Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hikmetullah Yetkin Gazeteci Yazar

http://blog.milliyet.com.tr/hikmetullahyetkin

23 Eylül '13

 
Kategori
Siyaset
 

Rusya: ABD Suriye anlaşmasını askeri tehdit için kullanıyor

Rusya: ABD Suriye anlaşmasını askeri tehdit için kullanıyor
 

Batılı güçler Amerika ve Rusya arasında varılan anlaşmayı uygulamaya sokacak bir BM karar tasarısı çıkartılmasını istiyor.

Bundan önce Güvenlik Konseyinde  Suriye’ye yaptırım öngören üç karar tasarısını veto eden Rusya askeri müdahele fikrine karşı çıkıyor.

Dışişleri Bakanı Lavrov Rusya’nın kimyasal silah uzmanlarının çalıştığı bölgeleri güven altına almak için Suriye’ye asker gönderebileceğini de söyledi. Bunun için çok sayıda askere ihtiyaç olmayacağını belirten Lavrov Beşar Esat’ın devrilmesi halinde radikal İslamcıların yönetimi ele geçireceği uyarısında bulundu.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Cumartesi günü Suriye’nin kimyasal silah stoklarının ön listesini  kendilerine teslim ettiğini açıkladı.
Amerika’nın Sesi’yle konuşan örgüt sözcüsü Michael Luhan, hafta sonuna kadar kendilerine daha fazla bilgi ulaştırılmasını beklediğini söyledi.
Luhan, Pazar günü OPCW’nun toplanıp, Suriye’nin kimyasal silahlarının geleceğiyle ilgili görüşmesi olduğuna karar verildiğini, ancak sonradan toplantının süresiz ertelendiğini belirtti.

Geçen haftasonu görüşen Rusya ve Amerikalı yetkililer Suriye’nin bir hafta içinde kimyasal silah stoklarının tüm dökümünü teslim etmesi konusunda anlaşmıştı.
Plana göre Suriye’nin 2014 yılının ortasına kadar elindeki tüm kimyasal silahları imha etmesi ya da elden çıkarması gerekiyor.

Geçen hafta yayınlanan BM raporu Şam yakındaki saldırıda kimyasal silah kullanıldığıyla ilgili kesin kanıtlar olduğunu belirtmiş ama suçun hangi tarafa ait olduğu konusunda bir bilgi verilmemişti.

Amerika ve Batılı devletler Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’a bağlı güçlerin kimyasal silah kullandığını savunuyor ve saldırıda 1400 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, ülkesinin Birleşmiş Milletler’in düzenlediği barış konferansında ateşkes çağrısı yapacağını söyledi.
Cemil İngiliz Guardian gazetesine verdiği demeçte, savaşın çıkmaza girdiğini belirtti ve ne hükümetin ne de ayaklanmacıların diğer tarafı yenecek güce sahip olmadığını söyledi.

HİKMETULLAH YETKİN

 
Toplam blog
: 115
: 984
Kayıt tarihi
: 15.10.12
 
 

Susmak en iyi cevap olsa gerek. Basitin yorumu, ağırın taşını sayar sadece...  Hikmetullah Yetkin..