Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Spartak Moskova Fenerbahçe maç analizi

Spartak Moskova Fenerbahçe maç analizi
 

Kaynak: www.milliyet.com.tr


Maç öncesi yazımda, Fenerbahçe' nin futbol adına bazı doğruları sahaya yansıtması halinde maçtan bir beraberlik alarak avantajla dönebileceğini belirtmiştim. Maçın kaderi büyük oranda futbolcuların mücadelesi, kısmen de Aykut Kocaman' ın kadro tercihlerine bağlı olacaktı. Futbolcular sahada ellerinden geleni yaptılar, ancak Aykut Kocaman yine sınıfta kaldı.

Fenerbahçe maça, Mert, Gökhan-Yobo-Egemen-Hasan, Topuz, Selçuk, Mehmet Topal, Cristian, Sow ve Kuyt 11' i ile başladı. Takım diziliş olarak 4-5-1  düzeniyle başladı. Bu doğru bir taktikti. Orta sahayı kalabalık tutma isteği makul ve anlaşılırdı. Ancak hocanın sol kanatta Sow' a yer vermesi ve Sow' u sol açık olarak kullanması büyük hata oldu. Sow maç başı büyük gayret gösterse de kenar adamı olmadığından etkinlik sağlayamadı. Bu Kocaman açısından büyük bir fiyaskoydu. Diğer hatası, Cristian yerine Mehmet Topuz' u orta sahaya çekip, sağda Krasic' i oynatmaması oldu. Aykut Kocaman' ın hatalı kenar tercihleri yenen iki golde de kademe ve savunma hatalarına yol açtı. Rakip maç boyu özellikle sol kanattan çok etkili geldi. Kocaman ise maçı sadece seyretti.

Spartak Moskova' nın attığı gol klasik bir Emenike golüydü. Ancak bu golde, Hasan Ali' nin büyük kademe hatası vardı. Fenerbahçe' nin attığı golde ise oyuncuların topu evirip çevirmeden, doğrudan ileri oynaması (ki Kocaman bu tür pasları sevmez) sonucu Sow' un güzel kafa asistini Kuyt değerlendirdi. Kuyt maç boyunca müthiş bir mücadele verdi. Sahada ayak basmadık yer bırakmadı. Ancak çok yalnız kaldı. Golden sonra ataklarını sıklaştıran Spartak, yine defansta adam paylaşım hatası sonucu golü buldu. 2-1 e kadar adeta oyunu seyreden Kocaman 75' ten sonra bazı değişiklikler yaparak, Krasic ve Bienvenu' yu oyuna aldı. Bunlar da müthiş anlamsız değişikliklerdi. Maça hücuma dönük bir 11 ile çıkmayan Kocaman, 2-1' den sonra hücuma dönük 3 oyuncu birden alarak takımın dengeleri ile oynadı. Mehmet Topuz ve Mehmet Topal' ın oyundan çıkması orta sahayı boşalttı. Maç boyunca Hasan Ali ve Mehmet Topal çok etkisizlerdi. Özellikle Hasan Ali gerçekten de Ziegler' i aratıyor. Ziegler' in yokluğu bu kanadı işlevsiz kılıyor.

Maçta tüm futbolcular kapasiteleri doğrultusunda ellerinden geleni yaptılar. Özellikle Gökhan, Selçuk ve Kuyt müthiş mücadele ettiler. Cristian yine çok top kaybı yaptı. Egemen-Yobo genelde uyumluydu. Kaleci Mert kalede güven verdi. Ancak Aykut Kocaman Sow' u sol kanada hapsederek, hem hücum etkinliğinden etti, hem de bu kanatta ciddi boşluklar oluşmasına neden oldu. Tam Stoch' luk bir maçta Stoch' u yedek oturttu. Sahayı ve rakibi tanıyan, atmosfere alışkın Krasic' i oyuna geç aldı. Teknik direktörlük adına ne kadar hata varsa yaptı. Bu maç bu skorla bittiyse ve Fenerbahçe' nin hala umudu varsa, bu sadece futbolcuların Kocaman' a rağmen ellerinden geleni yapması sayesindedir.

2-1 elbette iyi bir skor değil ama herşey bitmiş de değil. Tek endişem Aykut Kocaman' ın İstanbul' da da hatalar yapması. Normalde, İstanbul' da ilk 11' de Krasic ve Stoch yer alırsa ve futbolcular bu maçtaki gayretlerini o maça taşırlarsa, Fenerbahçe Spartak Moskova' yı eleyebilir. Spartak Moskova Fenerbahçe' den çok üstün bir takım değil. Örneğin karşılaştırmak gerekirse, Galatasaray' dan çok daha kötü bir takım.  Fenerbahçe' li futbolculara o maçta güvenim tam, ancak Aykut Kocaman kafamda soru işareti! Gerçekten de bu takıma hocalık yapabilecek yeterlilikte değil. Sahaya sürdüğü kadrolar, oyun planları, oyuncu değişiklikleri acemi bir teknik adam olduğunu kanıtlıyor. Kafasında farklı bir dünya var ve o dünya gerçek dünya değil. Kocaman' a en büyük krediyi veren taraftarlar dahi, hocadan şüphe duymaya başladılar. Hocanın ne yaptığını bilmediği ortada. Fenerbahçe yönetiminin Hoca ile ilgili bugünkü açıklamaları da bu şüphelerin çoğalması ve dillendirilmeye başlanmasına karşı alınmış bir tedbir adeta.

Sonuçta geçen sene farklı bir seneydi ve sahadaki futboldan daha fazla önem taşıyan konular vardı. Ancak bu sene başarı için mazeret yok. Madem yönetim kadro çok iyi, hoca çok iyi, herşey çok iyi diyor, o zaman bu turu geçmekten başka sonuç kabul edilemez. Fenerbahçe şampiyonlar ligine kalamazsa, yönetimin tepkileri gündem değiştirerek dahi dizginlemesi mümkün olmaz. Cefakar taraftar için tek ümidimiz, o gün futbolcuların Hocalarına rağmen müthiş bir performans göstermesi olacaktır.     

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..