Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '17

 
Kategori
Tiyatro
 

Sevenleri Payidar Tüfekçioğlu'nu, Miroğlu ile Aras Dağlı Sesini Kaybetti

Sevenleri Payidar Tüfekçioğlu'nu, Miroğlu ile Aras Dağlı Sesini Kaybetti
 

Payidar Tüfekçioğlu tiyatro sahneleri ve ekranlarda canlandırdığı karakterler kadar ünlü karakterlere ve oyunculara yaptığı seslendirmelerle de hatırlanacak.


Zordur ansızın gelen bir ölüm haberinin hemen ardından hem duygularını dile getirmek hem de ölen her kim olursa olsun, hakkında nâçizane birkaç satır düşünce kaleme almak. Duygular ve sözcükler belki de en çok ölüm karşısında bu denli kifayetsiz ve çaresiz kalıyor. Ondandır ünlü tiyatro ve dizi oyuncusu Payidar Tüfekçioğlu'nun ölümünden ve cenazesinden günler sonra onun anısına kaleme alınan bu yazının bu denli geç kalışı.

Bir dizi ve film karakterini izleyenlerin zihinlerine nakşeden ve onu unutulmaz yapan, karakteri canlandıran oyuncu kadar o karaktere ses veren, dizi ve film içerisinde etkinliğini arttıran ses (dublaj) sanatçısıdır. Şimdi diziler ve filmler artık dublaj olmadan çekilmiyor ve izleyicilerin önüne getirilmiyor. İyi bir dublaj da günümüzde televizyon dizilerinin seyirci kitlelerinin artmasına ve kanal reytinglerinin yükselmesine katkı sağlıyor. 

Payidar Tüfekçioğlu, bu alanda Türk tiyatrosunun en iyilerindendi. Türkiye'nin önde gelen dublaj sanatçılarındandı. Cenazesine katılan isimlerden Kenan İmirzalıoğlu da, oyunculuk kariyerinin ilk yıllarında Tüfekçioğlu'nun kendisi için ne denli önemli bir isim olduğunu basın mensuplarıyla paylaştı. Payidar Tüfekçioğlu yıllar önce Deli Yürek dizisinde Yusuf Miroğlu karakterinin, ardından başrolünü Orhan Kılıç'ın oynadığı Sağır Oda dizisinde Aras Dağlı karakterinin ses dublajını yaptı. Ve iki dizi de yayınlandıkları dönemlerde ekranların en çok izlenen yapımları arasında yerini aldı. Yusuf Miroğlu ile Aras Dağlı, zamanla dizi fanlarının kalbinde özel bir yer edindi. Dizi karakterlerine karşı bu toplumsal sevgi selinin oluşumunda pekâlâ oyuncular kadar bu karakterlere ses olanın, ses verenin; yani Payidar Tüfekçioğlu'nun da bir nebze payı vardı. Payidar Tüfekçioğlu, Kılıç ile İmirzalıoğlu'nun dışında; Alain Delon, Bruce Willis, Clint Eastwood, Marcello Mastroianni, Morgan Freeman, Paul Newman, Samuel L. Jackson, Sylvester Stallone gibi dünya sinemasının ünlü oyuncularının da ses dublajlarını yaptı.

Payidar Tüfekçioğlu, ölümünden kısa bir süre önce kendisiyle yapılan bir röportajında, dublaj sanatçılarının toplumda hak ettikleri değeri görmediklerini dile getirmişti. Üstelik dublaj sanatına 35 yılını vermiş usta bir isim olarak. Gerçekten izlediğimiz dizilerde ve filmlerde, ana karaktere hayat veren, onu etkin kılan baskın gücün farkına seyirciler olarak pek varamıyoruz. Ardındaki dış sesi hesaba katmaksızın hemen filmin (dizinin) esas adamına abayı yakıyor, oyunculuğu karşısında efsunlanıyoruz. Günümüzde çekilen ve çoğu da izlenme rekorları kıran televizyon dizilerinde bile dublajın ve dublaj sanatçılarının değeri giderek ön plana çıkıyor. Artık neredeyse dublajsız dizi çeken, kendi sesiyle rol oynayan bir oyuncu kalmadı gibi. Türk sinemasının 'Çirkin Kral'ı Yılmaz Güney'i bile, Yılmaz Güney olarak toplumu kendine bu derece aşık eden, sevdiren ses, yıllardan beri oyuncunun kendi sesi olsaydı; yine sevenlerinin gönlünde aynı derecede bir sevgiyle anılabilir miydi? Orasını bilemiyorum artık. 

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..