Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '15

 
Kategori
Sinema
 

2015 Oscar ödülleri ve aday filmler

Bu sene 87. si düzenlenecek ve o gece uykusuz kalmak için kendisini heyecanla bekleyenlerin yüzünü güldürecek Oscar ödülleri 22 Şubat’ta gerçekleşecek. Sevgili Neil Patrick’in sunacağı ödül törenini aşırı heyecanlı bir halde bekliyoruz. Peki hangi filmler aday? Bizim adam Oscar alacak mı? Ay acaba hangi film alıcak? Tüm bu soruları cevaplamaya geldim. Hadi bakalım ilerleyelim.

1. Boyhood

Mason adlı ufak çocuğun 8’den 15 yaşına kadar geçen hayatını anlatan bir film kendisi. Enteresan tarafı ise yönetmenin 12 yıl boyunca oyuncularla ara ara buluşup bu filmi çekmiş olması. Boşanmış anne-baba hikayesi de mevcut. Bu filmi gençliğinden beri bekleyenler var inanır mısınız? Tabii 12 yıl kolay değil.

boyhood

Ne bileyim bu yaşa kadar geldim, bilgim de çok engin değil fakat 12 yıl boyunca çekimleri sürmüş bir film. Beklenti yükseliyor haliyle. Patricia Arquette ve Ethan Hawke yardımcı oyuncu ödüllerini alacak mı merak içerisindeyim. Belirtmek isterim ki Imdb puanı 8.3 kanka.

En iyi görüntü
En iyi yönetmen
En iyi yardımcı erkek oyuncu
En iyi yardımcı kadın oyuncu
En özgün senaryo
En iyi kurgu  kategorilerinde altın bibloya aday.

2. Birdman

Michael Keaton ve Edward Norton’un oynadığı kuşlu film diyebiliriz kendisine.Iñárritu ile en iyi yönetmen Oscarını kapması kesin gözü ile bakılan güzide filmimizde, zamanında bir süper kahramanı oynamış ve zamanla egosu ile çelişen birine dönüşmüş bir oyuncunun hikayesi anlatılıyor.

birdman 2

Birdman

Kimine göre filmi ayakta tutan Edward Norton, kimine göre Black Swan’ın daha sanatsal bir versiyonu, kimine göre de beğenmeyen gitsin bi köşede ağlasın dursun. Benim de bu filme karşı beklentilerim yüksek. En iyi film ve yönetmen ödüllerini alsın isterim. Imdb puanı 8.4

En iyi görüntü
En iyi yönetmen
En iyi erkek oyuncu
En iyi yardımcı erkek oyuncu
En iyi yardımcı kadın oyuncu
En özgün senaryo
En iyi sinematografi
En iyi kurgu
En iyi ses dallarında aday.

3. The Imitation Game

Hobbit’in kalplere korku salan ejderhası, çok sevgili Sherlock Holmes’ümüz, çiçeği burnunda nişanlı, yakışıklı Benedict Cumberbatch’in oynadığı film olarak biliyoruz The Imitation Game’i. Yardımcı kadın oyuncu olarak da Keira Knightley’yi es geçmemek gerek. 2. Dünya savaşı, matematikçiler, oradan kaç şuraya sığın ve kodlarla dolu bir film.

The Imitation Game

Önemli noktası ise Mr. Cumberbatch’in en iyi oyuncu Oscarını kaldıracak gözüyle bakılıyor olması. Enigmalar, kodlar, asal çarpanlar hakkında hiçbir fikrim yok ama adam iyi beyler. Imdb puanı: 8.2

En iyi görüntü
En iyi yönetmen
En iyi erkek oyuncu
En iyi yardımcı kadın oyuncu
En iyi uyarlama senaryo
En iyi kurgu dallarında göz kırpıyor. Bakalım görücez.

4. The Grand Budapest Hotel

Büyük Budapeşte oteli, meşhur konsiyerj Gustav H. ve olaylar olaylar. Birçoğumuz izledik bu filmi diye tahmin ediyorum. Ben biraz uyuklamıştım itiraf ediyorum ama filme bok atmam mümkün değil. O ne görüntüler o ne hikaye. Yok yok bu filmde arkadaş. Adrian Brody’sinden Edrawrd Norton’una, Williem Dafoe’sundan yakışıklılar kralı Jude Law’una saymakla bitiremicem. Dev emek kısacası.

the grand budapest hotel

Geceden kesin birden fazla ödülle ayrılır bana kalırsa. Imdb’den 8.1 almış, alkışlıyoruz.

En iyi görüntü
En iyi yönetmen
En özgün senaryo
En iyi kurgu
En iyi sinematografi
En iyi kostüm gibi dallarda aday. Bence en iyi sinematografiyi kapar.

5. American Sniper

Canımızın içi Clint Eastwood’un yönetmeni olduğu filmde, yıllarca süren görevler, savaş kahramanlıkları derken evine, karısı ve çocuğuna dönen bir denizcinin hikayesi var. Bradley Cooper için zaten kalpler bir farklı atıyor, bir de Sienna Miller var işin içinde. Buradan ümitliyim nedense. Sanırım Clint Eastwood’un bir etkisi var, bilemiyorum.

american sniper

En iyi görüntü
En iyi erkek oyuncu
En iyi uyarlama senaryo
En iyi kurgu
En iyi ses kategorilerinde aday. Bradley alsın bu işi galiba ya.

6. The Theory of Everything

Bu filmi o kadar çok merak ediyorum ki anlatamam. Ünlü fizikçi Stephen Hawking ve karısı arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Oyuncuları çok tanıdık tipler değil. Sonuç ne olur bilemiyorum ama merak uyandırdığı kesin. Oscar alsa da almasa da mutlaka izlemek gerek.

The Theory of Everything

En iyi görüntü
En iyi erkek oyuncu
En iyi kadın oyuncu
En iyi uyarlama senaryo dallarında aday.

7. Interstellar

Şimdi dev abartıya hazır olun: Interstellar sanırım son zamanların en iyi filmi. Hatta o kadar savunuyorum ki, sevmeyen anlamamıştır diyorum o derece. Günlerce etkisinden çıkamayıp gece yatarken sevgili düşünür gibi düşündüğüm film kendisi. İnsanlığı kurtarmak adına uzaya yollanan ve solucan delikleri ile haşır neşir olan Matthew McConaughey’in yürek burkan, heyecandan kaskatı kesen hikayesi.

interstellar

 

Oyunculuğuna bir kişi laf edecek olursa sıkıntı çıkarıcam. Zaten o aşklı meşkli filmlerinden sonra True Detective ile “vay bee adam neymiş” dedirtti. Dev oyunculuğun hakkı verilebilse diyeceğim ama aday olmaması olacak iş değil. Ya kim olacaktı yani, neyse çok uzatmayayım. Christopher Nolan Inception ve Batman gibi aşmış filmlerden sonra galiba harbiden Interstrellarla beraber uzaya çıktı.

interstellar

Şu fotoğrafı görüp de içlenmemek mümkün değil. En fantastik film hastası insan bile ağladı burada, Babam ve Oğlum halt etmiş.

En iyi prodüksiyon tasarımı
En iyi görsel efekt
En iyi ses’e aday. Çok az değil mi ama ya? Nerede en iyi erkek oyuncu, en iyi yönetmen adaylıkları? Şike var hakem efendi.

8. Gone Girl

Hiç beklemediğim gibi etkilendiğim film. Ben Affleck ve beklenmedik oyunculuğu mu yoksa David Fincher etkisi mi karar veremedim. Çok sıradan bir hikaye – adamın karısı ortadan kayboluyor, adam suçlanıyor falan. Neyse ben spoiler vermeden geçeyim buraları. Konu, gidişat gayet heyecan verici, merak uyandırıcı. Sadece sonu biraz sabunlanmış hissi uyandırıyor ama olsun o kadar. Imdb karne notunu 8.3 vermiş.

gone girl

Rosamund Pike, En iyi kadın oyuncu ödülüne aday, işte o kadar.

9.Foxcatcher

Channing Tatum ve Steve Carell’in oynadığı güreşçi filmi diyeyim yüzeysel olarak. 1988 Seul Olimipaytları’nda geçiyor hikaye. Beklenmedik oyuncuları hiç beklemedik rolde görme sürprizi hoşuma gidiyor. Çoğunluk Steve Carell’a şaşırıyor bu filmde. Adaylıklarında da çok iddialı. Pek çok kesime göre ödülleri siler süpürür gibi görünüyor, görüceğiz bakalım.

foxcatcher

En iyi yönetmen
En iyi erkek oyuncu
En iyi yardımcı erkek oyuncu
En iyi özgün senaryo
En iyi saç ve makyaj dallarında adaymış.

 

Esas filmlerin hepsinde durum böyle. Kalanları da şöyle özet geçiyorum:

En iyi film kategorisindeki diğer adaylarda Selma ve Whiplash var. Esas can alıcı nokta en iyi oyuncular bana kalırsa, dev çekişme nasıl sonuçlanacak merak içerisindeyim. Boynu bükük Leonardo Di Caprio’cuğumuz bu sene piyasada yok, yine alamadı diye üzülemeyeceğiz ama olsun.

En iyi kadın oyuncular:

Marion Cotillard, Two Days One Night
Felicity Jones, The Theory of Everything
Julianne Moore, Still Alice
Rosemund Pike, Gone Girl
Reese Witherspoon, Wild

En iyi erkek oyuncular:

Steve Carell, Foxcatcher
Bradley Cooper, American Sniper
Benedict Cumberbatch, The Imitation Game
Michael Keaton, Birdman
Eddie Redmayne, The Theory of Everything

 

22 Şubat gecesini iple çekiyorum. En sevdiğim filmler, en sevdiğim oyuncular ödülleri toplasın, evlerinin raflarına koyup tozunu alsınlar istiyorum. Ödül kısmı tamam ama işin klasikleşmiş kısmı ise kırmızı halı. O apayrı bir merak sebebi. Bakalım Hollywood ünlüleri neler giyip ağzımızı açık bırakacaklar, ne paçozluklar yapacaklar. Şu iş olsun bitsin, bir de kırmızı halılı modalı post bile yazayım. Hadi hemen 22 Şubat olsun. Malum ortamlara düşen filmleri indirip izlemeyi ihmal etmeyin, tören sonrası “Ben onu izledim, Oscar’ı hiç haketmiyor doğrusu” şeklinde uyuz uyuz hava basabilesiniz.

 

Emeyzing Blog

 
Toplam blog
: 2
: 505
Kayıt tarihi
: 28.01.15
 
 

Makyaj, güzellik, bakım, kozmetik, seyahat, film, müzik, kısacası günlük hayattan gerekli gereksi..