Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '15

 
Kategori
Siyaset
 

7 Haziran tepki seçimi

7 Haziran tepki seçimi
 

7 Haziran Genel Seçimlerinin geride bıraktık. Ülke olarak önemli bir sınavı daha verdik, veriyoruz. Bundan sonra ne olacak koalisyon hükümetimi kurulacak? Azınlık Hükümeti mi? Erken Seçim mi olacak?

7 Haziran 2015 Seçimleri Türkiye tarihi için büyük bir önem taşıyor. 13 Yıllık bir süre zarfında tek başına iktidar olan AK Parti, 7 Haziran seçimleri sonrasında koalisyon söylentilerini konuşur oldu. 7 Haziran seçimlerinin ‘Türkiye tarihi’ için bir öneme sahip olmasını sağlayan sadece bu olmadı tabi ki…

Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin seçim barajını %13,1 ile aşması ve bunun sonuncunda AK Parti’nin 69 Milletvekilini meclisten kaybetmesi oldu. Şuan farklı senaryolar gündemde Koalisyon, herhangi bir partiden belli sayıda milletvekili desteği alınıp, azınlık hükümeti kurulması ya da erken seçim kararı alınarak tekrar seçime gidilmesi seçenekler arasında yerini alıyor.

Tüm bunların yanı sıra CNN Türk için IPSOS araştırma şirketinin hazırladığı anket çok önemli bir tutuyor.  50 Maddelik anketin can alıcı noktası ise Seçmenlere sorulan “Bu seçim sonuçlarını görseydiniz. Hangi partiye oy verirdiniz?” sorusu oluyor. Bu soruya CHP Seçmeninin %4’ü, MHP Seçmeninin %22’si, HDP seçmenin %4’ü AK Parti’ye oy verirdim. Şeklinde cevaplıyor.  Yani 7 Haziran seçimlerinde oy kullanan seçmenlerin önemli bir kısmı şuan ki ortaya çıkan tablodan hoşnut değil.

Bunu aynı araştırma şirketinin seçmene yönelik “Erken Seçim olursa oy tercihiniz değişir mi aynı mı kalır?” Sorusundan anlıyoruz. Sorunun cevabı; AK Parti seçmeninin %5’i, MHP Seçmeninin  %27’si, CHP seçmeninin %11’i, HDP Seçmeninin %8’i değişir diyerek cevaplıyor.

“Bu seçim sonuçlarını görseydiniz ve bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirdiniz?” şeklindeki soruyu ankete katılan kişilere yönelten araştırma şirketi aldığı cevaplardan çıkan sonuç ise %45 AK Parti, %25 CHP, %14 MHP, %12 HDP oluyor.

Gelelim bu seçimlerin Türkiye tarihi için ne derece öneme sahip olduğuna; 13 Yılda Türkiye istikrarlı gidişatın artık standart bir hal aldığını -heyecan arayışını- gördü. Bunu bir hevese kapılıp çeşitli nedenlerden dolayı (İç ve dış) artık değişmesi gerektiğini düşündü ve HDP üzerinden bunu gerçekleştirdi. 7 Haziran seçimleri bir tepki seçimi oldu. Halk seçim sonrası ortaya çıkan bu tabloyu beklemiyordu. Koalisyon söylentileri bile piyasalarda olumsuz etki yaratırken mevcut hal içerisinde bir koalisyonun oluşmasını etkileri daha yıkıcı olacaktır. Bu nedenle AK Parti prosedür gereği koalisyon arayışı içinde olacak fakat ileriye dönük olarak erken seçim beklentisine girmiş halkın sesine kulak vereceğini düşünüyorum. Yaşayarak göreceğiz…  


@SAMETSERBEST

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..