Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Engin Şahin Karadeniz

http://blog.milliyet.com.tr/shaka35

04 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

111 bin seçmen

111 bin seçmen
 

Seçmen seçer, sayı belirler.


CHP milletvekili sayın Ahmet Ersin, AKP'nin muhtar ve karakolları atlatarak 111 bin adet seçmenin kütük kayıtlarını kuvvetli oldukları yerden, zayıf oldukları yere transfer ettiğini söylemektedir.

Adrese dayalı nüfus sistemindeki açıktan bahseden sayın Ersin, bu sistemin beyana esas teşkil eden yapısını eleştirerek, isteyen ailesini istediği yere taşıdığını söyleyerek oy transferinin oluşmasına yol açtığını söylemektedir. Sayın Ersin "eskiden bir nakil olduğunda muhtarlıktan taşınma belgesi alırdık, bu belgeyi yeni muhtarımıza ve karakolumuza verirdik" demektedir.

CHP milletvekillerinden beklemediğim bir açıklama bu. Halbuki CHP ve vekilleri insan özgürlüğünü savunması gereken bir yerde olmalıydı. Özgürlük ve insan haklarının savunmasını bir kenara iterek sadece oy ve seçim telaşının bahsini yapmaktadır. Yeni sistemin zaafları olabilir. Bu zaafların tespit edilerek iyileştirmek yine siyaset makamına düşmektedir.

Oysa eski sistemin güzelliğini ortaya sunmak CHP ve sosyal bilincine ters düşen bir açıklamadır. Sayın Ersin herhalde tam da düşünmeden konuşmuş gibi. Olan olayların soruşturulması ve açığa çıkarılması bir yana, Türk halkının adeta şartlı tahliye şartlarını yerine getirir gibi bir uygulamanın savunuculuğunu yapmak hoş bir davranış değildir.

Mevcut sistem, hala devam eden bir uygulamadır. Sadece oy kullanımı ile ilgili maddelerde düzenleme yapılmıştır. Hali hazırda mevcut sistem insan haklarının serbest dolaşım hakkına ters düşen bir uygulamadır. Bir tutukluluk halinin devamı neticesi gibi görünen ve şartlı tahliye şartlarını anımsatan bu uygulamaya karşı çıkılması CHP bilincine, özgürlüğe daha yakışacağını düşünürdüm.

Mevcut uygulamada herhangi bir adres değişikliğinde, mahalle muhtarından bir transfer kağıdı alınmaktadır. Bu transfer kağıdı ile yeni muhtarlığa kaydının yapılması ve karakola da bildirilmesi gerekmektedir. Bu uygulama ile yasadışı örgüt üyelerinin ve suçluların el altında tutulması sağlanmaya çalışılmıştır. Oysa suç işlemek isteyen veya suç işlemiş kişiler hiçbir bildirimde bulunmadan dilediklerini yapabilmektedir. Benzeri bir uygulama da otel ve moteller için yapılmaktadır. Bir otele gelen müşteriler, bölge emniyet teşkilatına kimlik bilgileri iletilerek haberdar edilmektedir. İşhanı sakinleri de işyerlerinde çalışan kişi adeti ve kimlik bilgilerini bölge emniyet teşkilatına bildirmek zorundadır.

Bu uygulamaları son dönemde çevrilmiş olan "kartal göz" eserine veya meşhur "Big Brother" adlı esere fikir olması yada bu fikirlerin bu eserlere örnek olması gösterilebilir. Oysa insan haklarının savunulduğu noktalardan biri de serbest dolaşım hakkıdır. Bu uygulama altında malesef kendimi şartlı tahliye altında hissetmekteyim.

Bu sebebler ile CHP oy transferlerine engel olmak için özgürlük dışı bir uygulamanın sağlıklı olduğu düşüncesi beni rahatsız etmiştir. Oysa özgürlükler bir tarafa atılmadan da sağlıklı bir seçim sistemi ve seçmen kontrolu yapılabilir. CHP ve sayın Ersin'den bu konularda adım atmalarını, sosyal bir parti çerçevesinde olduklarını düşündüğümden beklerdim.

Saygılarımla...

Kaynak:

http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType= HaberDetay&Kategori=siyaset&KategoriID=&ArticleID=998849&Date= 04.10.2008&b=Izmirde%20111%20bin%20secmen%20kaydirildi&ver=04

 
Toplam blog
: 42
: 5769
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Bazen icatci, bazen inatçı, hayatın her tonunda yürüyüp giden biriyim. Amatör fotoğrafçılık son m..