Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '12

 
Kategori
Bayramlar
 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepimize kutlu olsun…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepimize kutlu olsun…
 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepimize kutlu olsun…


Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir.

1979 yılının UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı olarak duyurulması üzerine, TRT tarafından dünyanın bütün çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlandı ve 1979 yılından itibaren TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği adıyla uygulamaya kondu.

Çocukken en sevdiğim zamanlar Milli Bayramlardı.

O zamanlar daha mı coşku içinde kutlanırdı acaba!

Resmi geçitler muhteşem olurdu.

Okullar resmi bayramlara günler öncesinden hazırlanırdı.

Çok güzel olurdu.

Ben sınıfın en uzun boylusu olduğum için, hep bayrağı taşımak benim işim olurdu.

Okuldan ilk çıkışta çok heyecanlanırdım. Trompet sesleri ile yol çıkışımız, öğretmenlerimizin yan taraflarımızda yürürken gözleri üzerimde olarak ilerlemeleri ne kadar farklıydı.

Sonra yerlerimizi alır beklerdik.

Vali ya da o anda kaldığımız şehrin: (Benim babam memur olduğundan biz çok dolaşırdık.)kaymakamı, üstü açık arabasında yanında mutlaka biri ile resmi geçide katılır, bizleri yani biz talabeleri, biz çocukları selamlarlardı.

Ne büyük gururdu.

Ne büyük şölendi.

Çocuk olmak güzel...

Aynı heyecanı yine yaşıyorlardır, ilerinin büyükleri, şimdinin küçükleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu vatanı emanet ettiği, Türk Milletinin evlatları…

Bayramlar çok güzeldir, resmi bayramların sevinci, heyecanı bana hep coşkulu gelir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayramı…

Bunun, bu bayramın tavrı çok farklı. Bu bayram çocuklarımıza armağan edilmiş.

Bütün makamlar çocuklara bırakır yerini ve onları dinler. Ne kadar güzeldir. Üstelik yıllardır dünya çocuklarının da bayramı olarak kabul gördüğünden, dünyanın her yerinden çocuklar ülkemize gelirler. Evlerimize misafir olurlar. Meclise giderler, Başbakana ve Cumhurbaşkanına gider, makamlarına kurulurlar.

Bizim bayramlarımız çok güzel olur.

Dünyanın hiçbir yerinde çocuklara bayram hediye edilmemiştir.

Dünyanın hiçbir yerinde; dünya çocuklarına böylesine görkemli bir bayram hediye edilmemiştir.

Dünyanın hiçbir yerinde çocuklara bu kadar değer verilmemiştir.

Bizler her zaman özelizdir…

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu.

1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Hâkimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken,

Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.

Günümüzde bayrama bir çok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

&

23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti o günü Çocuk Bayramı olarak

şöyle duyurmuştur:

“Millet Meclisimizle millî devletimizin Ankara'da ilk teşkile günü olan Millî bayram Cemiyetimizce çocuk günü olarak tesbii edilmiştir. Bize yeni bir vatan veyeni bir tarih yaratıp bırakan mübarek şehitlerle fedakâr gazilerin yavruları fakir ve ıstırabın evladları ve nihayet alelıtlak bütün muhtac-ı himaye-i vatan çocukları namına milletin şevkatli ve alicenab hissiyatına müracaat ediyoruz. Kadın, erkek, genç, ihtiyar hatta vakti ve hali müsait çocuklardan mini mini vatandaşlar için yardım bekliyoruz. Her sayfası başka bir şan ve muvaffakiyetle temevvüç eden milletimizin, yarın azami derecede muavenet göstermekle beraber, çocuk gününün layıkı veçhiyle neşeli ve parlak geçirilmesi için aynı derecede alaka ve müzaheret göstereceğinden emin olan Himaye-i Etfal Cemiyeti, şimdiden arz-ı şükran eder…”

Bu tarihten itibaren bu üç kavram, aynı gün üzerinde birleşecek ve çocuk bayramı olma konusunda bir kanunla belirlenmişlik olmaksızın kutlanmaya başlanacaktır.

Cemiyeti buna iten neden ise cemiyetin yetim çocukları için gelir kaydetme anlayışıdır.

Böylece çocuk bayramı ortaya çıkmıştır.

Çocuk bayramı adı daha resmiyet kazanmamış olsa da, bundan sonra 23 Nisan "Millî Hâkimiyet Bayramı"nın yanı sıra "Çocuk Bayramı" olarak da kutlanacaktı.

1927'de ilk kez kutlanan çocuk bayramı, başta kaynak oluşturma olmak üzere, çocuklara neşeli bir gün geçirtmeyi hedeflerinde bulunduruyordu.

23 Nisan 1927'deki ilk bayram Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa himayesinde gerçekleştirilmiş, etkinlikler için Atatürk arabalarından birini çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu'nun konser vermesini sağlamıştır.

O yıl cemiyetin Ankaradaki binalarından birine Çocuk Sarayı adı verilmiş ve burada düzenlenen çocuk balosuna İsmet (İnönü) Bey'in çocukları da katılmıştır.

1929'da çocuklara ilgi daha da artmış ve o yıl ve daha sonraki yıllarda 23–30 Nisan haftası "çocuk haftası" olarak kutlanmıştır.

Daha sonraları, 70'li yıllara kadar ulusal boyutta ünlenerek ve katılımı artırarak ilerleyen 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına 1975'te Türkiye Radyo Televizyon Kurumuda katılmış ve bir hafta çocuk programları yayımlamıştır.

978'de Meclis Başkanlığı'nın izniyle meclisteki törenlere çocukların da katılması sağlandı.

1979'da bu uygulama Ankarailkokullarından gelen çocuklarla düzenli olarak başlatıldı, 1980'de de bütün illerden gelen çocuklarla "Çocuk Parlamentosu" oluşturuldu.

1979 yılının UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı olarak duyurulması üzerine, TRT tarafından dünyanın bütün çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlandı ve 1979 yılından itibaren TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği adıyla uygulamaya kondu.

Bayramın en son şeklini alışı ise 1981'de gerçekleşmiştir.

Darbe döneminde Milli Güvenlik Konseyi bayramlar ve tatillerle ilgili kanunda yaptığı değişiklikle o güne kadar kanunen adı konmamış bir şekilde kutlanan bayrama

"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını vermiştir.

Ayrıca 23 Nisan günü Türkiye'de resmî tatil günüdür.

İlköğretim öğrencilerine 24 Nisan günü de tatildir.

 

 

Nazan şara Şatana

http://twitter.com/#!/nazansarasatana

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....