- Kategori
- Beslenme
Reflü Yaşam Kalitenizi Etkiliyor mu?
Reflü yaşam kalitesini oldukça düşüren ve toplumun her kesimini etkileyen bir sağlık sorunudur. Mide asidinin mide kapağında yaşanan sorun veya başka bir nedenle yemek borusuna ( ösafgusa ) kaçması ile ortaya çıkar. Daha çok yemek sonrasında ortaya çıkar. Yanma şikayetlerini bastırabilmek ve artmasının önüne geçebilmek için ile bireyler daha fazla atıştırma ihtiyacı duyarlar ve her atıştırma eğer egzersiz kapasitesi de zayıf ise harcanamayan enerjinin depolanması sonucu KİLO ALMA EĞİLİMİ artmaktadır.
Bu nedenle sık ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışarak işe başlayabilirsiniz.
Güne mutlaka sağlıklı seçimlerle başlayın.Pastane mamülleri yanmış kızarmış ürünler kahvaltı olarak tüketmekten vazgeçin.
Tam buğday ekmeği peynir yumurta açık çay ceviz veya zeytin vb. ölçülü miktarda tüketeceğiniz kahvaltı ile başlayın.
Akşam yatmadan 2-3 saat önce yemek yememeye gayret edin.
Her öğününüzü yavaş, iyi ve uzun süre çiğneyerek tüketin.
Uzanarak, hızlı ve ayakta yemek yemekten uzak durun.
Yağ içeriği yüksek , kızartma, kremalı ürünleri tüketmeyin ( Pastane mamülleri,patates cipsi, kremalı ürünler vb )
Akşam yemeğini çok geç saatte tüketmekten kaçının.
Probiyotik içeriği zengin beslenmeye gayret edin.
Alkol tüketiminden uzak durun.
Salatalarda yemeklerde sirke ve limon tüketimine dikkat edin.
Tabağınıza renk katın .Yeşil ve turuncu sebze tüketimini arttırın.
Acı, pul biber,limon tuzunu tüketmeyin.
Akşam yemeğinde hafif ve sağlıklı pişirilmiş öğün içeriklerini tercih edin.
Fast food ürünlerini ve paketlenmiş ürünleri beslenme programınızdan çıkarın.
Rafine gıdalar, unlu mamüllerden uzak durun. (Bisküviler, kekler, kurabiyeler vb.)
Meyve suları ; özellikle portakal, greyfurt, limonata, domates suyu tüketmemeye gayret edin.
Trans yağı içeriği zengin tüm ürünleri mutfağınızdan uzak tutun.
Gazlı içecekler, maden suları şikayetlerinizi arttıracağı için günlük hayatınızda bulundurmayın.
Bol su içmeye gayret edin.
Çiğ kuru soğan, çiğ sarımsağa, yeşil soğan turp vb tüketirken dikkat edin
Kepekli ürünler aşırı lif içeren ürünleri (reflü nün dozuna göre ) beslenmenizde bulundurun ( tahıl grubu gıdaların en aza yarısı tam tahıllar olmalı )
Baharatlı yiyecekleri özellikle acı olanları tüketmekten kaçının.
Sigara tüketmeyin
Uyku düzeninize dikkat edin .
Stresinizi yönetmeye çalışın.
Aromalı peynirler,Çikolata, nane, aromalı sakızlar, drajeler tüketmeyin.
Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.ANCAK Ağır egzersiz yapmaktan uzak durun.Ancak orta aktivitede hergün 45 -60 dk arasında ( ana öğünlerden 40-60 dk sonra olmak kaydıyla ) yürüyüş İDEAL BİR EGZERSİZ MODELİ OLABİLİR.
Beslenme ve Yaşam tarzı değişikliği ile başlayan stratejiler reflü şikayetinizi en alt seviyeye taşır.
Ancak mutlaka bir Gastroenteroloji doktoru tarafından değerlendirme yapılması gerekir. Multidisipliner bir yaklaşım ile birlikte reflü sorununun tedavisinin planlanması ,yaşam kalitesini arttırır.