Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '15

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Hipnoz ve hipnoterapinin efendileri-1

Hipnoz ve hipnoterapinin efendileri-1
 

http://hipnozvemutluluk.com/2014/08/hipnoz-ve-hipnoterapi-nin-efendileri-1/ 

Bugünkü tabiriyle Hipnoz kelimesi Yunan mitolojisindeki Tanrıça NYKS in oğullarından ”Uyku Tanrısı HYPNOS” dan gelmektedir. Hypnos un en meşhur oğlu ise ”Düşler Tanrısı MORPHEUS” dur. Hipnozun isim babası ise bu tanrıdan esinlenerek ilk olarak Hypnos kelimesini kullanan ünlü İskoç cerrah ve modern Hipnoterapinin öncülerinden James BRAID (1795-1860) dır.

Tabiki hipnozun tarihi incelendiğinde insanoğlu varolduğundan beri hipnozun da varolduğu nu iddia etmek çokda abartılı bir düşünce olmasa gerek. Zira özellikle sosyal, dinsel ve şifacı ritüellere baktığımızda, bugünkü uygulamalar biçiminde olmasa dahi hemen tüm topluluklarda HİPNOTİK unsurların kullanıldığını görmek mümkündür.

Bugünkü haliyle olmasa da kuşkusuz modern hipnoterapinin temellerini atan isimlerin başında Franz_Anton_MesmerAlman Doktor Franz Andon MESMER(1734-1815) gelmektedir. Mesmer  ”Magnétism Animal ” olarak isimlendirdiği tekniğinin ana felsefesini ”doğada tün canlıların faaliyetlerini düzenleyen manyetik bir enerji akımı olduğunu, bu akımda bir bozulma veya kesilme olduğunda da hastalıkların başgösterdiği”  fikri üstüne inşa etmişti. Bu amaçla mıknatıslar ve metal objeler kullanarak insanlar ve hayvanlar üzerinde deneyler yapmış ve bu iddiasını kanıtlamak için Avrupanın birçok yerinde halka açık gösteriler dahi yapmaktan kaçınmamıştır. (Ülkemizde hipnoz ile ilgili literatürde bu teknikden esinlenilerek uzun yıllar MANYETİZMA kelimesi yerini korumuştur.) Ancak hastaları üzerinde yaptığı çalışmaların istediği sonuçları vermemesi üzerine bugünkü hipnotik uygulamalara benzer bazı teknikler geliştirerek çalışmalarını sürdürmüştür.

Hernekadar Mesmer in çalışmaları hayal kırıklıklarına neden olsada dönemin konuyla ilgili bilim ve din adamları ile aristokrat kesimin hayli ilgisini çekmiştir. Bir tıp adamı olmamakla birlikte İsviçreli Charles LAFONTAIN in Avrupa ve İngilteredeki gösterileri fikrin yayılmasını sağlamıştır. LAFONTAIN ın gösterilerini izleyen İskoçJAMES BRAID cerrah James BRAID burada manyetik etkiden çok uygulanan sözel ritüellerin daha çok hastaları etkilediğini, bu yolla süjelerin farklı bilinç durumlarına geçtiğini farketmiştir. Bu fikrini kendi üzerinde yaptığı Otohipnotik uygulamalarla geliştiren BRAID, bu fenomen in insanın Psişik ve Psikolojik yapısı üzerine iyileştirici bir etkisi olduğunu, bu hale geçişin asıl araçlarının ise bakışların sabitlenmesi-fiksasyon ile belli bir objeye veya hale konsantre olmaktan geçtiğini keşfetmiştir. Hastaları ve kendi üzerinde yaptığı hipnotik  uygulamaların insanın psikolojik yapısı üzerine yaptığı olumlu etkiler üzerine çalışmalarını genişleterek yayınlamaya karar vermiştir. BRAID in HİPNOZ ve HİPNOTERAPİ üzerine yayınlanmış çok sayıda bilimsel makale ve kitabı bulanmaktadır.braid_power_large  DEVAM EDECEK….. 

 
Toplam blog
: 22
: 278
Kayıt tarihi
: 01.09.14
 
 

1963 Yılında İstanbul'da doğdum. Üniversite Eğitimimden sonra (Marmara Üniversitesi İktisat) yakl..