiplinli ve çalışkan olmalıdır.
 
 
DİSİPLİNDEN KASIT NEDİR?
 
Disiplinden anladığımız, sistemli düşünebilme ve bunları zorluklardan yılmayan bir azimle eyleme dönüştürebilme becerisidir.
 
 
‘HAMİLİ KART YAKÎNİMDİR’ DÖNEMİNİ GEÇMİŞTE BIRAKTIĞIMIZA İNANIYOR MUSUNUZ?
 
Bu kavramın eskiye nazaran büyük ölçüde geçmişte kaldığını düşünüyorum. Aslına bakarsanız, özel sektörde bir işe kabul edilmek için birinin yakını olmak geçmişte de yeterli bir özellik değildi. Sadece referansla gelen birine eşitler arasında öncelik verilmesinin söz konusu olduğu durumlar olabilirdi. Bugün de, kurumsal şirketlerde ‘referansla başvuru’ size sadece bir iş görüşmesi yapmak ve kendinizi anlatmak için fırsat verir. İşe kabul edilmeniz ise, işin gerektirdiği bilgi, beceri ve deneyime sahip olduğunuza işvereni ikna etmenize bağlıdır.
 
 
GÜNÜMÜZ ŞARTLARINA GÖRE GENÇLERİN HANGİ İŞ ALANLARINA YÖNELMELERİNİ ÖNERİRSİNİZ?
 
Gençlerin, her şeyden önce niteliklerinin farkına varmaları, kendilerini geçmişte neyin mutlu edeceğini belirleyip, seçimlerini buna göre yapmalarını öneririm. Böyle bir seçim; seçilen hangi iş olursa olsun, iş yaşamında başarı ve mutluluğu da beraberinde getirecektir. Günümüzün 8-10 saatinin işte geçtiğini düşünürseniz, iş yaşamındaki mutluluğun hayatın tamamında mutlulukla ne kadar yakından bağlantılı olduğunu da görürsünüz. Kişiliğine uygun olmadığı halde mühendislik, tıp ya da popüler olan bölümleri okuyan ve sonra iş hayatına atıldığında mutsuz olan insanları gördüğünüzde mutlaka fark edersiniz.
 
 
ETKİLEYİCİ BİR CV NASIL OLMALIDIR?
 
Başvurduğunuz pozisyona uygun kişi olduğunuzu gösteren tüm bilgileri içeren kişisel bir sunuştur. Doğru düzenlenmiş bir özgeçmiş işe alınmanızı değil, çok sayıda adayın arasından seçilip görüşmeye davet edilmenizi sağlar. Dolayısıyla, CV bu anlamda bir fark yaratır.
 
Genel bir başvuru yapıyorsanız, diğer adaylardan üstün niteliklerinizi iyi ifade etmelisiniz. Başvurunuz sizi diğer adaylardan ayrıştırabilmeli. Ama belki de herşeyden önemlisi hatasız yazılmış olmasıdır. Yazım hatalarının olduğu bir CV ilk andan itibaren dezavantajlı olarak başlamak demektir.
 
***
 
:) Sayın Necmi Kavuşturan, sizi sayfamda ağırlamak keyifti… Hoş geldiniz...
 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..