Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '09

 
Kategori
Teknoloji
 

3 Milyon Euro bütçeli ReDSeeDS Ar-Ge başarı öyküsü

Requirements Driven Software Development System (ReDSeeDS) Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen bir Ar-Ge projesi. Avrupanın Bilgi Teknolojileri alanında önde gelen ticari ve akademik kurumlarının ortaklığı ile 3 yıllık bir süreç sonunda Kasım 2009’da başarıyla gerçekleştirildi. Ortaklar arasında Türkiye ve Türkiyenin önde gelen yazılım şirketi Cybersoft’da yer aldı.

Yazılım geliştirme endüstrisinde gereksinimler uygulama alanına (Application Domain) ve iş alanına (Business Domain) göre değişiklikler göstermektedirler. Değişikliklerin takip edilmesi ve geçmiş projelerdeki bilginin tekrar kullanımı konularında sorunlar yaşanmaktadır. Bu alanda gereksinimlerin tanımlanması ve geliştirilmiş uygun çözümlerin yeni çözümler üzerinde tekrar kullanılabilmesi yönünde genel olarak kabul görmüş ve kullanımı kolay mekanizmalar bulunmamaktadır.

ReDSeeDS Framework tekrar kullanım kütüphaneleri ve destek araçları içeriyor. Gereksinimlerin belirtilmesi ve tekrar kullanılabilmesi için ortak bir belirtim dili RSL (Requirements Specification Language) oluşturuldu. Genel haliyle tekrar kullanım yaklaşımı durum temellidir. Tekrar kullanılabilir durum yazılım geliştirme teknik çıktılarının (modeller ve kod) tamamından oluşmaktadır.

Yeni bir uygulama geliştirirken analiz sonucunda ortaya çıkan gereksinimler geçmiş projelerdeki çözümlerin gereksinimleri ile karşılaştırılır. Domain ve gereksinim olarak benzerlik ölçümü yapılır. En benzer çözüm tekrar kullanım için ele alınabilir. Böylece zamandan, iş gücünden ve diğer maliyet unsurlarından tasarruf sağlanmış olacaktır.

www.redseeds.eu

 
Toplam blog
: 177
: 1692
Kayıt tarihi
: 02.11.07
 
 

İlk,Orta ve Lise öğrenimi TED Kolejinde yaptı. Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitiminden sonra E..