Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '13

 
Kategori
Bayramlar
 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun
 

Mustafa Kemal Atatürk ve Bayrağımız


Cumhuriyet’in 90. Yıldönümü kutlu olsun. Cumhuriyet 1923 yılının 29 Ekim günü Meclis’te oybirliği ile saat 20.40’ta kabul edilmiş.

Ben memur bir ailenin çocuğuyum. Babam emniyet teşkilatına gönül verenlerindendi.  O muhteşem bir polisti. Çok çalışırdı, gözünü budaktan esirgemeyenlerdendi. İyi bir dedektifti. Onun için mesleği çok önemli.

Zaman zaman işi ailesinin bile önüne geçerdi.

O Vatan sever biriydi. O tam bir Cumhuriyet adamıydı. Uzun gecelerde bizlere Cumhuriyet’i anlatırdı. Uzun gecelerde bizlere Atatürk’ü anlatırdı.

O ciddi bir Atatürk severdi. Tarihe olan sevdamı o bana aşılamıştı. Tarihi severdi, anlatmayı severdi, öğretmeyi severdi.

Bayramları severdi. Milli bayramları da dini bayramları da severdi. Her bayramın gerektirdiği ne ise onu yapar ve bizlere yaptırırdı. Milli bayramlar bizim evimizde tam bir bayram içinde kutlanırdı. Okulda olduğumuz zamanlarda ve olmadığımız zamanlarda bile tören yerlerinde olurduk. Askerler geçerken babamın ağladığını ve onun haricinde de hiç ağlamadığını bilirim.

O askerlerimizden gururlanırdı.

O hürriyetten gururlanırdı. O demokrasiden gururlanırdı. Benim babam dini bayramlarda olduğu gibi resmi bayramlarda da sabahları elini öpmemizi isterdi.

Hürriyet içinde yaşıyorsunuz daha ne olsun.

Dua okumalıyız, şükretmeliyiz derdi. Bizlere o milli bayramın ne olduğunu, nasıl olduğunu, neden olduğunu anlatırdı. Bizleri dinlemeyi severdi. Bir anlamda neleri bilip neleri bilmediğimizi geçen yıllarla birlikte neleri bilgi dağarcağımızda biriktirdiğimizi kontrol ederdi. Başka ülkelerdeki idarelerden de söz ederdi. Bu vatanın değerinden de… Bu toprakların kıytemitnden de…

Kurtuluş savaşında kimlerin nasıl savaştığını akıtılan şehit kanlarını, Fevzi Çakmak’ı, Kazım Karabekir’i, İsmet İnönü’yü ve elbette Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatırdı.

Bizler Cumhuriyet Bayramını kutlarız. Bizler bu bayramın nasıl ve neden kutlandığını biliriz.

Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun. 29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir.

Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır. 2 Şubat 1925’te, Hariciye Vekâleti’nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir.

Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan’da karara bağlanmıştır. 19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925’ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır. (alıntı)

 

 

 

Nazan Şara Şatana

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....