Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '17

 
Kategori
Dünya
 

%1 İle Dünyada Sağlığa En Az Bütçeyi Ayıran Hindistan, Nüfus Doğal Yolla Azalsın Der Gibi

%1 İle Dünyada Sağlığa En Az Bütçeyi Ayıran Hindistan, Nüfus Doğal Yolla Azalsın Der Gibi
 

 

Hindistan’ın Uttar Pradeş bölgesinde bulunan bir devlet hastanesinde 5 gün içinde en az 60 çocuğun yaşamını yitirdiği açıklandı.

Hindistan’ın kuzeyindeki bir devlet hastanesinde 5 gün içinde en az 60 çocuğun yaşamını yitirdiği açıklandı. Ölümlere ödenmeyen faturalar nedeniyle oksijen desteğinin kesilmesinin yol açtığı iddia edildi. Uttar Pradeş bölgesinde gerçekleşen ölümlerin ardından yetkililer oksijen desteğinde sorun olduğunu kabul etse de ölümlerin bu yüzden gerçekleşmediğini belirtti.

Ölümlerin çoğu yeni doğan ve beyin iltihabı ünitesindeki bebeklerde gerçekleşti. Gorakhpur ilçesinde yer alan Baba Raghav Das hastanesinde yaşanan ölümler son 5 günde art arda gerçekleşti. İlçedeki yetkililerden Anil Kumar, bu bebeklerin zaten kritik durumda olduğunu ve bu yüzden ölümlerin doğal nedenlerle de gerçeklemiş olabileceğini iddia etti.

Ölümlerin 30’nun Perşembe ve Cuma günleri gerçekleştiği açıklandı. Hindistan’ın en yoksul bölgelerinden birinde yaşanan bu ölümlerin ardından hastaneye yeni oksijen tüpleri alınacağı açıklandı. Bölgede beyin iltihabı gibi nedenlerden her yıl yüzlerce çocuk yaşamını yitiriyor.

Uttar Pradeş Sağlık Bakanı Sidharth Nath Singh de, ölümlerde sıra dışı bir şey olmadığını, son üç yıldır Ağustos aylarında hastanede her gün ortalama 19-22 arası kişinin öldüğünü açıkladı. Fakat bu sayının sadece çocuklardan oluşup oluşmadığı ise belirsiz.

Ölümler Hindistan genelinde tepki çekti. BBC’nin Yeni Delhi’deki muhabiri, bazı vatandaşların yaşananları katliam olarak ifade ettiğini aktarırken, Hindistan Başbakanı Narendra Modi de olayın soruşturulduğunu açıkladı.(internetten alıntı)

Belirli bazı hastalıkların yayılması ve ölümlerin azaltılması konusunu yüksek sağlık bütçeli ülkeler de başaramayabilir. Ancak işte dünyanın altıda bir nüfusa sahip olup sağlık gibi önemli bir konuya %1 bütçe ayırırsanız bu ölümler dikkat çeker.Belki de bütçeyle ilgisi yok ama herkes artan bu çocuk ölümlerini yetersiz bütçeye bağlayacaktır.

“Asya kaplanı” nın 2017’de %8 büyüyeceği öngörülüyor. Allah versin de sağlığa ayrılan %1 bütçeyle 1 milyar 300 milyon kişiye ne yapabilirsiniz ki. 2015-2016 mali yılında 2 trilyon dolarlık ekonomi bütçesinde %1 sağlık bütçesi 20 milyar dolar yapar. Bununla kimi tedavi edeceksiniz? Aynı Hindistan o dönem için 40 milyar dolar savunma bütçesi ayırmış. Sağlık da bir savunma, insanlar içeride ölürken dışarıda savunsan neye yarar!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..