Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '14

 
Kategori
Güncel
 

2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanacak? RTE mi, Abdullah Gül mü?

2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanacak? RTE mi, Abdullah Gül mü?
 

AKP seçmenlerinin %52'si Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasını istiyor.


Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün görev süresi 28 Ağustos 2014 tarihinde sona eriyor.

Cumhurbaşkanı Seçim Kanununda;  Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir şekilde boşalması hâlinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. denilmektedir. Yani en geç 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu yapıldıktan sonra 24 Ağustos 2014'te yapılacak ikinci turu ile tamamlanmış olacak.  

 

Recep Tayyip Erdoğan aday olacak mı?

Abdullah Gül'ün durumu ne olacak, Cumhurbaşkanlığını bir dönem daha düşünüyor mu?

RTE ve Abdullah Gül birbirlerine rakip olur mu?

RTE ve Abdullah Gül'ün üzerinde mutabakat sağlayacağı üçüncü bir kişi aday gösterilebilir mi?

RTE Cumhurbaşkanı olursa AKP'nin başına kim geçecek, yeni Başbakan kim olacak, Abdullah Gül AKP'ye geri dönecek mi?

Bu yazıda, yukarıda sorulanların cevaplarını bulmaya çalışacağız.

1- RTE, Cumhurbaşkanı olmak istiyor ve kesinlikle aday olacak. 2007 yılında kendisi aday ol(a)madığından, 'kardeşi' Abdullah Gül'ü aday göstermek mecburiyetinde kalmıştı. Bu defa aynı fedarkarlığı kendisinden beklemiyorum. Çünkü 2014 Türkiye'si ile 2007 Türkiye arasında çok belirgin bir 'güçler dengesi' farkı var. iktidar tam manasıyla muktedir olmuş, muhalefet tamamen bastırlımıştır. Ayrıca darbe tehlikesi ve parti kapama gibi bir risk söz konusu değildir. RTE'nin önünde aday olma konusunda hiç bir engel kalmamıştır. Siyasetin doğası gereği herkesin gönlünden geçirdiği hedef en tepe noktadır.

2- Abdullah Gül bir dönem daha Cumhurbaşkanlığı yapmayı düşünüyor. Özellikle sessiz kalması, kapsayıcı ve kucaklayıcı bir siyaset izlemesi hem görevinin bir gereği hem de niyetinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. RTE'nin takdiriyle geldiği makamı gerçek manada hak ettiğini göstermek için önünde bir fırsat bulunuyor. Uuslararası önemli bir göreve getirlmesi de şimdilik mümkün gözükmüyor. Yaşı itibariyle de siyasetin dışında kalmayı gerektiren bir durumu da bulunmuyor.

3- RTE ve Abdullah Gül'ün birbirlerine rakip olması en muhtemel senaryodur. İkisinin de bu konuda bir isteği var. Özellikle Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı görevinden sonra RTE'nin hiyerarşik olarak altında bir görev alacağını, almayı düşündüğünü sanmıyorum.

4- Üçüncü bir kişinin ismi üzerinden anlaşmayı gerektiren bir durum gelişmeyecektir. Engel yok, mani yok. RTE'de aday olacak Abdullah Gül'de aday olacak. MHP ve CHP'de ayrıca aday gösterecektir. Bu 4 aday üzerinden en güçlüleri RTE ve Abdullah Gül olacaktır ve muhakkak bu ikisinden biri seçilecektir.

5- RTE ihtimali zayıf ama Abdullah Gül ile yarışarak Cumhurbaşkanı olcağından, Abdullah Gül'ün partiye dönüşü mümkün olmayacaktır.  RTE'den sonra yapılacak seçimde AKP içinden farklı adaylar çıkacak ancak RTE'nin işaret edeceği aday Genel Başkan olarak seçilecek ve  bu kişide aynı zamanda Başbakan olacaktır. Muhtemel Başbabakan adayları Beşir Atalay, Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş ve Ali Babacandır.

6- Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunda; Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. deniliyor. İki turlu bir seçim yaşayacağız.  Birinci turda oyların çoğunluğu Abdullah Gül alacak ama gereken salt çoğunluğa erişemeyecektir. İkinci turda Abdullah Gül ve RTE yarışacak; MHP, CHP ve Anti RTE bloğunun  mecburi desteğiyle Abdullah Gül Cumhurbaşkanı seçilecektir.

7- a. ilk tur oylamasında muhtemel oy oranları;

    (1) Abdullah Gül %35

    (2) Recep Tayyip Erdoğan % 27

    (3) Kemal Kılıçdaroğlu %25

    (4) Devlet Bahçeli %13 olarak gerçekleşecek.

     b. ikinci tur oylamasında;

    (1) Abdullah Gül %70

    (2) Recep Tayyip Erdoğan %30 olcağını değerlendiriyorum.

8- Seçimi Kaybeden RTE, AKP'nin başında kalıyor, 2015 genel seçimlerine söz verdiğinin aksine katlıyor ancak bambaşka bir siyasi manzara gerçekleşiyor.

Kesin olarak söylenebilecek bir şey varsa RTE'nin eninde sonunda eski Başbakan olarak anılacağı bir gün muhakkak gelecektir. O günlerde pek uzakta durmuyor. AKP, CHP ve MHP'nin ideolojik sağlamlığına sahip değil. RTE giderse AKP biter. AKP'nin gücü lideri RTE'nin gücüyle sınırlıdır. Lidere bağımlı bir seçmen profiline sahiptir. 2014 AKP'nin çöktüğü bir yıl olabilir.

 
Toplam blog
: 22
: 4592
Kayıt tarihi
: 26.05.12
 
 

İktisat, Sosyoloji, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi... ..