Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

5. disiplin

5. disiplin
 

5. disiplin /anlama ve yapma yolu!

Öğrenen organizasyona dönüşebilmek için 5 disiplini öğrenmemiz bu 5 disiplini bir arada uygulayabiliyor olmamız, 5 anlama ve yapma yolunda ustalaşmamız gerekir. Herkes için alışkanlık yapmasını dilediğim her konuda, birlikte kullanma pratiğini geliştirmeye amaçladığımız bu 5 disiplin /anlam ve yapma yolu..dur.

Anlamak ve anlaşılır olmak çabası.
İkna etmek ve ikna olmaya hazır olmak çabası.
Her zaman diyalog içinde kalma çabası.
Farklılıklarımıza saygı duymak ve bunu her zaman her durumda zenginliğimiz olarak görmek.
Farklı alanlarda bilgi sahibi olmayı bir avantaj olarak görmek gibi olumluluklarımızı geliştirme bilincinde olmak bu süreçte alışkanlık kazanmaya çalışacağımız yeni zihinsel modellerimiz olmalı..

Disiplinlerimiz/ anlama ve yapma/uygulama yolumuz

I.disiplinimiz anlama ve yapma/uygulama yolumuz: SİSTEM DÜŞÜNCESİ, bize bütünün, parçalarının toplamından her zaman daha fazla bir şey olduğunu sürekli hatırda tutmamızı söylüyor.. Birlikte daha güçlüyüz her şey için..birlikte başarma imkanımız daha fazla. Biz dünyanın bir parçasıyız, olanı bu bütünlük içinde görmeliyiz. Sistem düşüncesi 5. disiplindir. Potansiyelini gerçekleştirebilmek için paylaşılan bir vizyon oluşturma, zihni modeller, takım halinde öğrenme ve kişisel ustalık disiplinlerine ihtiyaç duyar. Yani diğer 4 disiplin içinde geçerli olduğu gibi beşimiz olmadan asla..

II.disiplinimiz anlama ve yapma/uygulama yolumuz: PAYLAŞILAN VİZYON, oluşturma uzun dönem bağlanmayı teşvik eder. Gönüllülük birlikte amaca ulaşmak için en verimli enerjileri ortaya çıkarır.

III.disiplinimiz anlama ve yapma/uygulama yolumuz: ZİHNİ MODELLER, bizim dünyaya şimdi (şu an/bugün/şu saniye /gerçek zaman) bakış yollarımızdaki yetersizlikleri ortaya çıkarabilmemiz için gerekli açıklıkları sağlar.

IV.disiplinimiz anlama ve yapma/uygulama yolumuz: TAKIM HALİNDE ÖĞRENME, insan gruplarının bireysel perspektiflerinin ötesinde yatan büyük resmi görebilme becerilerini geliştirir.

V.disiplinimiz anlama ve yapma/uygulama yolumuz: KİŞİSEL HAKİMİYET/ USTALIK, ise eylemlerimizin dünyayı nasıl etkilediğini sürekli olarak öğrenmeye yönelik kişisel dürtümüzü (motivasyon) yönlendirir. Kişisel hakimiyet olmadan insanlar tepkici zihniyete o kadar kapılır ki (problemleri bir başkası yaratıyor) o zaman sistem perspektifi tarafından derinden tehdit edilirler.

5 öğrenme disiplini bir araya gelince öğrenen organizasyonu yaratmayacak daha çok yeni bir deneyim ve ilerleme dalgası başlatacaktır.

Kaynak:peter senge 5. disiplin YKB yn.1991
Öğrenen Organizasyon Gönüllüleri
kolaylaştırıcı -1
Salih erdağı

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..