Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '14

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Çim ekimi: Doğrular, yanlışlar, püf noktaları

Çim ekimi: Doğrular, yanlışlar, püf noktaları
 

Çim ekmek istiyorsunuz, ama endişeleriniz var: Ya yanlış olursa, ya güzel olmazsa, ya boşluklar kalırsa, ya emeklerim boşa giderse…

Endişelerinizde haklısınız. Her gün çim ekemezsiniz ya...

Sevgili okuyucularım, bu yazımda sizlere çim ekimi hakkında bilinenleri ve bilinmeyenleri, edindiğim tecrübeler doğrultusunda aktarmaya çalışacağım.

Gerçi günümüzde bilgiye ulaşmak zor değil. İnternet vasıtasıyla aradığınız birçok konu hakkında kısa sürede bilgi sahibi olabilmeniz mümkün.

Çim işini amatörce, hobi olarak yapmak yerine, profesyonel peyzaj firmalarına yaptırmak ta bir tercih meselesi. Ya da hazır rulo çim tercihini de yapabilirsiniz. Bu tür tercihler imkânlarınız dâhilinde yapılabilir. Zaman kazanırsınız, kısa sürede çimlere kavuşabilirsiniz. Ancak aşağıda yazılanları okuduğunuzda, tercihinizin ne olacağına daha doğru karar verebilirsiniz.

Ben amatörce kendim yapmaya karar verdim ve değişik sitelerde bu konuda yazılmış ne kadar yazı varsa okudum. Bulabildiğim forumları da okudum. Sonrada işe koyuldum.

1.    Öncelikle çim ekilecek alanı belirlemenizde fayda var. Bu alan “bakabileceğiniz kadar” bir alan olmalı. Sırf yeşillik olsun diye her alana ekeceğiniz çim, hedeflediğiniz ana çim alanının da görselliğini olumsuz etkileyebilir. Çünkü çimin bakımı demek sadece sulamak demek değil. Sulayabileceğiniz ve zahmetsizce biçebileceğiniz bir alanı seçmenizde fayda var.

2.    Çimden beklentiniz nedir? Güzel görüntü mü, spor alanı mı, üzerinde çoluk-çocuk gezinilebilmesi mi,  evcil hayvanlarınız için mekân mı? vs.vs.

Bu ve benzeri sorulara vereceğiniz cevap, alacağınız çim tohumunun cinsini belirlemenize yardımcı olacaktır. Kullanma amacınıza göre uygun çim tohumu edinmenizde fayda var. Ayrıca çimlendireceğiniz alanın güneş-gölge olması da yine çim tohumu seçiminize etki edecektir. Toprağınızın yapasında bulunan kireç, tuz, kil, vb. özellikleri de dikkate almalısınız. Bulunduğunuz yerin iklimi(soğuk, sıcak, sahil şeridi) ayrı bir konu. Bütün bunları belirledikten sonra, tohum seçiminizi yapabilirsiniz. Piyasada 6-7 TL ye de, 25-30 TL.ye de tohum bulmak mümkün. Ortalama 15 TL.bir fiyata uygun tohum alabilirsiniz. Ama tercihiniz ucuzdan değil, amacınıza uygun tohumdan yana olmalı. Bilinen bir yerden almanızda fayda var.

3.    En önemli konulardan birisi çimlendireceğiniz alanın toprak yapısıdır. Toprağınızın yapısını bilmeden sakın işe başlamayın derim. Toprak yapınız uygun değilse çimleriniz pek uzun ömürlü olmayacaktır. Bir çok bitkide olduğu gibi, çim de suyu geçiren su tutan toprağı sever. Bahçenizin en az 20 cm. derinliğindeki yüzey toprağını bu kalitedeki toprak şeklinde düzenlemelisiniz. Hazır rulo çim yaptırsanız da, toprağınız altta kalan yapısı amaca uygun düzenlenmelidir. Benim toprağım killi idi ve kuruduğu zaman zeminde çatlaklar oluşuyordu. Sulama yaptığımda sadece toprağın yüzeyde kalan 2-3 santimlik kısmı ıslanıyor, alt tarafı ise tamamen kuru kalıyordu. Kuruyan killi toprak taş gibi sertleştiğinden, yapısında bitki kökünün gelişmesine imkân vermiyordu. Uygun özellikte, yüzeyi 20 cm. kadar kaplayacak toprak taşıma imkanınız yoksa, o zaman toprağınızın yapısını değiştirmenize yardımcı olacak bir yöntem var. Leonardit cinsi doğal gübre, killi toprak yapısını düzenlemenize yardımcı olabilir. 20-30 cm. derinlikte belleyeceğiniz taprağın metrekaresine yarım kg. kadar serpiştireceğiniz Leonardit, hem alt gübre görevini yapacak, hem de bir süre sonra killi toprağınızı düzenleyecektir. Leonardit hakkında bilgileri internetten öğrenmeniz mümkün. Sizin toprağınız ihtiyacınızı karşılıyorsa, bu sefer yapmanız gereken başka hazırlıklar da var:

        a.     Toprakta taş, cam kırıkları vb.atıklar var ise temizlenmelidir

        b.    Çimlenecek alanın çevresinde sarmaşık vb. tür bitkiler var ise bunlar uzaklaştırılmalıdır. Çimlenecek alanınız, toprak altına kadar uzanabilen ve ilerde çim alanının değişik noktalarından yüzeye  çıkabilecek bitki köklerinden arındırılmalıdır.

        c.     Çim alanda en çok sorun olan konulardan birisi de yabani otlardır. Bu otlarla etkili biçimde mücadele etmek, ilerde çimlerinizin görselliğine güzellik katacaktır. Ya mücadele nasıl olmalı? İki yol var: Birincisi adına herbisit denilen zirai ilaç türlerinin kullanılması. İkincisi ise fiziki mücadeledir. Herbisitler dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır. Bahçenizdeki diğer bitkilerinde zarar görmesi muhtemeldir. Ayrıca bölgenizdeki bitki türlerine göre uygun herbisiti bulmanız lazım. İlaçlama zamanlaması da önemli. Ayrıca tek sefer ilaçlama kâfi gelmeyecektir. Bitkilerin aylara göre filizlendiği dönemler var. Topraktan 12 ay boyunca değişik türde bitkiler fışkırıyor. Ben, herbisit denemesinin ardından fiziki mücadeleyi seçtim. Çim alanımı yukarıdaki esaslara göre temizledikten sonra tırmıkla kaba tesviyesini yaptım ve ihtiyaç duydukça suladım. İlkbahar ve yaz dönemini toprağı otlardan temizlemekle geçirdim. Köklerinden çekmek suretiyle aylar boyunca yüzlerce ot temizledim, sabırla. Bu işlemler sonbahara kadar sürdü. Hedefim eylül-ekim aylarında çimi ekmekti.(İstanbul için bu aylar tavsiye ediliyor. Sizin bulunduğunuz bölgede daha erken olabilir). Sonbaharda  çim ekimi, ilkbahara göre daha çok tavsiye ediliyor.

           d.    Toprak işleme esnasında ya da çim ekimi öncesinde çiftlik gübresi kullanmamanızı öneririm. Köklerin gelişmesi ve tutunması için taban gübresi denilen hazır gübre kullanılabilir.

4.    Toprak hazırlığı tamam, yabani otlarla mücadele tamam. Uygun tohum seçimini de yaptınız. Sıra geldi ekim işlemine. Ekimden önce tedbir almanız gereken konulardan birisi de karıncalar. Yakın konumda karınca yuvaları var ise bu konuda tedbir almalısınız. Ne alakası var derseniz, şöyle cevap vereyim. Çim ekiminin hemen ardından tam da çimlerin orta kısmında tesviye edilmiş toprağın kabardığını görebilirsiniz. Aslında sonbahar ekimi bu yönden de avantajlı. Karıncalara bu dönemde biraz daha az rastlanıyor. İkinci neden, ekeceğiniz tohumların karınca istilasından sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıdır.  Tuz veya DDT veya karınca ilaçları bir çözüm.

5.    Çim alanını işleme tabi tuttuysanız, tırmık yardımıyla tesviyesini yaptıktan sonra, bolca sulamak suretiyle toprağın iyice oturmasını sağlamalısınız. Bu işlemi silindirle de desteklemek, ilerde oluşabilecek çökmelere karşı iyi bir önlem olacaktır.

6.    Çim ekimini yağmursuz ve rüzgarsız bir havada yapmak önemli.

7.    M2 ye ekilecek çim miktarı 50-70 gr.

8.    Çim ekilecek alanı birer metrelik karelere bölmek, her kareye ekeceğiniz çim miktarını tartmak suretiyle belirlemek(bir su bardağı dolusu çim gibi) ekim işinizi kolaylaştıracaktır.

9.    Tohumları serpmeden önce toprağı çamur olmayacak kadar sulamanız, hem karıncaların işini zorlaştıracak, hem de tohumun toprağa tutunmasını kolaylaştıracaktır.

10.  Tohum serpme işlemini prova etmenizde fayda var. Dengeli dağılım için bu gerekli. Yere yakın seviyeden serpmek, havada uçuşmaları önler.

11.  Tohumların üzerini 1-2 mm. örtecek kadar, içinde tohum barındırmayan, tercihen elenmiş yeterli kapak toprağını hazır bulundurmalısınız.

12.  Kapak toprağını ekimin sonunda sermek yerine, kareler şeklinde böldüğünüz alanın ekimi tamamlanan her 2-3 metrekaresinde bir toprakla kapatma işlemini uygularsanız, olası bir esintide tohumların uçuşmasını önlemiş olursunuz.

13.  Çimler ekildi, kapak toprağı serpildi, sıra geldi silindirle sıkıştırma  işlemine. Silindirle son kez kapak toprağı üzerinden geçilmesi, tohumların toprağa tutunmasını pekiştirecek ve tohum dağılımını dengeleyecektir.

14. Sıra geldi sulamaya. Sulama esnasında ve çimlenme sürecinde çim alanına artık girme şansınız pek yok. Sulama tedbirlerinizi buna göre almış olmanız lazım. Çim alanının her alanına ulaşabilecek şekilde bir sulama imkânınız olmalı. Sulamayı özenle yapmanız lazım. Şiddetli olmayan yağmurlama sulama idealdir. Sularken tohumları yerinden etmemeli ve kapak toprağını bozmamak gerekir. İlk sulamayı abartmamak gerekir. Çimlendirme alanınız meyilli bir zemine sahipse daha dikkatli olmanız lazım. Ekim sonrasında yağmur yağması ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.

15.  Bu çabalarınızın sonucunu 8-10 gün içinde alacaksınız. Bu süre zarfında havanın durumunu da dikkate alarak toprağı sürekli nemli bulundurmanızda fayda var. Günde 2-3 kez sulama gerekebilir.

16. Takriben bir ay sonra çimleriniz biçilecek boya gelecektir. Takriben 10 cm boyda biçebileceğiniz çiminizin, ilk seferinde 1/ üç kadarını biçmeniz uygun olur. Sonraki biçmelerde kademeli olarak 2-3 cm. kadar kısalığa geçebilirsiniz.

17.  Çim bitilince iş bitmiyor. Biçilen alandaki çim kalıntılarını tercihen plastik bir tırmıkla aldıktan sonra, yeniden bir silindir çalışması yapılmalı. Silindiri düz ve çapraz yönlü olmak üzere, biçilen çimin üzerinde gezdirerek çimlerin çoğalmasına imkân sağlamış oluyoruz.

18.   Biçme ve silindirleme işleminin ardından sulama işlemini itinalı biçimde yapmamız gerekiyor. Yüzeysel sulamalardan kaçınıyoruz. Toprağın suya doyması gerekir. Az sulamak, hiç sulamamaktan daha kötüdür. Başlangıçta sulama ihtiyacı az olabilir, ancak ilerleyen zamanlarda kökler derine indikçe, sulama suyu da derinlere kadar ulaşabilmelidir. Aşırı sulama ise bitkilerin hızlı fakat zayıf gelişmelerine sebep olur bu yüzden aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Çim alanlarında su göllenmeleri bitkiler boğar öldürür. Çim bitkilerinin çoğu saçak köklüdür ve kökleri 15-20 cm derinliklere kadar inmektedir. Yağışsız geçen yaz aylarında mutlaka sulama isterler. Ortalama üç günde 8 kg/m2 yağış gerekir. Sulama işleri yaz boyunca devam etmelidir. Her sulamada köklerinin dağıldığı 15-20 cm’lik toprak tabakasının ıslanması sağlanmalıdır. Sık sulamaya değil, iyi sulamaya özen göstermelidir. Özellikle sulamanın gecikmesi sararıp kurumaya yol açabilir.

19.  “Çimimi ektim, sularım biçerim, biçerim sularım, keyfime bakarım” demek yanılgı olur. Mart ayından başlamak üzere, iki ayda bir ve yılda 3-4 kez olmak üzere gübrelemek, hem çimlerinizin daha doğal ve güzel görünmesini, hem de daha sağlıklı gelişmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Her gübrelemeden sonra bol su ile bitkilerin yanması engellenmelidir. Yeterli mi? Hayır bitmedi. Hastalık ve zararlılara karşı çim alanızı ara sıra yakından gözlemlemenizde ve zamanında gereken tedbirleri almanızda fayda var.Isınmış su veya hastalıklar alanda boşluklar oluşturabilir. Çimlerde en çok Phytium sp. ( Çökerten ) Rhızoctoma sp. ( Kökboğaz, hastalığı ) ve Fusarium sp ( Solgunluk ) hastalıkları görülür.

20.  Çim üzerinde zaman zaman biriken yaprak, ot vb. maddeleri çimlerin üzerinden uzaklaştırmakta fayda var.

Alt tarafı bir çim, bu kadar ayrıntıya gerek var mı? derseniz; eeee orası zevkinize kalmış. Ne demişler; “güzellikler ayrıntılarda gizlidir”

 

NOT:İlgili diğer resimleri bu sayfaya yerleştiremediğimden, galerilere ekledim.

Burada yer veremediğim konular hakkında da merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz(alirizaizgi@hotmail.com)

Hepinize sağlık ve huzur dolu günler diliyorum.

 

 

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..