Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

50. Antalya Altın Portakal Film Festivali

50. Antalya Altın Portakal Film Festivali
 

 

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 4 Ekim'de başlıyor.

Bu yıl 04-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Altın Portakal Film Festivali, Türkiye’nin en önemli ve en köklü film festivali.

Antalya Altın Portakal Festivali aynı zamanda, 85'incisi düzenlenen Oscar, 70'incisi düzenlenen Venedik, 66'ncı kez düzenlenen Cannes, 63'üncüsü düzenlenen Berlin Film Festivali gibi dünyanın en eski film festivallerinden.

 

Bu yıl jüri başkanlığını Türkan Şoray’ın yaptığı  Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması dalında, yarışmaya hak kazanan 10 film şöyle sıralanıyor:

 

Cennetten Kovulmak(Ferit Karahan)/ Kısa Film(Ali Kemal Çınar)/ Kutsal Bir Gün(Serdar Temizkan)/ Kusursuzlar(Ramin Matin)/ Mavi Dalga(Zeynep Dadak- Merve Kayan) / Mavi Ring(Ömer Leventoğlu)/ Meryem(Atalay Taşdiken)/ Sev Beni (Mehmet Bahadır Er, Maryna Er Gorbach)/ Uvertür(Alpgiray M. Uğurlu)/ Uzun Yol(Nihat Seven)

 

Festival kapsamında bu yıl Ulusal Kısa Film yarışmasında 20 film, Ulusal Belgesel Film dalında 15 film yarışacak.

 

Diğer taraftan, festival kapsamında bu yıl beşincisi yapılan Halkın Portakalı Kısa Film Yarışması'nda yer alan grupların çektikleri 15  film, "Halkın Portakalı" ödülü için yarışacak.

Jürisine bu yıl ilk kez, bir Türk yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun başkanlık ettiği Uluslararası Uzun Metrajlı Film dalında 10 film yarışacak.

Çok sayıda özel ödülün de verileceği festivalin 50. Yılında, Altın Portakalı kazanan yapımlara 700 bin liraya yakın para ödülü dağıtılacak.

Ayrıca Festival boyunca, genç ve deneyimli yönetmenlerin 2013 yılında yaptıkları filmler, "Ulusal Özel Gösterimler" adı altında sinemaseverlerle buluşacak. 

Bu filmler şunlar: 

Süllü Veli Arpaç-Tayfun Tunga Yoylu’nun(Belik)/ Gökhan Horzum’un(Arkadaşlar Arasında)/ Atıl İnaç’ın (Daire)/ Faysal Soysal’ın(Üç Yol)/ Serdar Bardakçı’nın(Her Şey Yolunda)/ Serdar Gözelekli’nin(İnanç Odası)/ Onur Ünlü’nün(Sen Aydınlatırsın Geceyi)Semir Aslanyürek’in(Lal)Biket İlhan’ın(Yarım Kalan Mucize)

 

Antalyalılar şehir merkezinde ve ilçelerinde 50. Yıl için kurulan açık hava sinemalarında Türk sinemasının unutulmayan filmlerini ücretsiz olarak izleme şansı da bulacaklar.

Sinema dışında diğer kültür ve sanat etkinliklerine de yer verilen festivalde 10 da sergi açılacak.

Ayrıca“Saldırıya Uğrayan Sanat” gündemiyle yapılacak panel ve söyleşilerde önemli konuklar bulunacak.

50. Altın Portakal için bu yıl bir ilk gerçekleşecek. Cahit Berkay’ın bestelediği, Metin Üstündağ’ın sözlerini yazdığı “Bir Filmdir Ömrümüz” adlı  parça, kırmızı halıdan törenlere, kortejden etkinlik alanlarına kadar pek çok noktada festivalin simgesi haline gelecek.

Ayrıca  Festivalin 50'nci yılına özel tasarlanan ve hazırlanan 5.5 metrelik toprak küpün üzerine, festivalin 50 yılında  ödül alan tüm sanatçıların isimleri yazılacak.

Türk sinemasının emektarı, Altın Portakal’ın yaşam boyu onur ödüllü sanatçısı, sinema ve tiyatro oyuncusu Tuncel KURTİZ’in vakitsiz ölümü üzerine  Lara Beach’te devam eden ve Türk sinemasının unutulmaz isimlerinin büstünün yer aldığı Kum-Heykel sergisine Kurtiz’in büstü de eklenecek.

50. Altın Portakal’dan başka bir haber ise Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ödül objesi Venüs Heykelciğinin çoğaltılarak satışına başlanması.İlk kez Antalya Ekspo Center ve Cam Piramit'te görücüye çıkan Altın Portakal Heykelciği 49 TL, Venüslü anahtarlık da 10 TL'den satışa çıkacak.

 

***Ayrıntılı bilgi ve yeni eklenen proğramlar için: http://www.altinportakal.org.tr/

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 
Toplam blog
: 247
: 1493
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

Antalya ve Akdeniz aşığı bir öğretmenim. Bol bol okurum, blog yazarım, şiir yazarım. Yazdıkça ve ..