Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '12

 
Kategori
Edebiyat
 

Sunu

Sunu
 

MSKÜ Türkçe Okt. Mustafa Karakaş sunum yaparken- Foto Nabide KILINÇ


YAŞAMLA BARIŞIN ŞAİRİ : T. AYHAN ÇIKIN[1]

Mustafa KARATAŞ[2]

SUNU

Saygıdeğer Misafirler, Değerli Hocalarım, Sevgili Öğrenci Arkadaşlarım ve basınımızın kıymetli mensupları;

Sayın Hocam Prof. Dr. T. Ayhan Çıkın’ın edebî kişiliği ve şairliğinden söz etmek ve bazı şiirlerini dinletmek üzere düzenlediğimiz etkinliğe hoş geldiniz. Hamdi Topçu Bey ve Atila ER Bey’in konuşmaları T. Ayhan ÇIKIN’ın edebî kişiliği hakkında idi. Biz de konuşmamızda, Hocamın şiirlerinde kuvvetle vurgulanan ve tekrar eden konulara dikkat çekecek ve müzik eşliğinde öğrencilerimizin dilinden bu şiirleri sizlere dinletmek istiyoruz. 

On binlerce yıldır bu dünyanın sakini olan insan, var olduğundan beri 5 duyu organı vasıtasıyla çevresini saran dünyayı anlamaya çalışmıştır. Bu anlama çabasıyla birlikte insan, kendini ifade etme ihtiyacı hissetmiş ve anladıklarını, gördüklerini, hissettiklerini çeşitli sesler, çizgiler, renkler vb. unsurlarla diğer insanlara aktarmaya çalışmışlardır. Bu ifade çabası insanın temel iletişim vasıtası olan dili ortaya çıkarmıştır. Ancak insanın, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmenin daha güzel bir yolunu arama mücadelesi sanatı ortaya çıkarmıştır; çünkü sanat, güzeli bulma telaşı, en güzeli bulduğunu sanma yanılgısı ve daha güzeli yeniden arama mücadelesidir. Dolayısıyla, varlığını sözle gerçekleştiren insan, sözünün daha güzelini bulmaya çalışarak şiir sanatını ortaya çıkarmıştır. İşte bu nedenle şiir, daha güzeli arama çabasında olan insanın en kadim ifade biçimidir.   

Sayın Hocam T. Ayhan Çıkın, Kemalettin Kamu’nun, “Gönlümü yayla yaptım Bingöl çobanlarına!” mısrasında ifade ettiği gibi, gerek bilim alanında yaptığı çalışmalarla gerekse 1960’ların ikinci yarısında başladığı şiir serüveninde aklını da gönlünü de toprağın ve emeğin hizmetine sunmuş bir düşünürdür.

T.Ayhan Çıkın’ın; Zaman Çiçeği, Ortak Kalpler Türküsü ve Başka Yürek adlı kitaplarında topladığı şiirlerini; zaman açısından dört dönemde değerlendirmek mümkündür:

1.Gençlik Dönemi Şiirleri (1960’lı Yıllar)

2.Olgunluk Dönemi Şiirleri (1970-1980’li Yıllar)

3. Hastalık Dönemi Şiirleri (90’lı Yıllar)

4.  Nakil Sonrası Yeniden Doğuş Şiirleri (2000’li Yıllar)

Özellikle hastalık döneminde bir öğrencisi ile kızının ortak çabasıyla yayımlanan Zaman Çiçeği kitabı onun için çok büyük bir moral olmuştur. Şiirleri okudukça bu satırların yaşamla ne kadar iç içe olduğunu fark etmiştir. Şiirler kendisine yeniden bir yaşam heyecanı ve direnci vermiştir. Bu süreci şu cümleyle anlatır: “Tanrı, yaşamak isteyeni ödüllendirir diye düşünüyordum.”

*

T. Ayhan ÇIKIN’ın Kısa Özgeçmişi

1946, Muğla doğumlu. Şiir ve edebi yazılarında çoğunlukla T. Ayhan ÇIKIN imzasını kullandı. 1970’lerde Tuğhan Ayhan, Ayhan Günhan, Âşık Köylü takma adlarıyla da yazı ve şiirleri yayınlandı. Yatağan Cazkırlar Köyü İlkokulu (1956), Yatağan Ortaokulu (1959), Aydın Lisesi (1962), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1967) mezunu. 1967’de ziraat yüksek mühendisi olarak Uşak Tarım İl Müdürlüğünde 6 ay görev yaptı.  1968’de asistan olarak girdiği E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünde doktora (1974), doçentlik (1980) ve profesörlük(1988) unvanlarını aldı.

1978-1979 arası Paris’te mesleki çalışmalarda bulundu. Bir süre 19 Mayıs Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi’nde görev yaparak (1984-1985) eski görev yerine döndü. Burada Bölüm Başkan Yardımcılığı, Tarım Politikası ve Yayım Anabilim Dalı başkanlığı ve Kooperatifçilik bilim dalı başkanlığı görevlerinde bulundu.  1999 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra İzmir - Bornova’ya yerleşerek tüm zamanını çiftçilik ve edebiyat çalışmalarına ayırdı. 16 Eylül 2000’de geçirdiği kalp nakli ameliyatı biyolojik hayatı kadar sanat ve düşünce hayatını da etkiledi. 2007’de Muğla Üniversitesi’nde görev aldı. Yüksek okul müdürlüğü, dekanlık, üniversite senato ve yönetim kurulu üyelikleri görevlerinde bulundu. Kasım 2010’da Türkiye’deki tüm GSF Resim Bölümü öğretim elemanlarının eserlerinden oluşan “Büyük Buluşma” sergisinin organizatörlüğünü yaptı.  Mesleki alanda, 18’i kitap olmak üzere 100’den fazla yayında imzası var. 100 civarında ulusal ve uluslarası bilimsel toplantılara bildirili olarak katıldı. Pek çok mesleki dergilerde danışmanlık ve hakemlik yaptı. 1968’de Ege Telgraf şiir ikincilik ödülünü, 1994’de Türkiye Tütün Eksperleri Derneği  ödülünü, 1995’de “Fransız Tarım ve Gıda Kalite Plaketi” ödülünü, 2002’de  Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Kooperatifçilik iletişim ödülünü aldı.Son yıllarda yazılarını ve şiirlerini  internette  “http://www.elelebizbize.com”, http://www.mylasa.net,vb.. sitelerinde kendisine  ayrılan sayfada yayımlamaktadır.

Şiir kitapları : Zaman Çiçeği (2000), Ortak Kalpler Türküsü (2005), Başka Yürek (baskıya hazır).

*

T. Ayhan ÇIKIN, bir şiirinde kendisini şöyle anlatmaktadır:

T. AYHAN ÇIKIN

“Tamuda çoğullaşır mı kimsesiz gönüller ?”

§   

Açılır Menteşe’lerde binlerce tomurcuk

Yaşlı bir çam ağacına tüneyen yorgunluk

Hayata yeniden başlatan özgün soyluluk

Ağaçlardan dökülürken göçmen mevsimler

Ne güzeldir yeniden yaşama soyunmuşluk

 

Çıkıp seyran eyler Bencik Dağları’na

Işıklarla  donatır Reisköy  damlarına

Köyün gökyüzüne uzanan çamlarına

Islak bulutlar süslerken dorukları

Nasıl da koşar sevdanın kollarına

 

T. Ayhan ÇIKIN

7-8 Şubat 2012

 

http://www.divitt.net/index.php?route=view_det&id=1552

Yaşamla Barışın şairi : video

https://www.facebook.com/photo.php?v=10150798627443856

http://blog.milliyet.com.tr/milas-yuksekokulu-nda-ustaya-saygi-profdr-ayhan-cikin-in-siirleriyle/Galeri/?GaleriNo=20937&Page=6

Yaşamla barışın şairi : T. Ayhan ÇIKIN- video

https://www.facebook.com/photo.php?v=10150798627443856

 



[1]Bu yazı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu tarafından 27 Nisan 2012 tarihinde düzenlenen “Yaşamla Barışın Şairi : T. Ayhan ÇIKIN” adlı etkinliği gerçekleştiren Okt. Mustafa KARAKAŞ’ın sunum konuşmasıdır.

 

[2]Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türkçe Okutmanı (Resim İçin : http://blog.milliyet.com.tr/milas-yuksekokulu-nda-ustaya-saygi-profdr-ayhan-cikin-in-siirleriyle/Galeri/?GaleriNo=20937&Page=6)

 

  

 
Toplam blog
: 174
: 482
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Şair ve bilim insanı (Tarım Ekonomisi). 1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. 1968'de asistan olarak girdiğ..