Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

1.Uluslararası Tokat Kültür ve Sanat Günleri

Tokat Kültür ve sanat hayatına renk getirme amacı ile  2009 yılında Tokat’ta bir grup öğretmen, emekli öğretmen ve şiir sever tarafından kurulan Kültür Derneği aynı zamanda 3 aylık Kumbet Altında Dergisi, birkaç yıl önce Tokat’ın köklü okullarından olan Gaziosmanpaşa Lisesi önündeki kafeterya da her Cuma akşamı Tokat Şair ve Yazarlarını bir araya getirerek şiir paylaşımları ve birbirleri ile fikir alışverişinde bulunmaları ve kaynaşmalarını sağlamak amacı ile şiir geceleri düzenlerdi. Ben de bu gecelere katılarak şiirleri ve şairleri köşe yazıları ve gazete haberleri ile desteklerdim.

Bir ara bu  geceler yapılmamaya başladı.

Ünal Kar ile Osman Baş’ın gayretleri ile Tokat’taki Meydan(Hatuniye ) Camii yanındaki  Pirhan’da bu sene yeniden başlayan bu geceler hayli renkli geçiyordu. Zaman zaman il dışından gelen konuklar ile renklenen ve çay kahve, pasta sohbetleri ile çeşitlenen bu gecelerin yanında bir de yılda bir defa daha geniş katılımlı Valilik ile İl Kültür ve Turizm  Müdürlüğü'nün desteği ile daha geniş katılımlı geceler düzenleniyordu.

Bu şiir geceleri bu sene daha geniş katılımlı olarak Uluslararası hale getirildi. Valilik, Belediye, Pazar Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün desteği ile bu sene 4 gün sürecek uluslararası Kültür ve Sanat Şenliklerine Tokat, Türkiye, Asya ve Avrupa’dan 20 den fazla şairin katılımı ile yapılmaya başlandı.

19. Eylül. 2013 Perşembe Günü Tokat Pirhan’da  yapılan şiir gecelerinde şiir okuyamaya davet edilenlerden bir tanesi de ben idim. “ Recep yazıcıoğlu’nun liderlik sırları” adlı kitabım da yeni yayınlanmış ve 1984-1989 Yılları arasında Tokat valisi olan Recep Yazıcıoğlu’nu da 10 gün önce 10. Ölüm yıldönümünde anmıştık. Kitabımda da yer alan ve O’nun ölümünün ardından yazdığım  “Seni Unutmadık Hiç” adlı şiirim orada bulunanları duygulandırdı. 25 yıl önceki Tokat’ta yaptığı çalışmaları ile unutulmayan valilerini hüzünle andılar Tokat’lılar. O Şiiri burada da paylaşmak istedim.

UNUTMADIK SENİ HİÇ

(Recep Yazıcıoğlu’nun aziz ruhuna  )


Unutmadık seni, unutturamadılar.
Sevdik seni, senin bizi sevdiğin kadar…
Bize bir değil, birkaç değil, binler değil..
Verdin valim dünyalar, dünyalar.
Senin arkandan bir il değil,
Bir ülke değil,bir millet değil,
Bir evren ağlar, bir evren ağlar…

Uçan kuşlar bile gülümserdi sana..
Şimdi arkandan onlar bile ağlar.
Bir kuş gibi uçtuğun dağlar.
Rüzgar gibi üstünden geçtiğin sular,
Sevgi denizinde yüzdürdüğün insanlar.
Hepsi bir olmuşlar,

Hepsi bütün olmuşlar,
Senin peşinden hüngür hüngür ağlar.
Öksüz kaldı dağlar, sular, iyi insanlar.
Peşinden gülen var mı bilemem ama ,
Gülen yüzün, umut dolu gözün,ders veren sözün.
Senden kalan şen kahkahalar, kahkahalar.
Bize kalanlar, bize senden kalanlar.

Yazarken bunları gözlerime dolar yaşlar.
Ama bir türlü akmazlar, akamazlar.
Bilirler ki onlar da sevgili Valimiz ,
Sen ağlayanı sevmezdin, ağlamazdın, ağlatmazdın.
Güleni sever, güler, güldürürdün, hep güldürürdün
Bu tutumunla kötüleri hep
Öldürürdün… Ruhen öldürürdün…

Turan Yalçın

Büyük ve memleketine hizmet aşkı ile dolu insanları gençlerimize anlatmayı bir insanlık borcu bildiğimden , okurken ben de hüzünlendim.Böyle büyük insanların değerini bilmiyoruz ne yazık ki. Üstelik de kıskanmaktan, her türlü sözü söylemekten de kaçınmayan bir toplum olduğumuzu düşününce hüzünlendim.

Konuklar 20. Eylül. 2013 Cuma günü sabah Tokat merkezde öğlene kadar gezdikten sonra, benim de doğup büyüdüğüm Tokat’ın en yakın ilçesi  28 km mesafedeki  Pazar ilçesine geçtiler. Bir doğa harikası olan Kaz Gölü kuş cenneti ile gene bir doğa harikası olan Pazar ilçesine 8km mesafede Ballıca Köyünde bulunan Ballıca  Mağarasını gezdiler. Öğle ve akşam yemeklerini Pazar belediye Başkanı Adnan Özmen ile yiyen konuklar Aleaddin Keykubat’ın  hanımı Mahperi Hatun’un 1238 yılında tarihi İpek Yolu(Kayseri-Samsun ) üzerinde misafirlerin konaklaması için yaptırdığı Mahperi Hatun kervansarayında konuklara şiir ziyafeti sundular.

Konuklar ertesi günü de Almus İlçesi Baraj gölü kenarında gezdikten sonra akşam Huzurevinde yaşlılar ile şiir  okuyarak şarkılar söyleyerek onlara moral vererek yalnız olmadıklarını gösterdiler. Böylece Tokat bir iki gün de olsa renklenmiş oldu.

Bu güzel etkinliğe ön ayak olanları tebrik ederken, ileriki senelerde daha geniş katılımla  ve güzelleştirerek yapılmasının yanında, Tokatlıların Tokat’ta çok ses getirecek Kitap Fuarı da istediklerini vurgulamadan geçemeyeceğim. 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..