Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '12

 
Kategori
İzmir
 

‘Hayvansever görünmeye çalışıyorlar’

‘Hayvansever görünmeye çalışıyorlar’
 

Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı


 

Ege Üniversitesi’nde düzenlenen Sokak Hayvanları İçin Bilgilendirme ve Sevgi Aşılama Semineri’nde konuşan Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı bazı belediyelerin sadece yasal zorunlulukları yerine getirebilmek adına meydanlara yem kabı koyup hayvansever görünmeye çalıştığını savundu.

A.Buğra TOKMAKOĞLU / Ege Telgraf

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin sosyal sorumluluk projesi kapsamında organize ettiği ‘Sahip Çıkıyoruz’ isimli Sokak Hayvanları İçin Bilgilendirme ve Sevgi Aşılama Semineri’nde mevcut yasal düzenlemeler ve hayvan hakları tartışıldı.

 Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Funda Ersoy sokak hayvanlarının kontrol altına alınarak bulundukları bölgelerde düzen içerisinde yaşam haklarını sağlamanın tüm vatandaşların sorumluluğu olduğunu belirtti. Ersoy, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası ile vatandaşların yeterince bilgilendirilmediğini savunarak, “Ekolojik denge her geçen gün daha fazla tahrip ediliyor. Hayvanlarımız bu tahribattan etkilenmemek adına hormonal olarak daha fazla yavruluyor. Hayvanların yaşam alanlarına saygı duyarak sokak hayvanlarımızı kısırlaştırmalı, aşılamalı, işaretleyerek daha kaliteli bir yaşam sağlamalıyız” dedi.

Belediyelere eleştiri

Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Çağlayan İnanlı ise 5199 sayılı yasa ile belediyelerin sokak hayvanları konusunda birinci derece sorumluluk üstlendiğini ifade ederek, Türkiye genelindeki uygulamaların bütünlük arz etmediğinden yakındı.  Bazı belediyelerin sokak hayvanları konusundaki sorumluluğu sadece hayvanları toplayarak şehir dışındaki bölgelere bırakmak gibi algıladığını söyleyen İnanlı, “Belediye ismi söylemeden yapılan uygulamalara baktığımızda sokak hayvanları adına gerçekleştirilenlerin ne kadar yetersiz olduğunu görebiliyoruz. Sadece yasal zorunluluk nedeniyle ‘hiç’ denecek kadar hizmet üreten belediyeler veteriner işleri müdürlüğü dahi olmadan; kent meydanlarına su odağı, mama kabı koymakla, basını toplayıp basın açıklaması yapmakla hayvansever görünmeye çalışıyor. Bunu aşmamız lazım. Neyse ki İzmir’deki manzara daha olumlu” dedi.

‘Cezaları arttıralım’

Seminere katılan bir diğer konuşmacı Avukat Barış Kaşka ise kriminal suçluların hayatlarının bir döneminde hayvanlara karşı şiddet eğilimi gösterdiklerinin psikolojik olarak kanıtlandığından yola çıkarak hayvanlara karşı işlenen suçlara cezai yaptırımların arttırılmasını istedi. Avukat Kaşka, “Hep olması gereken üzerinden konuşuyoruz, hayvanlara mal gözüyle bakılan hukuki normları da değiştirmemiz lazım. Zamanla iyileşme sürecinin yaşanacağına inanıyorum” diye konuştu.

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..