Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

''İlkbahara merhaba, müge çiçeği''

''İlkbahara merhaba, müge çiçeği''
 

Müge


Tabiat ana'yla dost olduğunuz zaman, onun güzelliklerinden, nimetlerinden doyasıya faydalanırsınız. Adı üstünde tabiat ANA; ana sevgi doludur, vericidir, karşılık beklemez, yeterki ona sırtınızı dönmeyin. Lakin görüyorum ki tabiatana' ya karşı vazifelerimizi ihmal ediyoruz. Onu hor kullanıyoruz. Neticede yine biz zarar görüyoruz.

Biliyorum, tabiatanayı hepimiz seviyoruz, sevmesek çocukarımıza onun bağrında yetişen çiçeklerin adını verirmiyiz. Yıldız, Lale , Çiğdem, Nergis, Gül, Fulya, Sümbül, Çiçek, Zerrin, Müge v.b. gibi. O halde baharla birlikte, tabiatanaya süpriz yapalım, evlerimizi, pencere önlerini veya bahçemizi çiçeklendirelim.

İşte o güzel çiçeklerden müge (Convallaria Majalis) çiçeğini tanıyalım; İnci çiçeğide denmektedir. Limon kokulu yaprakları koyu yeşil olup, birçok ailenin isim olarak seçtiği zarif bir çiçektir. Kökleri Kasım ile Mart arası 2, 5 cm derinlikte ve 10 cm aralıklarla dikilir. Nemli, gölge, ağaç altlarını çok seven müge iri yaprakları arasında açan beyaz kokulu hoş bir çiçektir. Rizom denen etli kökleri toprak altında dallanarak çoğalır.Çizgili yaprakları ve pembe çiçeklileride mevcuttur. Düzenli gübre verilmeli ve toprağın nemli kalmasına dikkat edilmelidir.

İlkbahar sonunda çan şeklindeki çiçekleri açar oldukça güzel kokuludur. Soğuğa dayanıklıdır. Sonbaharda solan yapraklar, ilkbaharda yeniden açar. Çiçeklerden sonra oluşan kırmızı, turuncu meyveleri zehirlidir.Bitki kozmatik sanayi dışında, ilaç yapımındada kullanılmaktadır. Kan basıncını ve akışını düzenleyici etkisi mevcuttur.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..