Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

2020 Yaz Olimpiyatları İstanbul’a gelir mi?

2020 Yaz Olimpiyatları İstanbul’a gelir mi?
 

2020 Olimpiyat Oyunları


Üç ülke, üç şehir..

Türkiye, İspanya, Japonya

İstanbul, Madrid ve Tokyo

2011 yılında yapıldı başvurular. Komite tüm incelemelerden sonra 3 aday şehirde karar kıldı.

7 Eylül 2013 günü kimin kazandığı açıklanacak.

2020 Olimpiyatları'nın düzenleneceği kentin belirleneceği toplantı Arjantin'in başkenti, Buenos Aires'te yapılıyor.

Aday şehirler hakkında olumlu tanıtımların yanında olumsuz yayınlar da yapılmakta.

Tokyo, Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki sızıntılar nedeni ile zor durumda. Ayrıca saat farkı nedeniyle Avrupa reklam verenlerinin sıcak bakmadığı belirtiliyor.

İstanbul, şike, doping skandalları, Gezi direnişi ve Suriye konularında soru işaretleri yaratıyor.

Ayrıca Başbakan Erdoğan, oyunların şimdiye kadar Türkiye'ye verilmemesini eleştirerek, şunları dile getirdi: "Londra 3 kez yaptı, Madrid 2, Tokyo 2 kez yapmışken 5 kez finale kadar gelmiş Türkiye'ye olimpiyatları vermemek adil bir yaklaşım olmuyor. Halkının büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede bugüne kadar olimpiyat düzenlenmedi. Sorarlar insana Niçin?”

Niçin? Din belirleyici bir unsur mudur? Spora böyle mi bakıyoruz?

Oysa bu yıl Akdeniz Olimpiyatları, U20 Futbol şampiyonasını yaptık.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın son günlerdeki açıklamaları sanki birilerine inat, birilerinden öç-rövanş almak şeklindedir. Aslında bu düşüncelerin sahibi bellidir.

Amaçlanan; Yapılmayanı yapmak, bir nevi “mucize” oluşturmak, bunun getirisinden nemalanmak, bu durumu oya tahvil etmektir.

10 yıldır sporda gözle görülür bir ilerleme var mı? Rekortmenler yetişti mi? Olimpiyatlarda madalya sıralamasında kaçıncı sırada kaldık?

Suat Kılıç’ın bir TV programında konu hakkında söyledikleri aşağıdadır:

“Olimpiyatlar tarihinde halkı Müslüman bir ülkeye oyunlar hiç verilmedi. İstanbul dışında halkı Müslüman olan bir ülkenin olimpiyatlar için ciddi sayılabilecek bir adaylığı söz konusu olamadı.” Komitenin din unsurunu dikkate aldığını ima etmek ters tepebilir.

“Doping Türkiye’nin onlarca yıldır mücadele etmesi gereken bir mesele; ama bu sorun halının altına süpürülmüş.”10 yıldır ülkeyi kim yönetiyor?

“Olimpiyatları alamazsak bunu gezicilere yüklemek evet elimizi rahatlatabilir; ama Türkiye demokratik bir ülke bu olaylar kontrol altına alınabilir. Bazıları var ki onları ben affetmiyorum,  siz de affetmeyin ve onları tarih de affetmesin. Gezi Parkı eylemlerine katılanlar arasında adı sanatçı, sporcu, aydın ve adı yazar olan bazı kimseler uluslararası olimpiyat çevrelerine ve uluslararası basına fotoğraflar göndererek bu ülkede olimpiyat yapılmaz propagandasını yaptılar. Günün sonunda elbette onlara çıkacak bir fatura olmalıdır.” Başarıyı sahiplen, başarısızlığı birilerine yık.

“Ben dâhil heyetin bütün üyeleri Arjantin’e özel uçakla değil,  tarifeli uçaklarla gidiyoruz, 600 kişiyle değil 200 kişiyle gidiyoruz. 3 uçak dolusu adamla deyim yerindeyse saltanat kayığı benzetmesi yaparak yansıtmak, İstanbul’a, Türkiye’ye ihanettir. Bunlar ertesi gün alamama ihtimali için yazılarını bugünden itibaren yazıp cebinde taşıyanlar.” 200 kişi az mı? Ne yapacak bu kadar insan orada?

“Bu olimpiyatları alırsak hem Türkiye’de hem dünyada çok ama çok önemli bir değişimin öncüsü olacak. 2020 Olimpiyat Oyunları AB’den çok daha büyük bir değişim vizyonunu getirecek.” Değişim vizyonu için olimpiyatların ülkende olmasını bekleme. Sen sporcunu yetiştir, o değişim kendiliğinden gelir.

“Olimpiyat adaylığı Avrupa Birliği adaylığına eşdeğerdir.”Bu sözün akıl süzgecinden geçemediğine inanıyor ve Kılıç’ın heyecanına veriyorum.

“Buenos Aires’te son sunumu Sayın Başbakanımız yapacak. Başbakan bu kadar sporcu bu kadar da olimpik harekete inanmış bir insan. O yüzden Buenos Aires’te görünmesi bile sonuç üzerinde ciddi bir tesir meydana getirecek.”Başbakan’ın neden orada olduğunu açıklama ihtiyacı hissetmek…

Özetle, 2020 olimpiyatlarını almak çok önemli çok.

Büyük maliyeti de olsa mutlaka alınmalı. Bu maliyeti kaldırabilir miyiz?

200 kişilik ekip sunum yapacak. Herhalde olimpiyat halkalarını oluşturacak ve altına “2020 Yaz Olimpiyatları İstanbul” yazacaklar.

Başbakan Erdoğan G20 sonrası hemen Arjantin’e giderek son sunumu yapacak.

Keşke FB ve BJK için CAS davasında da bu kadar sıkı çalışabilselerdi. İçeride her şeyi hallettiler, ama dışarıda ne oldu?

Tokyo ve Madrid kaç kişi ile geliyor? Başbakanları veya bakanları heyette yer alıyor mu?

Madrid’de her şey yolunda görülüyor.

Madrid sessiz, sakin bekliyor.

Madrid’de nükleer sızıntı yok, saat farkı yok, doping, şike skandalları yok.

İbre İstanbul’u gösteriyor mu?

 
Toplam blog
: 36
: 1522
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Zaman yolculuğu yapmak isterseniz, kendinizden yaşça büyük insanların deneyimlerinden yararlanın...