Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '12

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Azeri Kaçgın ve Göçgünler sorunu

Azeri Kaçgın ve Göçgünler sorunu
 

Blasuvar Kaçgın kampında hasta kadınlar


Dursun Özden (Azernews) 1992'den beri Ermeni işgali altında bulunan Dağlık Karabağ'daki topraklarından kopup gelen 1 milyon Kaçgın ve Göçgün'ün yaşadığı Blesuvar ve İmişli Kamp çadırlarında, yaşam yavaşı veren Azeriler, yardım bekliyor. Bakü varoşlarında ve Metro istasyonlarında suç potansiyeli olarak görülen Kaçgınlar, aradan geçen onlarca yıla karşın, hala isgal edilen evlerine ve topraklarına dönecekleri günü bekliyorlar. Bakü'nün arka sokaklarında petrol pompalarından sızan atıklar, tehlike sinyali veriyor. Bakü Ateşgahı'nda, Zerdüşt, Yezidi ve Ateşperestlerin zikir şöleni. Hazar Gölü'nde yakalanan Mersin balıklarından ameliyatla çıkarılan havyar, ihracat geliri olarak artışta... 

 AZERBAYCAN’DAN İNSAN MANZARALARI

Blasuvar Kampı:

1992’de Ermeniler tarafından işgal edilen Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ topraklarından zorunlu göç eden Kaçgın ve Göçgünlerin bulunduğu Blasuvar Çadır Köyü’nde yaşayan çoğu hasta kadın ve çocuklar, zor koşullarda yaşam savaşı veriyor. Toplam sayıları 1 milyonu bulan Kaçgınlar, aradan geçen onlarca yıla karşın, hala doğup büyüdükleri evlerine dönecekleri günü hayal ediyorlar.
İmişli Vagon Kampı:

Binlerce Kaçgın ve Göçgünün yaşadığı İmişli Kampı, tam bir toplumsal dram yeri. Yazın yanan ve kışın donan demir vagonlarda yaşayan binlerce Kaçgın kadın, çocuk ve yaşlı, susuz ve sağlıksız koşullarda yardım bekliyor.
Bakü varoşlarında ve Metro istasyonlarında potansiyel suçlu gözüyle değer bulan zorunlu kaçgın ve göçgün gençler, dilenci çocuk ve kadınlar, Azeri polisi ile yer yer çatışmalara da giriyor.
Bakü arka sokaklarında petrol oyunu:
Hazar Gölü’nde çokça görülen petrol ve doğal gaz pompalarının çevre kirliliğine neden olduğu, Azeri basını tarafından defalarca yazıldı. Öte yandan, başkent Bakü’nün arka sokaklarında bulunan ve çevresinde güvenlik önlemleri bulunmayan petrol pompalarından sızan atıklar, hayvan ve çocuklar için tehlike sinyalleri veriyor.
Ateşgah’ta zikir zamanı:
Komşu İran’la da bağı bulunan, Bakü’de yaşayan Zerdüştler ve Ateşperestlerin zikir ettikleri Bakü Ateşgahı’nda, binlerce yıldır yanan Ateş Türbesi çevresinde zikir edenlerle dolup taşıyor. Aynı zamanda bir müze de olan Ateşgah, Azeri vatandaşı olan Zerdüşt, Yezidi ve Ateşperestlerin toplu ayin yaptıkları ve sorunlarını topluca görüştükleri bir ibadet yeri olarak dikkat çekiyor. Özel giysileri, takıları ve geleneksel süsleriyle Ateşgaha gelen kadınların folklorik gösterisi, azınlık da olsa yaşayan bir kültürün görsel zengin mirası olarak ilgi bekliyor.
Hazar Gölü’nde havyar avı:
Her yıl Ekim – Şubat ayları arsında Bakü’de Hazar Gölü’nde canlı yakalanan Mersin balığından ameliyatla çıkarılan siyah havyarı alıp, sonra kesilen yeri dikerek balığı suya bırakan Azeri balıkçıların bu yıl yüzü gülüyor. Rusya ve Batı ülkelerine ihraç edilen havyar, ülke ekonomisine önemli girdi sağlıyor.
Dursun Özden
 www.dursunozden.com.tr


 

 
Toplam blog
: 157
: 363
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

ÖZDEN, Dursun; (d: 21.10.1950, Niğde, Türkiye). Gazeteci, Gezi Yazarı, Şair, Belgesel Dursun Özde..