Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '12

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

İlk dünya güzelimiz ve onurumuz ECE yaşamını yitirdi

İlk dünya güzelimiz ve onurumuz ECE yaşamını yitirdi
 

 

“Güzellik müthiş bir kudret, gülümseme ise onun kılıcıdır.”

Charles Reack

 

İstanbul'da kızının evinde yaşayan ilk ''Dünya Güzeli''miz Keriman Halis Ece Tamer’in, tam 99 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle akşam saatlerinde yaşamını yitirdiğini medyadan öğrendim.

 1913, İstanbul doğumlu olan Keriman Halis, 3 Temmuz 1932'de Türkiye'de yapılan güzellik yarışmasında ''Türkiye Güzeli'', 31 Temmuz 1932'de yapılan ve 28 ülkenin katıldığı yarışmada  ''Dünya Güzeli'' unvanını almıştı. Cumhuriyet Gazetesi'nin düzenlediği Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması olan ve Miss Turkey olarak bilinen organizasyonun 1932 yılındaki birincisi, sadece Çerkez etnik kökenli Türkt tescilli güzel, piyanist ve model...

  "Dünya Güzellik Yarışması", Belçika'da yapıldı. 28 ulusun güzellerinin katıldığı bu yarışmada seçici kurul, "Türkiye Güzeli" Keriman Halis'i "Dünya Güzellik Kraliçesi" seçti. Bütün Belçika ve Avrupa basını kurulun bu kararını ve Türk kızını alkışlarken Keriman Halis'in "Dünya Güzellik Kraliçesi" seçilmesi bütün Türkiye'de bir bayram sevinci yaratmıştı.

 1934 tarihinde çıkarılan Soyadı Kanunu gereğince yarışmadaki başarısından sonra Atatürk tarafından kraliçe anlamına gelen ''Ece'' soyadı resmen verilmişti.

Yarışmalara önem veren Büyük Atatürk, bu mutlu sonuçtan büyük bir memnuniyet duymuştu. 3 Ağustos günü verdiği özel demeci ile Türk kızlarına şunları söylemişti:

"Türk ırkının necip (soylu) güzelliğinin daima mahfuz olduğunu (korunduğunu) gösteren dünya hakemlerinin bu Türk çocuğu üzerindeki hükümlerinden memnunuz. Fakat Keriman Ece, hepimiz işittiğimiz gibi söylemiştir ki, o, bütün Türk kızlarının en güzeli olduğu iddiasında değildir. Bu güzel Türk kızımız, ırkının kendi mevcudiyetinde tabii olarak tecelli ettirdiği güzelliğini dünyaya, dünya hakemlerinin tasdikiyle tanıttırmış olmakla elbette kendini memnun ve bahtiyar addetmekte haklıdır. Türk milleti, bu güzel çocuğunu şüphesiz samimiyetle tebrik eder. Cumhuriyet gazetesi bu meselede Türk ırkının diğer dünya milletleri içinde mümtaz (seçkin) olan asil güzelliğini göstermek teşebbüsünü takip etmiş ve bunu dünya nazarında muvaffakiyetle (başarıyla) intaç eylemiştir (sonuçlandırmıştır). Ondan dolayı bittabi bu vesile ile de takdir ve tebriklerimize hak kazanmıştır. Arzusunu da ilave edeyim ki, Türk ırkının dünyanın en güzel ırkı olduğunu tarihi olarak bildiğim için, Türk kızlarından birinin Dünya Güzeli intihap edilmiş (seçilmiş) olmasını çok tabii buldum. Fakat Türk gençlerine bu münasebetle şunu da tahattur ettirmeyi (hatırlatmayı) lüzumlu görürüm: Münferit olduğumuz (iftihar ettiğimiz) tabii güzelliğinizi fenni tarzda muhafaza etmesini biliniz ve bu yolda uyanık bir tekâmülün (olgunlaşmanın) mütemadi tahakkukunu (gerçekleşmesini / yerine gelmesini) ihmal etmeyiniz. Bununla beraber asıl uğraşmaya mecbur olduğunuz şey analarınızın ve atalarınızın oldukları gibi yüksek kültürde, yüksek fazilette birinciliği tutmaktır.”

Yurda dönüşünde Sirkeci Garı'nda kraliçeler gibi karşılanan 'Dünya Güzellik Kraliçesi' Keriman Halis'ten yukarıdaki demecinde "Keriman Ece" diye bahseden Büyük Atatürk, yurda döndükten sonra kendisine 'Ece' soyadını verdi.

 Keriman Halis'in Atatürk'e telgrafı

 Yalova'da bulunan Atatürk'e Paris'te bulunan 'Dünya Güzeli' Keriman Halis Hanım, dün şu telgrafı çekmiştir: "On beş günden beri memleketimden hiçbir haber alamamıştım.
Bugün Paris sefaretimizde layık olmadığım kıymettar iltifatınızı gazetelerde gördüm. Meserretimden ağladım. Bu muvaffakıyetim sizin memleket kadınlığına telkin ettiğiniz fikirlerin eseridir.

 Tanrının sizi üzerimizden eksik etmemesi temenniyetini yâd etmekteyim. İhtiramatımın kabulünü rica ederim efendim."  19 Ağustos 1932 Cuma - Keriman Halis

                                                                                       ***

Evliliğinin ilkini Dr. Orhan Sanus ile yapan Keriman Halis’in ilk oğlu Sezai Biltin Sanus, daha sonra kızı Ece Sanus dünyaya geldiler. İkinci evliğini ise ünlü tüccarlardan Hasip Tamer Bey'le yaptı ve bir erkek evladı oldu. Cenk Tamer (ekonomist). En büyük torunu eşinin adını taşıyor. Orhan Sanus (Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Genel Müdürü), kızı Ece, Orhan Torfilli Bey'le evlendi. Mehmet, Ayşe, Ahmet ve Emin adlı dört çocuğu oldu. Bir de Kurt Sarp Yener Bey'den olan bir oğlu Emir var.

 O güzel insanın yeri aydınlık olsun!

 http://www.forumgercek.com/showthread.php?t=78647

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..