Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

3 dakikada ev yapımı hardal

3 dakikada ev yapımı hardal
 

Hardal tozunu bütün aktarlarda kolayca bulabilirsiniz.


Evde yapılan hardallar, öyle hazır satılanlara pek benzemez. Hatta hiç benzemez. Bir kere rengi daha koyu, tadı da ciddi acı ve keskindir. Hani yanılıp da, etinizin üstüne reçel gibi sürüp yerseniz, korkmayın!.. Bütün solunum yollarınız mis gibi açılır. Mayonez, ketçap ikilisinin en yakın arkadaşı hardalı, ilk defa 1720’lerde Londra’da yaşayan bayan Clements’in hazırlamış. Ben de hazırladığım hardalın o hardalla hemen hemen aynı tatta olduğunu düşünüyorum. Niye mi? O zamanlar daha E... bilmem kaç numaralı katkı malzemeleri hayatımıza girmediği için. Ben de katkı malzemesi kullanmadığıma göre hazırladığımız hardalın tadı aynı olmalı. Şimdi hazırlaması sadece 2-3 dakika süren, hayatınızda yediğiniz en güzel ve keskin tatta ki, hardalı hazırlamak üzere doğru mutfaklara. Pardon önce en yakın aktara... Hardal tozunuzu alırken, sarı teneke kutularda satılanları tercih edin. Sadece 50 gram en fazla 100 gram alın. Bekledikçe, acısı ve aroması hafiflemeye başladığı için az miktarda yapıp taze taze tüketmenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

    50 gram hardal tozu, 1/2 veya 1 çay bardağı ılık su, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı limon suyu (limon yerine sirkede kullanılabilir)

Hazırlanışı:

    Hardal tozunu cam kaseye alın, içine ılık suyun yarısını ilave edip iyice çırpın. Uygun kıvamı bulmak için suyun tamamını değil, önce yarısını, sonra kalanını da ekleyebilirsiniz. Limon suyu ve zeytinyağını da ilave edip tekrar karıştırın. Bozadan biraz daha kalınca, bıçakla alınacak kıvamda olmalı. Biraz da zevkinize göre ayarlamaya çalışın. Daha akıcı bir kıvam isterseniz, biraz daha ılık su ilave edin.
    Hardalınız artık hazır. Küçük bir cam kavanoza aktarıp, buzdolabına kaldırın. Aynı gün tüketebilirsiniz, bir gün dinlenirse lezzeti daha iyi oturur. İçine bir-iki çay kaşığı toz şeker ve ½ çay kaşığı tuz ilavesi ile tadını çeşnilendirebilirsiniz. Biz tadını sert sevdiğimiz için (neticede hardal yapıyoruz reçel değil), verdiğim tarifi birebir yapıyorum, tarif dışında başka malzeme eklemiyorum.

Dikkat edelim!

    Uzun süre bekleyince biraz katılaşabilir, ılık su (ya da yarı yarıya su ve zeytinyağı) ilave ederek biraz daha inceltebilirsiniz. İçine ilave edilen zeytinyağı kurumasını önler, ipeksi bir doku verir. İsterseniz 1-2 kaşık daha ilave edebilirsiniz. Tamamiyle damak tadınıza göre göz kararı yapılacak bir ekleme.
    Ev yapımı hardal, kahverengimsi renkte olur, kullanılan limon suyu hardalın rengini açar, daha açık bir renk almasını sağlar. Tarife göre hazırladıktan sonra, kendi zevkinize göre daha akıcı, ya da daha tatlı yani nasıl seviyorsanız o şekilde yapabilirsiniz. Hardal seven arkadaşlarınıza hazırlayıp, şık kavanozlar içinde hediye edin. Bayılırlar...

Hardalın faydaları:

    Sofrada kullanılan hardal, hazmı kolaylaştırır, kabız olmayı önler. Bronşit ve zatürreeden doğan şikayetlere iyi gelir.
    Beyne veya akciğerlere kan hücum etmesi hallerinde faydalıdır. İç organlarda biriken kanı dışarı çeker.

Ev yapımı diğer tarifler için: http://www.dokuzuncubulut.com

 
Toplam blog
: 55
: 2883
Kayıt tarihi
: 22.07.08
 
 

Uzun ve yorucu bir iş hayatı ile birlikte çok şeker iki evlat büyüttükten sonra, evde oturma hakkımı..