Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '09

 
Kategori
Sanat Tarihi
 

Gotik nedir?

Gotik nedir?
 

Notre Dame Katedrali


Gotik sanatı 12. yy’da Latin sanatına tepki olarak doğmuştur. Gotik tarzı sanatın her yerinde görmek mümkündür. Edebiyat, resim, mimari ve müzik kısacası, sanatın her evresine girmiştir.

Mimaride çıkış yeri Fransa’dır. Bu akımı kullanmayan tek ülke İtalya’dır. İtalya Gotik akımını barbarlık olarak gördüğü için mimarisinde kullanmamıştır. İngiltere'de sütunları çoğaltan ve kubbenin altında onları yelpaze gibi açan bir dikey üsluba bağlıdır. İspanya'da Gotik sanatının Arap motifleriyle birleşmesinden meydana gelen müdeccer (mudejar) üslubu doğmuştur. Gotik sanatı Avrupa'nın kuzeyinde 16. yüzyılın başlangıcına kadar sürmüştür.

Gotik tarzının önemli özelliği sivriliktir. Roma mimarisindeki yaygın kubbeler yerine, dilimli kubbeler, yuvarlak kemerler yerine, sivri ve birbirini kesen kemerler kullanılmıştır. Dini yapılarda aranan diğer bir husus ise büyüklük ve yücelik hissinin uyandırılmasıdır. Pencerelerin bol olması, pencere camlarının renkli olması, çatılardaki okumsu kuleler dikkati çeken diğer özelliklerdir.

Gotik mimarisinin başlıca eseri katedraldir. 13. yüzyılda toplum adeta bütün heyecanını ve zenginliğini katedral yapmaya ve süslemeye harcamıştır. Böylece ekonomi de gelişmiştir. Gotik mimarinin en önemli örnekleri: Paris'te bulunan Notre Dame Katedrali ve Amiens, Strasbourg'daki, Strasbourg Katedrali ve Milano'daki Milano Katedrali'dir.

Gotiğin müzikte kullanımı, gotik mimarinin sağladığı geniş meydanların ve yüksek tavanların akustiğini keşfeden kiliseler tarafından başlatılmış ve kiliselerde koroların oluşturulmasına, Hristiyanlığın orijinalliğinden iyice uzaklaşmasına neden olmuştur. Kiliselerde dini amaçla kullanılan bu sistem, daha sonraları müzik dünyasına da sıçramıştır ve kilise müziği olarak ortaya çıkan gotik müzik, bir sanat akimi olma yolunda evrimine başlamıştır. Bu konuda ilk örneklere bakacak olursak, Notre Dame Okulu'nun en büyük iki bestecisi olan Leonin'i ve ardından Perotin'i görürüz. Kilisede başlayan bu müzik türü günümüzde Punk ve Metal müzik olarak evrimine devam etmektedir.

Gotik resim 13. yy. başlarında başlamıştır. Gotik resim tarzının en önemli özelliklerinden birisi resimlerde dinî konular gösterilmesidir. Bunun dışında resimlerde asil hayat, avcılık ve bayramlar gibi dünyevi konularda kullanılmıştır.

 
Toplam blog
: 21
: 3839
Kayıt tarihi
: 29.07.09
 
 

Duygusal kişiliğimin ardında güçlü bir yapım var. Her zaman duygularım galibiyet vermez genellikl..