Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

‘Önlenebilir iş kazaları’

‘Önlenebilir iş kazaları’

Taşocağı ve yeraltı maden işletmeciliği ağır iş kolları sınıfına giren iş kollarıdır. Bu iş kollarında önlenebilir iş kazası ve meslek hastalıkları açısından; yatırım gerektirmeyen önlemlerin bile göz ardı edildiği istatistik olarak tespit edilmiştir. Bunun en temel nedeni bilgisizlik olarak gösterilmektedir. Bu konuda yapılan istatistiklere göre Ülkemizde yıl içinde meydana gelen iş kazalarının %85’i önlenebilir iş kazası olduğu görülmektedir.

Önlenebilir iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından; bu iş kolları ile ilgili İşçi sağlığı ve İş güvenliği tüzüğü alınması gereken önlemleri, bulundurulması gereken teçhizatı, işçinin ve işverenin uyması gereken kuralları belirlemiştir. Bu şartlara uyulduğunda risk görülen iş ortamında bu risklerin azaldığı görülecektir. Önlemler çalışma ortamında muhtemel riskleri en aza indirmek amacıyla alınır.

Önceden öngörülemeyen iş kazaları ise kaçınılmaz kaza olarak tanımlanmıştır. En aza indirilebilir riskler için her sektöre göre yetiştirilen mühendisler yeterli bilimsel bilgiyi edinmiş olarak mezun edilmektedir. Madencilik sektöründe maden mühendisleri maden ocağında tüm üretim aşamalarında alınması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini ve üretim yöntemlerini bilirler.

***********************************************

‘Madencilik açısından ilimiz bilgi birikimi en yüksek İl’dir’

Bölge çalışma müdürlükleri bünyesinde istihdam edilen iş müfettişleri ve iş teftiş kurulları her işyerinde alınması gereken her türlü önlemleri bilimsel ayrıntıları ile bilen, konusunda uzman yüksek eğitimli elamanlardır.

Özellikle bu açıdan İlimiz oldukça şanslıdır. Çünkü son derece deneyimli bir kadro ve tam donanıma sahip laboratuarlara sahip bir Bölge Çalışma Müdürlüğümüz var.

Her işveren kendi işyeri ile ilgili alınması gereken önlemler açısından bu uzmanlardan yararlanabilir. İstekleri halinde işçilerini işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda pratik bilgiler açısından eğitme çalışmaları yapılabilir.

Bütün bunlardan amaç; üretim süreçleri içinde meydana gelebilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarını en aza indirerek üretim maliyetlerini azaltmaktır. Bununla birlikte meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıkları maddi manevi olarak işçi ve işveren açısından telafisi mümkün olmayan kayıpları azaltmaktır.

Emekli bir TTK işçisi ve eski bir sendikacı olarak vaktiyle gittiğim işçi sağlığı ve iş güvenliği seminerinde; seminer veren Hoca ‘En akıllı işveren işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine yatırım yapan işverendir’ demişti. O seminerlerde öğrendiğim ‘Önlemek ödemekten ucuzdur’ sözü de oldukça anlamlıdır.

*********************************

‘Yapılması gereken; işi konun uzmanlarına bırakmaktır’

Ticaret ve Sanayi Odası, Bölge Çalışma Müdürlüğü, TTK olarak; öncelikle özel ocak sahipleri, bu ocaklarda istihdam edilen teknik elamanlar ve diğer çalışanlar için işi aksatmadan bir eğitim programı uygulanabilir.

3200 dolayında sigortalı işçiye ekmek kapısı olan bu ocakların gelişmesi, ilimiz ekonomisinin geleceği açısından önemlidir. Bu gelişme ancak ilimizde bulunan konuyla ilgili uzman kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği yapılarak eğitici faaliyetlerle mümkün olacaktır. Bu bakımdan İlimiz; yeterli uzman kuruluş ve donanım bakımından oldukça zengin bir İldir.

Konunun politik paslaşma konusu yapılması üzücüdür. Uzmanlık gerektiren oldukça bilimsel ve iş hukuku ile iç içe bilimsel bir konu olması açısından kamuoyunun ilgililer tarafından bilgilendirilmesi zarureti vardır.

Bu bakımdan; öncelikle Bölge Çalışma Müdürlüğümüzün koordinasyonu çerçevesinde, muhatap kurum ve kuruluşlar olarak, TSO, MMO Zonguldak Şubesi, GMİS, TTK ve pek tabi Üniversitemizin iştirakleri ile bir çalışma yapılırsa eminim çok şey değişecektir.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..