Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
4137
 

0 kan grubu ,(II) ''Kan grubuna göre beslenme''

0 kan grubu ,(II) ''Kan grubuna göre beslenme''
 

Munzur Dağları/Girlevik Şelalesi...


İlk yazımızda, konuyu anlamak için gerekli olan Lektinler'i açıkladıktan sonra, 0 grubunun ilk yazısında da genel hatlarıyla O grubunu açıklamaya çalışmıştık. Gene J.Adamo'nun düşünceleri ve görüşlerine fazla yorum katmadan devam edelim:

0 grupları, yaşam çizgilerini iyi yönde geliştirebilmek için, kendilerine yarar sağlayan gıdalara, ağırlıkla önem vermeli bazı zarar verici gıdaların etkilerden kurtulmak için de, sakıncalı olanları tüketmemeye çalışmalıdır.

HANGİ GIDALAR KİLO ALMAYI DESTEKLİYOR?

Buğday Gluteni:
Ensülinin etkisini azaltıp engelliyor, metabolizmamızı yavaşlatıyor.

Mısır : Ensülinin etkisini azaltıp engelliyor, metabolizmamızı yavaşlatıyor.

Kuru fasulye :
Kalori kullanımını azaltıyor.

Mercimekler : Metabolizma düzenini bozuyor.

Lahana : Troid hormonu oluşumunu engelliyor.

Karnabahar : Troid hormonu oluşumunu engelliyor.

Brüksel Lahanası: Troid hormonu oluşumunu engelliyor.


HANGİ GIDALAR KİLO VERMEYİ DESTEKLİYOR?.

Deniz ürünleri, iyotlu tuz, kelp:
Doğal İyot içeriyor, troid hormonu üretimini çoğaltıyor...

Karaciğer: B vitamini kaynağı, metabolizmaya katkı sunuyor...

Yağsız kırmızı et: Metabolizmaya destek veriyor...

Brokkoli, ıspanak: Metabolizmaya destek veriyor...

ETLER: Yağsız olmak koşuluyla eti, porsiyonlara özen göstermek kaydıyla bolca tüketebilirsiniz.ancak bazı etler de size zarar verebilir!...Erkeklerde et porsiyonları, 120-180 gramı, kadın ve çocuklarda da, 60-150 gramı geçmemelidir!... İnsanoğlunun ataları; Kafkasya'lı, Afrika'lı ve Asya'lı olarak üç grupta toplanmıştır...

Yağsız kırmızı eti;
Kafkas grubu haftada 4-6 porsiyon, Afrika grubu, 5-7 porsiyon, Asya grubu da 3-5 porsiyon olarak tüketebilirler...

Kümes hayvanlarını; Kafkas grubu haftada, 2-3 porsiyon, Afrika grubu, 1-2 porsiyon, Asya grubu da 3-4 porsiyon olarak tüketebilirler...

0 grubu insanlarının genel olarak mide asit düzeyleri yüksektir.Bu yüzden etleri iyi bir şekilde sindirerek kullanabilirler. Ancak mide zarına zarar verip onu duyarlı hale getirecek ve ülsere neden olabilecek bu yüksek asit düzeyini daha da arttırıp risk almamak için; bu et proteinlerini grup değerlerinizle bağdaşan uygun meyve ve sebzelerle tüketmeniz gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın!...

ÇOK YARARLI ET TÜRLERİ:

Sığır eti, kuzu eti, koyun eti, geyik eti, dana eti, yürek, karaciğer...

NÖTR ET TÜRLERİ:

Hindi eti, tavuk eti, ördek eti, keklik eti, sülün eti...

ZARARLI ET ÜRÜNLERİ:

Kaz eti, domuz eti, jambon...

DENİZ ÜRÜNLERİ:

Deniz ürünleri, özellikle kıyı kesimlerinde yaşayan atalarımız için, ikinci bir temel protein kaynağıydı...Bu yüzden en çok, Avrasya'lı , 0 gruplarına cevap verirler.Örneğin; omega yağları açısından çok zengin olan, uskumru, morina ve ringa balıkları, 0 grubu için mükemmel bir besin kaynağıdırlar!... İnsanoğlu doğal çevreyle etkileşime girip, ona uyum sağlamaya başlayınca, henüz kanında olmayan bazı pıhtılaştırıcı faktörler de gelişmeye başladı...Bu yüzden 0 grupları, genelde zor pıhtılaşan ''ince'' bir kana sahiptirler... Balıklardaki yağlar, kanın pıhtılaşmasına doğal bir engel de olsa, 0 grupları için yararlıdırlar!... Örneğin; bağırsakları tahrip edip zarar veren, crohn ve kolit gibi rahatsızlıkları önlerler!.. Birçok deniz ürününde, troid fonksiyonunu düzenlemeye katkı sunan, doğal iyot vardır... 0 grubunun sağlık sorunları arasında, metabolizma sorunları ve kilo almaya neden olan troid fonksiyonlarının düzensizliği önemli bir yer tutar.Bu yüzden 0 grubu, beslenmesinde, deniz ürünlerine önemli bir yer vermelidir!...

ÇOK YARARLI DENİZ ÜRÜNLERİ:

Uskumru, Som balığı, Ringa, Tirsi, Alabalık, Kılıçbalığı, Dil balığı, Tatlısu levreği, Kalkan, Barlam, Mersin balığı, Sardalye balığı...

NÖTR DENİZ ÜRÜNLERİ:

Hamsi, Sazan, Köpek balığı, Deniz Alası, Yılan balığı, Levrek, Sinarit, İstakoz, Karides, Kalamar, Yengeç, T arak, Midye, Salyangoz, Kerevit, Hani balığı, Kurbağa...

ZARARLI DENİZ ÜRÜNLERİ:

Yayın balığı, Somon füme, Havyar, Ahtapot, Ringa (salamura)...

(devam edecek)

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 392
Toplam yorum
: 729
Toplam mesaj
: 164
Ort. okunma sayısı
: 4550
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster