Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '07

 
Kategori
Kitap
 

" İnsan insanın zehrini alır "mutluluk romanından

" İnsan insanın zehrini alır "mutluluk romanından
 

Livaneli’ nin kitabını okurken kendinizi hikayenin tam içinde buluyorsunuz. Leyla’nın Evi’ni okurken de aynı hisse kapılmıştım. Boğaz’da gezerken bahçesinde manolyalar olan yalılarda gözlerim Leyla’dan bir iz arıyor bir roman kahramanı olduğunu bilmeme rağmen. Mutluluk’u okurken de aynısı oldu.Bundan sonra vapurda, trende, otobüste çelimsiz, bir serçe gibi ürkek, heyecanlı ve kapalı bir Anadolu kızı görsem Meryem’i bulmuş gibi olacağım sanki.

Meryem’in 17 yaşında amcasının kasaba dışındaki dergaha yemek götürdüğü bir akşam üstü tecavüze uğraması ile başlar herşey.Meryem büyük bir utanç kaynağı ve kurtulunması gereken bir yüktür törelere göre.Ama töreyi uygulayacak olan tek yetişkin erkek Cemal askerdedir.Hem de komanda olarak dağlarada PKK’ya karşı kahramanca çarpışmaktadır.Cemal askerden dönünceye kadar evin altında bir izbe ambara kapıtılacaktır Meryem.Kimbilir;belki burada bu “utancı”taşıyamayarak intiharı bile düşünebilir(!).Ve Cemal askerden döner.Törenin gereği için yola çıkılır....

İrfan Kurudal Harward mezunu bir profesör;zengin bir ailenin kızı olan Aysel ile olan evliliğinde son zamanlarda işler iyi gitmemekte, geceleri kabuslar görmektedir.Çareyi gitmekte bulur.Yola çocukluk arkadaşı Hidayet’le ayrıldıkları ve Hidayet’in kendi kaderine yelken açtığı Ayvalık’tan başlar.Profesör İrfan’da kendi kaderine Ayvalık’tan yelken açar Ege’nin mavi sularına.

Bu üç kişinin hayatı daha sonra kesişecek ve olaylar gelişecektir.Bir dönem ve Türkiye romanı olarak tanımlanan, kahramanlarının asla unutulmayacağı iddiası ile yayınlanan Mutluluk okundukça hakkını veriyor.Gabar dağlarından İstanbul’un zengin ve varoş iki ayrı yüzene, Ege kasabalarına ve Ege Denizi’ne uzanan bir rotada kahramanlarının da iç yolculuklarına tanık olmak okuyucu olarak muhteşem bir haz veriyor.Bu rota üzerinde yaşanan olaylarda, hikayeye giren kahramanlarda ve figürlerde bir Türkiye analizi de görmek mümkün.

Mutluluk romanını okuyunuz, pişman olmayacaksınız.

Mutluluk

Zülfü Livaneli

Roman

Remzi Kitabevihttp://www.remzi.com.tr/

343 Sayfa

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..