Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Zübeyde Hanım, Karşıyaka'ya ziyarete geldi.

Zübeyde Hanım, Karşıyaka'ya ziyarete geldi.
 

Gemi, müze ve okul gemisi olacak.


 

 

 

Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini taşıyan ve hem müze hem de gençlere denizciliğin anlatılacağı eğitim merkezi olarak hizmet verecek olan gemi, Karşıyaka iskelesinde hizmete açıldı.

“Zübeyde Hanım”gemisinin 1987 yılında şehir hatları adına İstanbul’da  inşa edildi. Ve orada aynı isimle hizmet gördü. Ve uzun yıllar İstanbullulara boğazda iki yaka arasında taşımacılık hizmeti verdi. Ve gemi, yıprandığı için hurdaya ayrıldı.

Sonradan gemi, isminden dolayı İzmirliler onu, almak istedi.  Zübeyde Hanım Gemisi, önemli bir tamirattan geçirilip, yepyeni şekilde hizmete sokularak artık bundan sonra hem okul hem de müze olarak İzmir Körfezinde hizmet görecek.

BURCU GÜRTUNALI. EDEBİYAT ÖĞRETMENİ. ZÜBEYDE ANASININ YANINA, NE  KADAR GÜZEL YAKIŞMIŞ DEĞİL Mİ ? İZMİRLİLER, BU GEMİYİ HASRETLE BEKLİYOR GİBİYDİLER.

 

Böylelikle, kabri K.Yaka bulunan Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini yaşayacak ve bundan sonraki dönemde de gençlere amatör denizciliği öğreten bir müze olarak hizmet görecek. İr bakıma da, Zübeyde Hanım'ın anılarını yaşatan bir müze olacak. Zübeyde Hanım adını taşıyan bu müze istendiği takdirde başka sahillere, başka illere de gidebilme kabiliyetine sahip. Geminin motorları tamamen yenilendi, bütün aksamları elden geçti.

Gemi, çekilmeden, kendi motorları ile İzmir’e geldi. İstanbul'dan çekilerek değil kendi gücüyle geldi.

Merasime katılan ilgililer, körfezdeki eski ulaşım vasıtalarının  tamamen kaldırılmasını, yeni ilavelerin süratle servise konulmasını ifade ettiler. Zannediyoruz, körfezdeki çalışan gemilerden en iyisi, bu Zübeyde Hanım Gemisi.

Kendisiyle konuştuğumuz Deniz Hizmetleri Daire Başkanı Kaptan Arslan Dede “ Geminin tarihi bir kimliği var. İzmir  Zübeyde Hanımın memleketi. Gemi, tam isabetle İzmir’in malı oldu” dedi.

Üst düzey yetkili Dede’ye  tekrar sorduk:  “Denizyolları, denizden anlamayan Belediyelere devredildiğinden beri, gemilerin nefesi kurudu  körfezde. Belediye ne anlar denizden. Bizim Körfezde, denizciliği değerleri, bu belediye yüzünden heder oldu ve değer kaybetti. Vapur yanaştığında, iskeleci lütfen tarafından iskele uzatıyor. Bu ne iş?!” dedik.

Daire Başkanı Arslan Dede gibi bir üst düzey bulmuşken, buncağızları soralım bakalım dediysek de, kendisinden  “”çıt” çıkmadı. “ Cevap veremem” dedi, gülümseyerek.

Biz de kader utansın dedik.Ama, gemiden dolayı K.Yakalıların sevinci büyüktü.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..