Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

14 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

8 yılda Türkiye 31 milyar dolar satıldı

8 yılda Türkiye 31 milyar dolar satıldı
 

Resim: Alıntı


AKP hükümetinin son 8 yılda kamu kuruluşlarını ‘babalar gibi’ sattığı bir kez daha ortaya çıktı. 8 yıl sonunda özelleştirmeden elde edilen gelir 32 milyar dolara dayandı.

AKP hükümeti döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelerden elde edilen gelir 31 milyar 603 milyon 630 bin 785 ABD doları olarak gerçekleşirken, özelleştirilen kuruluşlarda çalışan işçilerin hakları da ellerinden alındı. AKP Hükümeti, 8 yılda 57 kuruluşta bulunan kamu hisseleri ve 51 işletmede hisse/varlık satış/devir yoluyla özelleştirme gerçekleştirdi. Özelleştirme uygulamaları kapsamında toplam 31 milyar 603 milyon 630 bin 785 ABD doları tahsil edildi.

AKP'nin 8 yıllık özelleştirme bilançosunu CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür'ün soru önergesine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in verdiği yanıt ortaya çıkardı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2002 ile 31 Mayıs 2010 tarihleri arasındaki dönemde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından gerçekleştirilen uygulamalar çerçevesinde, 57 kuruluşta bulunan kamu hisseleri ve 51 işletmenin hisse/varlık satış/devir yoluyla özelleştirildiğini bildirdi.

12 BİN 672 KİŞİNİN İŞ AKDİ KESİLDİ

Özelleştirilen 31 kuruluş ile varlık satış/devri yoluyla özelleştirilen 51 tesis ve işletmede devir tarihleri itibarıyla kapsam içi statüde çalışan personel sayısının 27 bin 877 olduğu belirlendi. Bu personelden 18'i hisse/varlıkların alıcılara devrinden önce emekliye ayrıldı, 12 bin 672'si iş akitleri devir tarihlerinde feshedildi, 15 bin 187'si ise özelleştirilen şirkette kaldı.

2 BİN 699 KİŞİNİN DURUMU BELİRSİZ

Bakanlar Kurulu çerçevesinde 21 bin 975 kişinin ataması yapıldı. Bunlardan 16 bin 98 kişi görevine başladı. 3 bin 178 kişi görevine başlamazken, 2 bin 699 kişinin durumu da henüz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirilmedi.

PERSONELE ÖDENEN TAZMİNAT BELİRSİZ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirilen şirketlerde çalışan personele ne kadar ödeme yapıldığına ilişkin kayıtlarda herhangi bir bilgi olmadığını belirterek, "Özelleştirilen kuruluşlarda çalışan işçilerin kıdem tazminatlarını ödeme yükümlülüğü şirket üzerinde bırakıldığından, bunlara ne kadar ödeme yapıldığına dair Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kayıtlarında herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır" dedi.

ELEKTRİK DE ÖZELLEŞTİ

Öte yandan geçtiğimiz gün, elektrik tüketiminin üçte birini oluşturan Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtım bölgelerinin nihai pazarlığı sonucu bu dört şirket 5.58 milyar dolar bedelle satıldı. Elektrik dağıtım işinde Boğaziçi ve Gediz bölgelerini 4.9 milyar dolara MMEKA / İş-Kaya aldı. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. 622 milyon dolara Cemil Kazancı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Aksa Elektrik’in olurken, Diyarbakırlı işadamlarının kurduğu konsorsiyum 228 milyon dolara Dicle Elektrik Dağıtım İhalesi’ni kazandı.

Sarallar Fethiye.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..