Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

3 Generalin Görevden Alınması, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?

3 Generalin Görevden Alınması, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?
 


3 generalin, İçişleri ve Milli Savunma Bakanları’nca görevden alınmaları, önemli bir gelişmeydi. Çünkü Hükümet/lerin askere, ara dönemler dışında dokunması, olağan değildi.

O ara dönemlerde “güç”ün kimde olduğunu, bilmem, söylemeye gerek var mı?

3 generalin görevden alınması, Cumhuriyet tarihinde bir “ilk” olarak adlandırıldı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu; Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nu görevden aldı.

Görevden almaya muhalefetten, önce CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’dan tepki geldi:

"İntikam; bu da darbe, bu da sivil darbe.”

Anadol’un tepkisini, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’inki izledi.

Vural,
"Darısı inşallah yolsuzluğa bulaşmış belediye başkanları ve bürokratlarına" şeklinde değerlendirdi. “Bu yetkiyi kullanmamıştır, neden şimdi kullanmıştır?" diye sordu.


Dün Star gazetesi, açığa alınmayı, “Bakan emriyle açığa alındı” başlığıyla okurlarına şöyle duyurmuştu:

“YAŞ’ta ‘sivil veto’ nedeniyle alamadığı terfiyi, AYİM’de almaya çalışan Balyoz sanığı Jandarma Tümamiral Halil Helvacıoğlu, İçişleri Bakanı Atalay tarafından açığa alındı. Atalay, TSK Persosnel Kanunu’nun 65. maddesini ilk kez işletti.”

3 generalin görevden alınması, bufgünkü gazetelerin ilk sayfalarında yer aldı.

Görevden alınmayı, gazetelerden Bugün (Üç general açığa alındı), Hürriyet (General bombası), Sözcü (Hukuk bahane paşaları yemek şahane), Star (Her memur gibi görevden aldık), Türkiye (Üç general bakan emriyle açığa alındı), Vatan (Siperden açığa), başlık üstünden verdiler.

Gazetelerden Birgün (3 general açığa alındı), Evrensel (3 general açığa alındı), Milli Gazete (Erken terhis), Posta (Tarihe geçen ceza), Radikal (Generallerin umudu yargı) ise, açığa alınmayı ilk sayfada haberleştirdiler.

Açığa alınmayı başlığa taşıyan gazeteler:

Üç general açığa alındı (Cumhuriyet)

(Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu, İçişleri Bakanı Atalay, Tuğamiral Gürbüz Kaya ve Abdullah Gavremoğlu da Milli Savunma Bakanı Gönül tarafından 22 Kasım’da görevlerinden alındı. Balyoz sanıkları arasında yer alan üç komutan, YAŞ’ta terfilerinin onanmaması nedeniyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtıkları davayı kazanmıştı.

AYİM, Kurban Bayramı tatili öncesi davayı sonuçlandırarak “Generallerin terfi ettirilmeme gerekçeleri uygun değildir” sonucuna vardı. Ancak hükümet, kararı uygulamak yerine üç generali görevden aldı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşanan uygulamaya karşı üç komutan AYİM’e başvurarak açığa alınma kararına itiraz etti)


Emret komutanım! (Güneş)

(Cumhuriyet tarihinde ilk defa 3 general 2 bakan tarafından açığa alındı. Muhalefet sert tepki gösterirken askerler “Bakanların takdiri” dedi)

Bakanlar açığa aldı paşalar yargıya gitti (Haber Türk)

(Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Balyoz sanığı 3 general, İçişleri ve Savunma bakanları tarafından açığa alındı. Erdoğan “Bakanlar yetki kullandı” dedi)

Üç generale balyoz kızağı (Milliyet)

(Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. Hükümet YAŞ’ta terfileri yapılmayınca Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvuran iki tümgeneral ile bir tuğamirali açığa aldı)

Neler oluyor (Ortadoğu)

(Son YAŞ toplantılarında Balyoz soruşturmasında sanık oldukları gerekçesiyle terfi ettirilmeyen 2 tümgeneral ve bir tuğamiral açığa alındı. Her şeyin yasalar çerçevesinde olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan”Bakanlar yetkilerini kullandı” dedi.

Askeri vesayet açığa alındı (Taraf)

(Hükümet, Balyoz Davası’nda sanık oldukları için terfi etmeyince Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne giden iki tümgeneralle bir tuğamirali açığa aldı)

Üç general açığa alındı (Yeni Asya)

(Balyoz davasında yargılanan generaller, İçişleri ve Savunma Bakanlarınca görevden alındı)

Bu kez YAŞ değil bakan kararıyla (Yeni Şafak)

(Normalleşme sürecinde bir ilk yaşandı. İsimleri Balyoz Darbe Planı’na karıştığı için YAŞ’ta alamadıkları terfiyi AYİM’e taşıyan üç generale, hükümet vize vermedi. Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu, Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu açığa alındı)

TSK’ya soğuk duş
(Yeniçağ)

(AKP iktidarı YAŞ’ta terfi ettirmedi 3 generali açığa aldı. En sert tepki CHP’den geldi: İntikam; bu sivil darbe)

Balyoz sağını üç general açığa alındı
(Zaman)

(Hükümet, YAŞ toplantısında terfi ettirilmeyen Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun görevlerine son verdi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararıyla rütbeleri yükseltilmek istenen Balyoz sanığı bu üç generalin açığa alınmasını TSK da normal karşıladı: “Bakanlar takdir haklarını kullanmıştır.”)

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..