Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

''Vazgeçemediğimiz Koku-Lavanta''

''Vazgeçemediğimiz Koku-Lavanta''
 

-Lavanta-


- Lavantayı hepimiz biliriz ve çok severiz. Temizliğin, saflığın simgesidir. Annelerimiz, anneannelerimiz küçük bez torbalar içinde sakladıkları lavantaları, sandıklarına koyarlardı. Sandıklarını açtıklarında mis gibi lavanta kokusu etrafa yayılırdı.

- Lavanta (lavandula) karabaş otu da deniyor; Morumsu bir rengi vardır. Mart başından- Mayıs sonuna kadar çok soğuk olmıyan bir günde dikim yapılabilir. Tohum ile üretildiği gibi, yaşlı bitkilerden elde edilen çeliklerlede üretilebilir. Uygulama daha çok tohumla yapılmaktadır. Kireçce zengin toprakları sever, azotlu ve fosforlu gübrelerden hoşlanan bir bitkidir. Soğuğa fazla dayanıklı değildir, bakımı kolaydır. Düzenli olarak budanmak ister. Güneşi sever. Toprağının nemli olmasına dikkat edilmelidir. Çiçeklenmesi ikinci yıldan sonra başlar.

- 15 Ağustostan sonra hasat edilmelidir. Çiçeklendiğinde saplı olarak toplanmalıdır. Lavanta çiçeğini güneşte kurutmamak lazımdır. Yoksa renk ve aroması zarar görür. Kurutulduktan sonra sapları ayrılır.

- Lavantanın faydaları; Lavanta yağının, sinir sistemini yatıştırıcı, uyku verici, sakinleştirici özelliği vardır. Aynı zamanda lavanta yağı çok güçlü antiseptik ve antibiyotik etkiye sahip olduğu, kurutulmuş lavanta tomurcuğundan yapılan bitkisel çayların insan vücuduna rahatlatıcı etki yaptığı anlaşılmıştır.

- karın şişliğine, gaz sancılarına ve miğren ağrılarına iyi geldiği kanıtlanmıştır. İdrar ve gaz söktürücü özelliğinin yanında, hepatit B ve C hastalıklarındada faydalanılmaktadır.

- Kullanıldığı yerler: İlaç sanayinde, bazı preperatlara koku vermede, sinir sistemini düzenleyici ilaçların bileşiminde yer almaktadır. Sanayide, bünyelerindeki Linalol ve Linalil asetatdan dolayıda parfümeri ve kozmatik cilt temizleyici losyon, kokulu banyo sabunu ve köpüklerinin yapımında kullanılmaktadır.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..