Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '11

 
Kategori
Özel Günler
 

1 Mayıs Emekçi ve İşçilerin Dayanışma ve Mücadele Günü

1 Mayıs Emekçi ve İşçilerin Dayanışma ve Mücadele Günü
 

1977 Kanlı Pazar


Bundan tam 34 sene önce 1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim meydanında ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen kalabalıklar işçi bayramını kutlamak üzere toplanmışlardı. Organizasyonu DİSK üstlenmişti. Kalabalıkların çok fazla olması sebebiyle miting alanına girmek çok zor olmuş, alan tıka basa dolmuş ve miting uzamıştı. 

DİSK başkanı Kemal Türkler kürsüde konuşma yaparken alanın etrafındaki otellerin çeşitli katlarından ateş açıldığı görüldü. Silah sesleriyle birlikte insanlar panik içinde kaçışmaya başladılar. Daha sonra Etap Marmara Oteli’nin (şimdiki The Marmara) çatısından kalabalık üzerine ateş açıldı. 

Kalabalık üzerine ateş edilirken polis de insanların arasına panzerleriyle giriyordu. Ateş açanlara değil de insanlara saldırırken kalabalık Kazancı yokuşuna doğru sürüldü. Yokuşun başını bir kamyon kapatmıştı. Aşağı doğru koşan ve kaçmaya çalışan insanların üzerine tekrar ateş açıldı. İnsanlar o kamyon yüzünden orada sıkışarak ve ezilerek öldüler. 

28 kişi ezilerek ve boğularak, 5 kişi vurularak, 1 kişi de panzer altında kalarak canlarını yitirdiler. Olayın failleri halen bulunamamış ve olay aydınlatılamamıştır. Otel çatısından ve odalarından ateş açanların kimlikleri ve nedenleri halen açıklanmamıştır. Sadece tahminler yürütülmüştür. 

Tarihlere Kanlı Pazar olarak geçti bu olaylı gün. Ve o görüntüler benim gibi yaşı müsait olanların hatıralarından hiç çıkmadı. 

1 Mayıs diğer ülkelerde işçi ve emekçilerin gövde gösterisi olurken ülkemizde devrimci ve solcuların birbirleriyle ve devletle kavga etme günü olarak ele alındı. Uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs, işçi bayramı adıyla işçilerin hak arama mücadelesi olarak kutlanması gerekirken ülkemizde çok acılar yaşandı. 

34 yıl sonra 1 Mayıs yine Taksim’de kutlanıyor. Yıllardır ısrarla kutlama yapmak için istenen alan yasaklanırken artık serbest. Bunun sebebi işçi sınıfının artık politik olmaması mı yoksa emekçi ve işçi sınıfının yok edilmesi mi. 

Emekçi ve işçilerin birlik mücadele ve dayanışma günleri yine de kutlu olsun. Barış içinde, silahsız ve savaşsız bir dünya için hepimizin elele olması gerektiği çok açık. Özgürlük için, demokrasi için, işsizlik için insan onuruna yakışır adaletli bir dünyaya ihtiyacımız var. 

Kutlu olsun. 

Şükran Demirtaş 

 
Toplam blog
: 249
: 3042
Kayıt tarihi
: 19.03.11
 
 

Doğup büyüdüğüm şehirde, İstanbul'da yaşıyorum. Emekliyim. Gezmeyi, görmeyi, keşfetmeyi sevdiğim ..