Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '09

 
Kategori
Özel Günler
 

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü
 

3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ KUTLU OLSUN..


3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kUTLU OLSUN..

Özgürlük Evi'nin raporuna göre, Türkiye, dünyadaki basının kısmen özgür olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Bugün Dünya Basın Özgürlüğü günü...

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sivil toplum kuruluşu Özgürlük Evi'nin raporuna göre, Türkiye, dünyadaki basının kısmen özgür olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Basın özgürlüğü açısından 2009 yılında kaygı verici gelişmeler yaşandığını belirten Özgürlük Evi'ne göre, demokrasinin yerleştiği ülkelerde bile, medya tehditlere maruz kalabiliyor.

İsrail, İtalya ve Tayvan da, bu yıl önceki yıllara göre basın özgürlüğünün kısmen özgür olduğu ülkeler arasında yer aldı.

Rapora göre, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 17'si, basının özgür olduğu ülkelerde yaşıyor.

Dünyadaki 195 ülkeden, 64'ünde basın özgürlüğü yok. 61 ülkede, basın kısmen özgür.

70 ülkede ise, basın özgür şekilde faaliyet gösteriyor.

Basın Özgürlüğü açısından en iyi puana sahip üç ülke, İzlanda, Finlandiya ve Norveç.

En kötü durumdaki ülkelerse Kuzey Kore, Libya, Eritre, Küba ve Türkmenistan. Avrupa kıtasındaki 25 ülkeden 23'ü özgür basına sahip.

Avrupa'da kısmen basın özgürlüğü bulunan iki ülke ise, İtalya ve Türkiye.

Özgürlük Evi'nin raporuna göre, Türkiye, dünyada basın özgürlüğünde, Arnavutluk, Tanzanya ve Komor Adalarıyla birlikte 101'inci sırayı paylaşıyor.

Anlaşılan, daha katetmemiz gereken çok yol var..

Aşamamız gereken bir sürü engel..

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinden (TGC), yapılan açıklamada, gazetecilere yöneltilen haksız suçlamaların, hedef göstermelerin ve boykot çağrılarının son bir yıla damgasını vuran olumsuz girişimler olduğunu belirtildi.

Yazılı açıklamada, ''3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü''nün bu yıl da geçen yıllardan farklı olmayan bir ortamda kutlanmasından rahatsızlık duyulduğu ifade edildi.

Basın özgürlüğünün sadece gazeteciler için değil, bilgilenme ve gerçekleri öğrenme haklarını kullanabilmeleri açısından halk için de vazgeçilmez özgürlüklerin başında yer aldığına işaret edilen açıklamada, ancak Türkiye'de bu hakkın uluslararası anlamda var olduğunu söylemenin olanaksız olduğu savunuldu.

Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde tanımlanan ifade özgürlüğünün, ''resmi makamların müdahalesi olmadan kullanılması gerektiği'' şeklinde belirtildiği kaydedilerek, Türkiye'nin bu eksikliği yaşayan ülkeler arasında bulunmasının da dikkat çekici olduğu ifade edildi.

Anayasa'nın değiştirilmesi için yürütülen hazırlıklarda ve tartışmalarda, ''kişi hürriyeti ve güvenliği, özel hayatın gizliliği ve korunması, haberleşme hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, basın hürriyeti, radyo ve televizyon kuruluşları'' başlıkları taşıyan maddelerin gündeme getirilmemiş olmasının düşündürücü olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Basın çalışanlarının ve özellikle yayın organlarının varlık nedeni olan haberin hazırlayıcıları olan muhabir, foto muhabiri, kameraman meslektaşlarımızın kimlik, kişilik ve sendikal örgütlenme sorunlarının çözümü için yetkililerce girişimde bulunulmuyor olması da, ifade özgürlüğünün önündeki yasal engeller kadar önemli bir engelin var olması sonucunu yaratmaktadır.

Gazetecilere yöneltilen haksız suçlamalar, hedef göstermeler ve boykot çağrıları, son bir yıla damgasını vuran olumsuz girişimler olarak belleklerde yer etmiştir. Gelişmiş demokrasilerde düşünceyi ifade özgürlüğü algılamasının ülkemizde de yerleşmesi dileklerimizi bir kez daha dile getirirken, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ndeki kurallara uygun yayınların yaygınlaşması beklentilerimizi de anımsatırız.''

Bu özel ve anlamlı günde;

Tüm Basın mensuplarımıza ;

Düşüncelerini, yaşananlan olayları, gerçekleri ÖZGÜRCE ifade edebilecekleri,

ne olursa olsun kısıtlanmayacakları,

medeni ülkeler seviyesinde ve onlarında daha üstünde değerlerinin bilineceği

daha güzel bir TÜRKİYE,

daha güzel günler diliyorum..

Basın;

Bizlerin,

Olayların,

Dünya'nın,

İnsanlığın,

Gerçeklerin

aynası olmalı...

Basın görevlileri ve Basın Organları ''özgür olmalı, tarafsız olmalı''..

Basın bizlerin de sesi olmalı..

Türkiye'nin Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında yeri diğer medeni ülkeler arasında ve çok daha üst sıralarda olmalı..

B A S I N ; susturulmamalı, kısıtlanmamalı ..

selma er..

 
Toplam blog
: 90
: 2676
Kayıt tarihi
: 30.01.09
 
 

Merhaba, Marmara Ünivesitesi İşletme Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum..