Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '13

 
Kategori
Psikoloji
 

Gözler yalan söylemez

Gözler yalan söylemez
 

Tarih boyunca göz ve insan davranışı üzerindeki etkileriyle uğraştık durduk. Hepimiz ´(gözleriyle onu parçaladı,´kocaman bebek gözleri var´, ´gözlerini kaçırıp duruyor´, ´çok davetkar gözleri var´, ´gözünde öyle bir pırıltı vardı´ veya ´bana en kötü bakışıyla baktı)´ gibi ifadeler kullanmışızdır. Bu gibi ifadeleri kullandığımızda farkında olmadan kişinin göz bebeklerinin büyüklüğünden ve bakışla ilgili davranışlarından bahsederiz.

Gözler yalan söylemez. Vücudun odak noktası olduklarından ve göz bebekleri de bağımsız hareket ettiğinden gözlerin tüm insan iletişim işaretleri arasında en açıklayıcı ve doğru bilgileri verir.

Bazı insanlarla konuşurken rahat bazılarıyla konuşurken rahatsız olur hatta onları güvenilmez buluruz. Bu aslında bize baktıkları veya konuşurken bakışlarımıza karşılık verdikleri süreyle ilişkilidir. Bakışların dilini çözerek hem karşı tarafı daha kolay anlayabilir hem de kendi davranışlarınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Birisi dürüst değilse veya bir şeyler gizliyorsa bakışları bizimkilerle toplam zamanın üçte birinden daha az oranda karşılaşacaktır.

Bakışlarınız, karşınızdakinin bakışlarıyla toplam zamanın üçte ikisinden daha uzun süreyle karşılaşıyorsa, bunun anlamı;

Sizi çok ilginç veya çekici buluyordur;

Size karşı saldırgan bir tavrı vardır.

Buna ek olarak göz bebekleri de büzüşüyorsa sözel olmayan bir meydan okumada bulunuyor olabilir.

Başka birisiyle iyi bir ilişki kurmak için toplam zamanın yüzde 60-70´inde onunla göz göze gelmeniz gerekir.

Göz bebekleri, Belli ışık durumları, kişinin ruh hali ve tavrı olumludan olumsuza veya olumsuzdan olumluya geçerken göz bebekleri küçülür veya büyür. Heyecanlanan birisinin göz bebekleri dört katına çıkabilir. Tam tersine kızgın, olumsuz bir ruh hali göz bebeklerinin ´minik boncuk gözler´ ya da ´yılan gözler´ olarak bilinen şeklinde küçülmesine yol açar.

Flört sırasında gözler oldukça fazla kullanılır. Kadınlar gözlerini vurgulamak için göz makyajı yaparlar. Bir kadın bir erkeği severse ona bakarken göz bebeklerini büyütecek ve erkek da farkında olmadan bu bilgiyi doğru yorumlayacaktır. Bu nedenle romantik buluşmalar göz bebeklerinin büyümesine neden olan loş yerlerde gerçekleşir.

Birbirlerinin gözlerine bakan genç aşıklar farkında olmadan göz bebeklerinin büyüyüp büyümediğine bakmaktadırlar. Her biri diğerinin göz bebeklerinin büyümesinden heyecanlanır.

Bebekler ve çocukların göz bebekleri yetişkinlerin göz bebeklerinden daha büyüktür ve yetişkinlerin yanındayken onlara olabildiğince çekici görünerek sürekli olarak dikkatlerini çekme çabasıyla göz bebekleri sürekli olarak büyür.

Kumarbazlardan yapılan deneylerde rakipleri koyu renk gözlük taktığında oyuncuların daha az el kazandıkları görülmüştür. Örneğin, bir poker oyununda rakibine dört as gelmesi durumunda, uzman onun göz bebeklerindeki hızlı büyümeyi bilinçli olmadan fark eder ve bu elde oyunu yükseltmemesi gerektiğini hisseder. Rakiplerin koyu gözlük takması göz bebeği işaretlerini ortadan kaldırarak uzmanların daha az el kazanmalarına neden olur.

Göz bebeği takibi fiyat pazarlığı sırasında alıcıların göz bebeği büyümesini izleyen eski Çinli tüccarlar tarafından kullanılırdı.

Eski bir söz ´biriyle konuşurken gözlerinin içine bak, pazarlık yaparken göz bebeklerine bakma´ der. ´Göz bebeklerine bakma egzersizi´ yaparak karşınızdakinin gerçek duygularını göz bebeklerinden anlamaya çalışın.

Göz temasından kaçınan veya ihmal eden birinin iyi bir konuşmacı olması mümkün değil. Gözler, konuşan ve dinleyen arasında birçok sözsüz mesajı taşımada köprü görevi görür. Bunun dışında kendimize güvenimizi, otoritemizi, gücümüzü, ilgimizi, memnuniyetimizi, sıkıntımızı, birinden hoşlanıp hoşlanmadığımızı kuracağımız göz teması ile belli edebilir, karşımızdakine iletebiliriz.

Saygılarımla arz ederim,

Mustafa Uçman 

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..