Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '15

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Gül Damlası Otu (Itır)

Gül Damlası Otu (Itır)
 

Evde yetiştirdiğim gül damlası


Gül damlası, ıtır olarak bilinen, yaprakları güzel kokulu bir bitkidir. Limon kokulu olanı (Pelargonium Cirosum) sivri sineklerin sevmediği bitkilerden olarak bilinir. Kokusu gül kokusunu andıran (Pelargonium Graveolens) ise Gül Daması otu olarak bilinir. Her iki türünde bir çok çeşidi vardır.
 
Itır yetiştirmek sardunyadan daha kolaydır. Çünkü hastalıklara karşı sardunyadan daha dayanıklıdır. Dallarından kırıp yeni fideler üretebilirsiniz.
 
Itır, gül, amber ve limon kokularının karışımı gibi kokar. İlkbaharda soluk pembe çiçekler açar ama çiçeğinden öte yapraklarının güzel kokusu için yetiştirilir. Özellikle Akdeniz ve Kıbrıs'ta tanınır ve yetiştirilir. Yaprakları hoş kokusu nedeniyle reçellerde ve sütlü tatlılarda vanilya yerine aroma olarak kullanılır.
 
Yetiştirilmesi ve Üretimi
 
Itır toprak seçmez, her çeşit toprakta yetiştirilebilir. Evlerde rahatlıkla yetiştirilebilir ama güneş ister. Güneş görmeden büyüyen ıtırın dalları ve yaprkaları sağlıksız, çirkin ve ince uzun olur.
 
Kışın çok soğuktan korumalısınız. Budama zamanı kış soğukları erken başlayan yerlerde çiçek açtıktan hemen sonra, diğer yerlerde ise ağustos ayıdır. Eğer hızlı büyüyorsa hem çiçekleri geçtiğinde, hem de ağustosta budanabilir. 
 
Çoğaltmak için dallarını kırıp dikin. Suda bekletirseniz köklenmez. Toprağa dikildiğinde hızla köklenir. Biraz güneşli ve esintili bir yerde yüzde yüz köklenip büyür. Sadece çok fazla uç-körpe dalları tercih etmeyin. Çünkü bunların köklenmeyip çürüme ihtimali çoktur. Uzun bir dalı birkaç parçaya bölüp dikerseniz her parçasından ayrı bir ıtır bitkisi elde edebilirsiniz. Yeri çok soğuk olamamak şartyla yılın her zamanında köklenir.
 
Itır (Gül Damlası) Bitkisinin Faydaları
 
Cilt Bakımı Ve Cilt Hastalıkları: Akne, Alerji, Ayak Kokusu, Çıban, Egzama, Iskatro, Pişik, Siğil, Temriye, Terleme, Yanık, Yara, Yılan ve Böcek Sokmaları
 
Gastrointestinal Sistem Sağlığı: Bağırsak Hareketleri Bozukluğu, Gastrit, Gaz Söktürücü, Hazımsızlık, Hemoroit, İshal, İştah Açıcı, Kabızlık, Spazm, Ülser hastalığının etkilerini azalttığı söylenir.
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 22
: 1914
Kayıt tarihi
: 05.07.14
 
 

Aslen ressam, biraz grafiker, tesadüfen televizyoncu, kendince okur-yazar, şu sıralar Beylikdüzü ..