Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '08

 
Kategori
ÖSYS
 

2008 ÖSS de Tercihte bulunacaklara Serdar Özgüven tavsiyeleri

ÖSS 2008 DE TERCİHTE BULUNACAKLARA TOKAT SELÇUK FEN DERSANESİ REHBER ÖĞRETMENİ SERDAR ÖZGÜVEN TAVSİYESİ “ ÖĞRENCİLER TERCİH EDECEKLERİ BÖLÜMLER HAKKINDA MUTLAKA DETAYLI ARAŞTIRMALARDA BULUNSUNLAR”
SORU- Merhaba Hocam, 2008 ÖSS tercih takviminden bahseder misiniz ?

SERDAR ÖZGÜVEN- 2008 ÖSS'ye katılan 1 milyon 530 bin genç, 15-17 Temmuz'da sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercihlerini yapacak.Ayrıntılı bilgilere öğrenciler bu tarihten itibaren yayınlanacak olan 2008 ÖSS tercih kılavuzundan ulaşabileceklerdir.

Üniversiteli olmayı bekleyen milyonlarca öğrenciye müjdeli haber YÖK"ten geldi. Ön lisans için 160 olan ÖSS taban puanı 145, lisans programları için 185 olan taban puanı ise 165 olarak yeniden belirlendi

Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksekokullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), Açık öğretim ön lisans programlarını, Açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler. Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yükseköğretim programları ile Açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.
Ayrıca Bu sene ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, "Adım Adım ÖSS" isimli tercih danışmanlığı kaynak kitabı hazırladığını açıkladı. Bin adet basılan ve rehberlik öğretmenlerine gönderilecek kitapta, kuramlardan başarı puanlarına, alan seçiminden rollere kadar birçok konuda rehberlik hizmeti anlatılıyor. 6 aylık çalışma sonucunda hazırlanan kitap kapsamında, rehberlik öğretmenleri, öğrencilere tercihler konusunda danışmanlık hizmeti verecek.

SORU- Hocam, öğrenci tercih yaparken en çok nelere dikkat etmelidir ?

SERDAR ÖZGÜVEN- Öğrenci tercih yaparken idealindeki , başarılı olabileceği meslek seçimini yapmalıdır. Sadece üniversite kazanacağım diye mesleği göz ardı edip yapılan tercihlerde hayatı atıldıktan sonra birçok güçlük ve sıkıntıyla karşılaştıklarını görmekteyiz.Bu nedenle tercih ettiğiniz meslek hakkında ciddi araştırmalar yaparak, iş alanları göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

Tercih yaparken dikkat edeceğimiz bir diğer husus da yerleşmek istediğimiz üniversitelerin geçen yılki taban puanlarıyla başarı sırasına göre değerlendirerek tercih yapmaktır.Tercih ettiğimiz bölümleri yüksek puandan alçak puana doğru sıralayarak tercih yapmamız gerekiyor.Ölü tercih yapmayalım!(Bir tercihi kendinden çok daha yüksek puanlı bir bölümün üzerine yazmayalım.)

2008 ÖSS Tercih kılavuzundaki bilgiler dikkatle incelenmeli tercih edilen bölümlerin varsa özel koşulları mutlaka okunmalıdır.

Tercih aşaması çok önemli bir dönem.Birey, geleceğini yapacağı tercihe göre bina edecektir.Bu durumlarda mutlaka uzman birilerinden, rehber öğretmelerden yardım alınmalıdır.

SORU- Anne ve babalar tercih döneminde en çok nelere dikkat etmeliler?

SERDAR ÖZGÜVEN-Anne ve babalar tercih döneminde çocuklarına destek olmalı, herhangi bir bölüm ya da mesleğin tercih edilmesi için çocuk üzerinde baskı kurmamalıdır.Öğrenci ileride başarılı ve mutlu olabileceği bölümü tercih etmeli, meslek seçimde son söz adayın olmalıdır. Özellikle gitmek istediği bölüme yerleşemeyen, sınavı kazanamayan öğrencilere ilişki noktasında ailelere büyük iş düşmekte.Aday teselli edilip psikolojik yönden desteklenmelidir.

ÖSS’yi kaybetmek her şeyin bittiğini göstermez.Aslında yeni bir sayfanın açılması, istikbali için yeni bir kapının aralanmasıdır.

SORU- Bu seneki ÖSS yerleştirmenin geçen seneye nazaran avantaj ve dezavantajları nelerdir Hocam?

SERDAR ÖZGÜVEN- 2008 ÖSS’de düz liselerin mezun vermemesi sınavı kazanamayan adaylar için umut ışığı olmuştu. Fen , Anadolu Öğretmen ve Anadolu liselerin mezun vermesi ise yüksek puanlı bölümlerde bir puan düşüklüğünün olmayacağını gösteriyor.

"ÖSS geçen yıla göre zor muydu, kolay mıydı?" sorusuna cevap vermek için üniversite sınavına 2007 ve 2008 yıllarında giren 3 bin 782 öğrenci arasında yapılan bir ankette şu sonuçlar ortaya çıkmış:

“Öğrencilerin yüzde 85i sınavın içerik ve soru kurgusu açısından bekledikleri gibi olduğunu belirtti. Ancak geçmiş yıllarda yapılan ÖSS’lerle kıyaslandığında, 2008 ÖSS’nin geçmiş yıllara oranla daha zor bir sınav olduğunu belirten öğrenci oranı yüzde 63 oldu.

Öğrencilerin 15"i dışarıdan gelen ses ve gürültüden rahatsız olduğunu söyledi.

Yüzde 85 zor buldu

Öğrencilerin yüzde 85"i, sınavın birinci bölümünü geçmiş yıllardaki ÖSS’lere göre daha zor buldu. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 80"i ikinci bölümün tamamını zor bulduğunu belirtti. Geçen yıl birinci bölüm sorularını zor bulanların oranı yüzde 7 iken bu yıl bu oran yüzde 20 oldu.”

En önemli değişiklik ise taban puanlarında oldu. Ön lisans için 160 olan ÖSS taban puanı 145, lisans programları için 185 olan taban puanı ise 165 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca kontenjanların arttırılmasıyla yaklaşık 750.000 öğrencinin üniversiteli olacağı beklenmektedir.Bundan yola çıkarak 2008 ÖSS öğrencilerin yerleşip kazanmaları için geçmiş yıllara göre çok daha avantajlı olduğunu bizlere göstermektedir.

SORU-Tercihte bulunacak öğrenciler psikolojik olarak rahatlamak için neler yapmalılar ?


SERDAR ÖZGÜVEN- Özellikle meslek seçiminde çok dikkatli olmalı.Yerleşmek istediği üniversite, bölüm hakkında araştırmalar yapmalıdır.Gitmek istediği bölümü daha önceden kazanmış, okuyan, mezun kişilerin de görüşlerine mutlaka başvurmalıdır.Yerleşmek istediği bölüm hakkında kafasında herhangi bir soru işareti kalmamalıdır.Böylelikle de aday, psikolojik olarak kendini çok daha rahat hissedecek, güven duygusuyla hareket edecektir.

SORU - “Arkadaşlarımdan ayrılmayayım” mantığı ile davranarak tercihte bulunan öğrenci ne gibi hatalar yapar?

SERDAR ÖZGÜVEN- Bu mantık pek sağlıklı bir yöntem değil tabii.Sonuçta üniversiteyi kazanıp bitirmek de bir aşama.Önünde sadece bir üniversite dönemi değil, istikbalin söz konusu olmakta.Özellikle aday, bugününe bakarak arkadaş mantığıyla hareket etmemeli, geleceğinin mesleğini seçerek ileride senelerce çalışarak, mutlu ve başarılı olabileceğini düşünmelidir.Sonuçta okuyacağı bölümde de birçok güzel arkadaşlıklar da kuracaktır.

SORU- Tercihte bulunacak olanlara başka neler tavsiye edeceksiniz Hocam?

SERDAR ÖZGÜVEN - 2008 ÖSS’nin ardından karşımıza çıkacak olan sayısal veriler tercih aşamasındaki adaylar için büyük önem taşıyacak.Bu nedenle tercihte mutlaka uzman rehber öğretmenlerden faydalanılmalıdır.SELÇUK FEN Dershanesi olarak tercih konusunda tüm adaylara yardım etmeye hazırız.

Çok teşekkür ederim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim…

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..