Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '11

 
Kategori
Bayramlar
 

1 Mayıs Bahar ve işçi bayramı

1 Mayıs Bahar ve işçi bayramı
 

bayram


1 Mayıs, bahar bayramı olarak geçerdi takvim almanakların da 70’li yıllardan sonra işçi bayramı olarak ülkemizde daha sık telaffuz edilmeye başladı ve yerleşti de. Baharın kendini iyice hissettirdiği 1 Mayıs günün de şehir merkezlerinde meydanlarda kutlanmaya başlandı. Türlü dönemlerden geçen içinde birçok acı barındıran ve 1 Mayıs işçi bayramı olarak kutlanan bu günde önceki yıllarda adeta kutlama değil de direniş ve eylem günleri olarak olaylara şahit olduk.

1 Mayıs’ın sembolü Taksim ve 1977 deki kazancı yokuşu ölümleri sembol oldu. Oysa bugün’ün amacı bütün Dünya da olduğu gibi işçi haklarının dile getirilmesi ve belli devrimlerle emeğin karşılığının alınması düşüncesi ile oluşmuş bir birlik hareketidir. Toplum olarak özgür işçi platformlarını henüz içimize sindirmiş sayılmayız. Farklı düşüncelerin fakat aynı işe emek verenlerin birbirleri ile çatıştığı emek mücadelesinin zaman içinde bazı odaklarca saptırıldığına şahit olduk. Bu nedenle de güvenlik önlemlerinin sıkılığı ve çatışmalara şahit olduk işçilerin tek tip bir kalıba sokulmak istenmelerine ve itaat eden 2. sınıf bastırılmış bir toplum yaratma çabalarına da.

Yani bir türlü taraflar kendi aralarında anlaşamadılar ve çatıştılar bununla beraber doğal olarak 3. bir güç güvenlikte devreye girince çoğu dönem keşmekeş yaşandı. Sivil toplum kuruluşlarının daha bilinçli hale gelmesi zaman içinde tartışma ve uzlaşmayı içine sindirmesi son dönemde kavgaların azalmasına ve aynı ortamları paylaşmalarına sebep oldu buda illegal lokal kışkırtmalar dışında memnuniyet verici.

Dileğimiz bu ve bundan sonraki 1 Mayıslar da kutlamalar coşku ile olsun nümayişlerden çok amaç öne çıksın ve işçi sorunları ön plana çıksın, hiç bir engele takılmadan tartışılabilsin çözüm bulabilsin. İşçi emeklisi olarak bütün işçilerin bayramını kutlarım. Bayramımız kutlu olsun. 

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..