Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '11

 
Kategori
Bilişim
 

İnternete erişimde sansürlü paket seçenekleri

İnternete erişimde sansürlü paket seçenekleri
 

İnternete sansür seçenekleri


İnternetteki kötü içerikli sitelere ulaşımının engellenmesi adına 22 ağustosta yürürlüğe girmesi beklenen paket tartışmayı da beraberinde getirdi. Önlem paketinin detaylarını bilemediğimden dinlediğim kadarı ile kendimce şöyle yorumluyorum. Standart paket bugün geçerli olan paket birçok sakıncalı bulunan sitelerin telekomünikasyon tarafından engellendiği buna rağmen birçok sakıncalı siteye de rahatça ulaşılabilen bir sistem. İkinci seçenek aile paketi denen aynı evde yetişkin ve çocukların aynı hat üzerinden kullandıkları ortamlara tavsiye edilen paket. Ancak burada yetişkinlerde çocuk kısıtlaması sebebi ile çocuklar için sakıncalı görülen bununla beraber büyüklerin sörf yapabileceği sitelerinde engele takılmış olması, üçüncü seçenekte çocuk filtresi içeren paket. 

Aslında ilk bakışta bana göre çok mantıklı aynı evde ebeveyn ve çocuklar tarafından kullanılan bir veya birden çok bilgisayar kullanımının olduğu ortamlarda bilhassa aile paketi ideal. Geçtiğimiz günlerde belirlenmiş bazı sakıncalı ve aynı zaman da tartışmalı kelimelerin aranmaması adına duyurular yapıldı. Bunlar geçerli önlemler değildi. 

Planlanan önlem paketinin mutlaka yan etkileri olacak internet kullanıcısı olarak kendi adıma çekincelerim ve endişelerim var. Bir cümlede geçen ve sakıncalı görülerek sansüre takılan hatta kapatılan sitelerin olduğunu biliyoruz. Benimde hala sebebini anlamadığım şahsi olarak yazılarımı paylaştığım sitede geçici bir süre erişimi engellenmişti. Hala sebebini anlamış değilim ancak gerekçe kalıplaşmış bir paragraf madde ile belirtiliyor. Yani masumane bir yazınızın içinde sistemden algılanan tek kelime ile pornografik içerikli koskocaman bir site aynı kefeye konarak aynı gerekçe gösteriliyor. 

22 ağustosta uygulamaya konacak olan tercihli paket sistemini olumlu karşılamakla birlikte hiç ummadığımız hatta her gün iç içe olduğumuz normal kanallarında engellenme riski beni endişelendiriyor. İtiraz inceleme ve yanlıştan dönülme aşaması ise büyük zaman kaybı riski taşıyor daha birçok riski saymak mümkün. 

Öyle anlaşılıyor ki çok titiz bir çalışma gerektiren bir durum ve erişimin engellenmesi noktasında Dünya da başka bir örneği olmadığı söyleniyor. her şeye rağmen çok kullanıcılı aile ortamları için çocuklarımızı denetlemede zorlandığımız bu ortamda gerekli bir girişim. Umarım bir pire için yorgan, bir kelime için site yakılmaz. Bu çok önemli çağımızın konusu kamu oyununun anlayacağı dilde bilir kişiler tarafından daha detaylı fakat sade bir şekilde anlatılması gerektiğini düşünüyorum. 

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..