Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '11

 
Kategori
Dünya
 

2011'de Türkiye'de ve dünyada yılın adamları ve yılın olayları

2011'de Türkiye'de ve dünyada yılın adamları ve yılın olayları
 

Yılın Olayarı Ve Yılın Adamları


Türkiye’de Yılın Adamları

1) Aziz Yıldırım: Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım süper lig karşılaşmalarında şike yaptığı iddiasıyla göz altına alınmış ve iddianamenin kabul edilmesi ile 156 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak olması onu Türkiye’de yılın adamlarından biri yapıyor. Son dönemlerde de serbest kalacağı iddiasıyla gündemdeki yerini aynı sıcaklığı ile koruyor.

2) Ali Demir: Ösym Başkanı Ali Demir adını YGS’de patlak veren şifre iddialarıyla duyurdu. Bu iddialar sonrası istifası istendi fakat görevinden ayrılmadı. Ayrıca hakkında soruşturulma açılması da engellendi.

3) Rutkay Aziz:48.Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaptığı konuşmayla büyük bir yankı uyandırmıştır. Yaptığı konuşmada Türkiye’de ki bir takım sorunları açıkça dile getirme cesaretinde bulunmuştur. Ve bu davranışıyla büyük takdir toplamıştır.


Dünyada Yılın Adamları

1) Muammer Kaddafi: Eski Libya lideridir.1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'den 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürütmüş olan Muammer Kaddafi, 1979-2011 yılları arasında Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi'nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetmiştir. Dünya kamuoyu tarafından diktatör olarak tanınmıştır. Muammer Kaddafi’yi yılın adamı yapan olay Libya’da patlak veren isyan sonrası çıkan iç savaşta yakalanıp linç edilerek öldürülmesidir. Kaddafi’nin iç savaş sürecinde gösterdiği tutum ölümüyle sonuçlanmıştır. Ve Libya yeni bir siyasi boyuta geçmiştir.

2) Beşar Esad: Suriyeli siyasetçi, devlet adamı. 2000 yılından beri Suriye Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Aynı zamanda Suriye Baas Partisi'nin genel başkanıdır. Yılın adamı olarak göstermemin sebebi Suriye’de patlak veren isyanda kendi halkına haksız bir biçimde zulüm etmesi ve dış ülkelerden gelen dur çağrılarına rağmen eylemlerine devam etmesidir.

3) Steve Jobs: Apple’ın sahibi olan Steve Jobs ölümüyle tüm dünyada yankı uyandırmış ve hayat hikayesi ile herkesi kendine hayran bırakmıştır. Hatta hakkında kitaplar bile yazılmıştır. Öldükten sonra ardında bıraktığı servet ve projelerle gündemden düşmemiştir.

Türkiye’de Yılın Olayları:

1) Van Depremi: 24 Ekim 2011’de saat 13:41’de meydana gelen 7.1 büyüklündeki depremle yerle bir olan Van Türkiye’de yılın olayları arasına girmiştir. Bu depremde yaklaşık 300 ölü ve 1300 yaralı vardır. Bu olay aylarca gündemde kalmış ve yardım kampanyaları yapılmıştır. Ayrıca yardım skandallarıyla da adından uzun süre bahsettirmiştir.

2) 26 Şehit Haberi: Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 19 Ekim 2011 tarihinde teröristlerle çıkan çatışmada 26 tane şehit verilmesi Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Halk sokaklara döküldü ve protesto yürüyüşleri yapıldı.Halk birlik olarak teröre lanet etti. Bu şehit haberi sonrasında operasyonlar başlatıldı.

3) Gazetecilerin Tutuklanması: ERGENEKON soruşturması kapsamında birçok tanınmış gazetecilerin tutuklanması Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Bu tutuklanmalar basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olarak görüldü. Gazeteciler yürüyüşlerle tutuklamaları protesto etti. Bu olay Türkiye’de basın özgürlüğünün ve düşünce özgürlüğünün olmadığını gösterdi.


Dünya’da Yılın Olayları:

1)ArapBaharı:ArapBaharı, Tunus, Cezayir, Mısır, Libya, Bahreyn, Ürdün ve Yemen'debüyükçapta; Moritanya, SuudiArabistan, Umman, Suriye, Irak, Lübnan ve Fasta küçük çapta olmak üzere tüm Arap Dünyasında başgösteren mitingler, protestolar ve halk ayaklanmalarına verilen isimdir. Bu ismin verilmesinin sebebi Prag Baharı’nda çıkan ayaklanmalarla benzer karakter göstermesidir. Arap Baharı aylarca gündemden düşmemiştir. Yaşanan bu isyanların sonucunda birçok Arap ülkesinde yönetimler değişmiştir.

 

2) Suriye’de Yaşanan Olaylar: Suriye’de halkın Beşar Esad yönetimine karşı çıkması ile başlayan olaylar hala devam etmektedir. Bu olayda Esad’ın halka karşı gösterdiği acımasız tavır tüm dünya kamuoyunda tepki uyandırmıştır. Türkiye dahil bir çok ülke Suriye’ye karşı bir kısım tedbirler ve boykotlar uygulamaya başlamışlardır. Tüm bu uygulamalara rağmen Esad’ın değişmeyen tavrı dünya kamuoyunun tepkisini arttırmasına sebep olmuştur.

3) Somali’de Yaşanan Kuraklıktan Dolayı Açlıktan Çocukların Ölmesi: 2011 en çarpıcı olaylarında biridir. Somali’de baş gösteren kuraklık yüzünden pek çok çocuk açlıktan ve hastalıktan yaşamını yitirmiştir. Türkiye dahil pek çok ülke Somali’ye yardımda bulunmuş ve oradaki çocukların ve insanların ihtiyçları giderilmeye çalışılmıştır. Bu olay uzun süre gündemde kalmış ve birçok yardım kuruluşu Somali’ye yardım çağrısında bulunmuştur.

 
Toplam blog
: 18
: 424
Kayıt tarihi
: 06.12.11
 
 

Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunuyum. Siyaset ve Spor ile ilgile..