Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '07

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in Asansör'ü

İzmir'in Asansör'ü
 

*************izmirrehberi.8m.com***************


Güzel İzmir'in Karataş semtinde bulunan tarihi "Asansör" binası, kentin en karakteristik sembollerinden birisidir. İçine girdiğimiz sene dalya deyip, tam yüzüncü yaşını kutlamaya hazırlanmaktadır. Aslında bir kule olan Asansör binası, Mithat Paşa Caddesi ile kırk metre yükseğinde ya da bir diğer ifade ile yüz elli beş basamak yukarısında bulunan Halil Rıfat Paşa semtini birbirine bağlamak gayesi ile yaptırılmıştır.

Asansör'ün inşa tarihi 1907 yılı, yaptıran kişi ise Yahudi işadamı Nesim Levi'dir. Paris'in meşhur Eyfel Kule'sinden esinlenilerek yaptırılan binanın girişinde bulunan levhada, yapının orijinal ismi "Ascenseur Construit" olarak hem Latin harfleri ile hem de İbranice yazılıdır. Nesim Levi'nin mimari tasarımcı Gustave Eiffel'i dahi, bu iş için Paris'ten İzmir'e getirttiği kaynaklarda belirtilir. Asansör'ün mimari anlamdaki bir diğer ikizi de Portekiz başkenti Lizbon'dadır.

Halil Rıfat Paşa ve Dario Moreno sokağı ile Mithat Paşa Caddesi'ne açılan bölgeyi birbirine bağlayan Asansör, ilk hizmete girdiği yıllarda buhar gücü ile çalışmaktaydı. Zaman içerisinde çeşitli el değiştirmelerin ardından 1977 yılında İzmir Belediyesi'ne, son sahibi tarafından bağışlandıktan sonra elektrik enerjisi ile çalıştırılmaya başlanmıştır. 1985 Yılında belediye tarafından ciddi bir restorasyona tabi tutulmuştur. Ancak bugün bile Asansör'e bindiğinizde çelik konstrüksüyon üzerine yerleştirilmiş ve dışarıdan getirtilmiş masif tuğlaların yüzyıllık geçmişini görmek gerçekten de heyecan verici.

Asansör'ün üst tarafında, terasında; bir cafe ve bir de restoran bulunmakta. Tüm Mithat Paşa Caddesi, yalı ve İzmir Körfezi'nin panoramik görüntüsüne hakim müthiş manzarası her İzmir'linin ve İzmir misafirinin görmesi gereken bir görsel şölen. Ceneviz Meyhanesi adıyla faaliyet gösteren restoranında müthiş bir akşam yemeği yiyebilirsiniz ancak gelebilecek kabarık bir hesaba da hazır olmanız gerekmekte. Muhteşem flamenko ezgileri, geçireceğiniz mükemmel zevk saatlerinin bir diğer eşlikçisi olacaktır.

Güzel İzmir'in yüzlerce güzelliğinden biri olan Asansör'ü mutlaka ve mutlaka bir kez olsun görmelisiniz. Bir zamanların Yeşilçam filmlerinin vazgeçilmez İzmir sahnesi olan Asansör'ün terasından bir Filiz Akın ya da bir Ayhan Işık bakışıyla körfeze nazar etmeli ve yanınızdaki insana yapabileceğiniz en romantik ilan-ı aşkı yapmalısınız. Bakın, hazır 14 Şubat da yaklaşıyorken...

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..