Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '14

 
Kategori
Güncel
 

"Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesi TBMM'nin de üzerindedir!"

"Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesi TBMM'nin de üzerindedir!"
 

“Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesi TBMM’nin de üzerindedir!”

Türkiye Cumhuriyeti’nde her gün hem de mürekkep yalamış, kelli felli, insanların özdeyiş(!)niteliğinde söylemleri oldukça çoğalmaya başladı.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, hem de Profesör Dr. Burhan Kuzu’nun % 10 seçim barajı hakkında söyledikleri, bir bilim insanı olarak inanılır gibi değil!

Eğer Anayasa Mahkemesi % 10 barajını kaldırırsa; ‘Ama böyle bir karar verilirse yok hükmünde sayarız, bu karar uygulanmaz’ söylemini doğrudan Anayasa Profesörü Burhan Hoca’dan işitmemiş olsam inanmaz idim.

Sözlerine; ‘Bu Anayasa Mahkemesi’ni ‘kalsın mı gitsin mi noktasına getirir’ tartışmaya sebep olur’ şeklinde devam etmiştir.

Prof. Dr. Kuzu T.C.’yi ilkel kabilelerden oluşan çadır devleti mi sanıyor?

Diğer yanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ni başkanlık sistemine engel görmekte, ‘tek adam’ yönetim üslubu ile ‘monarşiye(tek erklik)özlem duymaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘darbe ürünü kurumlar çıkıp da siyasete hiza vermeye yeltenemez’ ifadesi ile Anayasa Mahkemesini hukuk sistemi dışına bırakma niyetini ortaya koymuştur.

64 yıldır ‘demokrasi’ mücadelesi verilen ülkemizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından demokratikleşme sürecinde hukukun üstünlüğü ilkesinin toplum katmanlarında her gündeme gelişinde ‘milli irade’ kalkan olarak kullanılmıştır.  

Hatta Anayasasında ‘hukuk devleti’ olduğu vurgulanan T.C.’nde başbakanlık döneminden günümüze dek Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘hukuk’ ve ‘milli irade’ kavramları karşı karşıya getirilmiş, hiçbir kurumunun ‘milli iradenin’  üzerinde olmadığı anlatılmıştır.

Kısacası Anayasamızda yer alan ‘kuvvetler (erkler)ayrılığı’ ilkesi göz ardı edilmiş, ‘kuvvetler birliği’ ilkesi savunulmuştur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ’Egemenlik Anayasa Mahkemesi’nin de değildir, egemenlik milletindir’ ifadesinde yer alan ‘egemenlik’ kavramını irdeleyelim.

Burada söz konusu olan‘egemenlik’ Devletler Hukuku’nda ‘bağımsızlığı’ ifade eden bir kavram olarak kullanılmış değildir.

İç Hukuk’ta, ‘egemenlik,’ sözcüğü ile Devlet iktidarının sahibi veya kaynağı anlatılmaktadır.

Bağımsızlık ve Kurtuluş Mücadelesi sürecinin sonucu egemenliğin sahibi ‘millettir.’  

Kuvvetler (erkler)ayrılığı, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması olmayan bu üç kuvvetten; yasama yetkisi TBMM’nindir. Bu yetki devredilemez.

Yürütme görevi, Anayasa ve yasalar çerçevesinde Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından yerine getirilir.

Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemeler tarafından kullanılır.

“Anayasa’nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesi TBMM’nin de üzerindedir!”

04.12.2014 

Not: Fotoğraf Alıntıdır. 

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..