Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '15

 
Kategori
Kitap
 

'Büyükçe Olsun Sevdam' ve Ali Bozkurt

'Büyükçe Olsun Sevdam' ve Ali Bozkurt
 

"Büyükçe Olsun Sevdam", Süleyman Özerol tarafından yayına hazırlandı. Kapakta şair Ali Bozkurt'un 1995 yılında yapmış olduğu "Canlar" adlı resmi yer aldı. 2015 Ocak ayında Sage Yayınlarında çıkan kitaptan ve de Ali Bozkurt'tan söz etmek istiyorum.

“Şiirin temel ilkesi sevgi...”

Malatya’da halkın dinlenebileceği yerlerin az oluşu başlı başına bir sorun. Hele de mahallelerde dinlenme yerleri oluşturulması nedense gerçekleştirilememiş. Ancak Paşaköşkü Mahallesinde bulunan Vakıf Park, işlevselliğini sürdüren mahalle parklarından biri. Bu parkın işlevselliği ise, Ali Bozkurt’un özverili ve inatçı çabası sonucu gerçekleşmiş.

Başharık Mahallesinde oturmam ve Ali Bozkurt’un kültür-sanat konularına ilgisinden dolayı sıkça uğradığım parktaki görüşmelerimizde şiirleri olduğunu öğrendim. Şiir ve kültür sanat konuları ile ilgili duygu ve düşüncelerini de zamanla not ettim. Bir gün bunları düzenlemede yardımcı olacağıma söz verdim. 2006 Ekiminde okurlara ulaşması önerimi olumlu karşıladı ve “Büyükçe Olsun Sevdam” şirini birlikte ad olarak seçtik kitap dosyasına.

Büyükçe olsun sevdam

Acım da büyükçe olsun

Böyle seviyorum yaşamı

Her şeyiyle büyük olsun yaşamım

“Büyükçe Olsun Sevdam” şiirinde her ne kadar “her şeyiyle büyük olsun yaşamım” dese de;

Önemli olan

Güneşi bitirmeden

Ve kafayı yitirmeden

Onurlu yaşamak değil midir?

 Ali Bozkurt ile iletişimim yirmi yılı buluyor. Bu süreçte özellikle kültür-sanat konuları ile ilgili söyleşilerimiz, tartışmalarımız oldu, duygu ve düşüncelerini de not ettim. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

"Şiirin temel ilkesi sevgi... Sevgiyi öğrendiğinde insan şiir yazabiliyor, resim yapabiliyor.

Yaşayan herkesin yazabileceği ya da yazdığı kadar, kimi günler duygularını anlatabileceği birilerinin bulunmaması, kimi günler ise anlaşılacak ortamın olmaması insanın kâğıt ve kalemle arkadaşlık yapmasına neden oluşturabiliyor.

Kâğıt kalemle arkadaşlık yapmak sığınaklara saklanmaktan, dağlara kaçmaktan, kafayı parçalamaktan kolaydır sanırım. Benim kâğıt kalemle arkadaşlık yaptığım zamanlarda basitti ağlamak duvarlara, basitti haykırmak sinkaflarla...

Öyle ya da böyle duygulanmak, duyguları dile getirmek çok güzel. Şiirsel ve aynı zamanda fırsat olsa, mevki-makam tanımazsa, kısa da olsa daha rahat ve renkli, belki de yaşam uzayabilir, sevgiler çoğalabilir, umutlar artabilirdi.

Yaşamımın yarısını geçirdiğim yaşam limanlarında kâğıt kalemle yaptığım arkadaşlıklardan kalan bazı şiirlerimi şiirsel bir yaşam özlemiyle sizlerle paylaşıyor, saygılar sunuyorum.”

Yaşam limanları olgusu başlı başına bir dünya... Neyzen Tevfik, Halikarnas Balıkçısı, Nazım Hikmet, Kerim Korcan Aziz Nesin, Ressam Balaban, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Ataol Behramoğlu, Erdal Öz, Nevzat Çelik gibi yazar ve şairlerin yaşam limanlarından getirdiği yapıtları sıralarsak sanırım oldukça bol örnek oluşur.

Ali Bozkurt da yıllarca mahpusluk yaşamı olan bir Malatyalı... Vakıf Parkı adam ederken, onlarca yıllık yaşam limanı yaşamı sırasında yazdığı şiirlerle bütünleştirmeyi amaçlamış sanki…

Malatya serin, hatta soğukça

Göz alanımdaki her şey olduğu renginde

Çamda yeşili, havuzda ördeği

Hepsi olduğunca güzel bugün

Renksiz bir gün olsa da

Her şey temiz ve pak

Toprak kokusu olmasa da

Çekilir bu hava, çekilir

Her Malatya’da oluşumda Vakıf Park’ta yanına uğrarım Ali Bozkurt’un. Anıları ve öyküleri olduğunu da biliyorum. Mahpusluk öykülerini de yazsa roman olur sanırım.

Şiir serüveninden sonra Ali Bozkurt’un yine Vakıf Park’ta kendisinden derlediğim yaşamından da kısaca söz edeyim.

Ali Bozkurt

1963 yılında Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Onatlı köyünde doğdu. İlkokuldan sonra bir süre ortaokula devam etti. Elektrik teknisyeni belgesi aldı. Askerliğini Kırklareli Lüleburgaz’da yaptı. Kereste işleri ile uğraştı. 1992 yılından buyana Malatya’da park işletmeciliği yapmaktadır. Evli, beş çocuk babasıdır. Halen Malatya’da Paşaköşkü Mahallesinde Vakıf Park’ı işletmektedir.

Şiir yazmaya seksenli yılların başlarında başladı. Şiirlerinde toplumsal ve duygusal konulara yer verdi. Öğretmen kökenli, resim yapan, bağlama çalan Batman Cezaevi Müdürü Ali İhsan Kuyumcu, şiirlerinin Batman Raman gazetesinde yayınlanmasında, resim çalışmalarında yardımcı oldu (1984-1985). Yalova’da kaldığı sıralarda (1986) Yalova Ekspres gazetesinde, TSD Malatya Şubesi yayın organı Umudun Sesi’nde bazı şiirleri yayınlandı. Yaşamın şiirsel yönüyle değerlendirmesi ve şiir okumayı sevmesinin de etkisiyle şiir yazmayı sürdürdü.

2006 yılında basılan Prof. Dr. Hasan Kavruk ve Eğitimci Ozan Metin Özer’in birlikte hazırladıkları, “Geçmişten Günümüze Malatya Şairleri” adlı yapıtta üç şiiriyle yer aldı.

 
Toplam blog
: 38
: 621
Kayıt tarihi
: 03.12.12
 
 

1953 yılında Hekimhan-Ballıkaya (Mezirme) köyünde doğdu. Akçadağ İlköğretmen Okulunu 1972'de biti..