Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

‘Varis Tedavisi İhmal Edilmemelidir’

‘Varis Tedavisi İhmal Edilmemelidir’
 

varis-tedavisi


Varis, yıllar içinde oluşan ve ilerlemesi halinde ciddi sağlık sorunlarına işaret eden bir rahatsızlıktır.

Varis tedavisi, uzun yıllar boyunca ihmal edilirse, estetik olarak rahatsız etmesinin dışında hiçbir şikayete sebep olmayabilir. Bu nedenle kişiler vücudunda giderek kendini daha çok belli eden varisleri ciddiye almalı ve ihmal etmemelidir.

Varis Neden Olur?

Öncelikle, varis oluşumu genel kanının aksine bacak bacak üstüne oturmaktan kaynaklanmaz.

Varis, deri altındaki toplardamarların genişlemesiyle kıvrıntılı bir biçimde uzayarak bacakta kendini gösterir. Çoğunlukla bacak derisinin altından mavimsi tonlarda ve kişiden kişiye göre değişen farklı çaplarda olurlar. Bir de kılcal damar çatlamaları gibi, örümcek ağı şeklinde görünen varis şekilleri vardır. Uzun süre ihmal edilen varisler, ileride ağrılı hale gelerek kişileri rahatsız edebilir. Bacaklarda şişme ve bir süre sonra kronik toplardamar (venöz) yetmezliği gelişebilir. Varisli olan damarda kan pıhtısı oluşabilir ve tromboflebit olarak bilinen bu durumda bacakta ağrı, şişme ve kızarıklık olur.

Uzun süreler boyunca, ayakta durmayı gerektiren mesleklerde, çalışanlarda uzun vadede varisli damar görülmesi mümkündür. Buna ek olarak varis; genetik faktörlere bağlı olarak damar kapakçıklarının düzgün çalışmaması durumunda, yaşın ilerlemesiyle özellikle menopoz döneminde, hamilelikte, bacak yaralanmalarında oluşabilir.

Varis Tedavi Yöntemleri

Varis ameliyatları, anestezi ya da cerrahi uygulamalara bağlı olarak bazı riskler taşımaktadır. Bu sebepten daha kolay ve hastayı yıpratmayan yeni yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan biri lazerle varis tedavisidir.

Lazerli tedavide, hastalıklı damarların içerisine iletilen özel tellerle lazer enerjisi kullanılarak damarlar yok edilir. Bu işlemde bacakta ağrı ya da morarma, klasik cerrahi yönteme göre azdır. Kişi, lazerli tedavi sonrasında, rahatlıkla günlük yaşamına geri dönebilir.

Bir diğer alternatif tedavi yöntemi ise, köpük tedavisidir. Bu işlemde, klasik olarak kullanılan ilaç uçlarından birbirine tutturulmuş iki enjektörle havayla karıştırılıp köpük haline getirilerek damara iletilir. Bu şekilde enjekte edilen ilaç, damar içerisindeki damar duvarı ile etkili bir şekilde temas ederek, başarılı bir tedavi gerçekleşmesini sağlar.

Alternatif tedavi yöntemlerinde; kesi olmaması, anestezi gerektirmemesi ve işlem sonrası daha az ağrı, morluk, şişme olması, cerrahi yöntemlere göre tercih edilen avantajlarıdır.

 
Toplam blog
: 12
: 192
Kayıt tarihi
: 14.08.17
 
 

Kendim tarafımdan özgün bir şekilde yazılan bilgi verici yazılar paylaşmak istiyorum. Kullanıcıla..